Marchew
Pietruszka
Seler
Por
Cebula
Sól ,pieprz,magi,wegeta,kostka rosołowa
Kurczak lub kaczka
Do garnka z wodą włożyć marchew, pietruszkę,seler gotować 15 min pod przykryciem
Po 15 minutach włożyć porcje kurczaka ,przypaloną cebulę,por i kostkę rosołową
I gotować na małym ogniu bez pokrywki ,tak długo aż kurczak będzie miękki
Wyciągamy kurczaka przyprawiamy rosół do smaku i gotujemy jeszcze chwile
Mięso mielone
1 lub 2 jajka
bułka mokra
sól,pieprz,wegeta,majeranek,przyprawa do pizzy
mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami jak będzie za rzadkie dodać bułki tartej
cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na złoty kolor dodać do mięsa .uformować kotlety
obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni .do mięsa można dodać startego surowego ziemniaka .
Mięso gularzowe
Kostka wołowa
Ziele angielskie,listek laurowy,sól pieprz,wegeta,magi
Wlać troszkę wody do rondla dać mięso jak woda wyparuje dać troszkę smalcu
Jak mięso zrumieni się na złoty kolor dodać cebulę pokrojoną w kostkę zalać wodą
Dać listek laurowy ,ziele angielskie kostkę wołową i pzostawić ,aż mięso będzie miękkie
Na końcu dodać mąkę ze śmietaną i przyprawić, i chwilkę pogotować
Marchewka
Ogórki
Ziemniaki
Do gotującego wywaru z mięsa wrzucić z tarte na tarce warzywa
Chwilę pogotować dodać ziemniaki pokrojone w kostkę jak ziemniaki będą miękkie
Dodać z tarte ogórki i gotować aż będzie wszystko miękkie na końcu dać mąkę ze śmietaną i przyprawić do smaku ,chwilę pogotować .
11/2 kg mięsa mielonego
9 torebek ryżu
cebula
biała kapusta
2 jajka
sól,pieprz,wegeta
ryż ugotować osobno
do mięsa mielonego dodać 2 jajka, ryż ugotowany,sól ,pieprz i cebulę pokrojoną w kosteczkę
podsmażoną na złoty kolor to wszystko razem wymieszać . kapustę sparzyć w gorącej wodzie
wyciągać po listku obciąć łyki zawijać dobrze wymieszane mięso .gotowe gołąbki włożyć do garnka,zalać wodą i posypać wegetą dusić na małym ogniu aż będzie miękkie.
Makaron
Kiszona kapusta
Kiełbasa
Sól,pieprz,magi,przyprawa do makaronu
Osobno ugotować makaron, kapustę kiszoną wypłukać tyle razy aby kapusta nie była kwaśna,
Potem pokroić wrzucić do garnka i gotować, dodać listek laurowy,ziele angielskie, pieprz w ziarnkach.Cebulę i kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć w garnku, do kiełbasy ,dodać ugotowaną kapustę,
Wszystko wymieszać dodać makaron i przyprawić, chwilę jeszcze poddusić .
1 kg mięsa na gulasz (rozbić jak schabowe)
sól,pieprz,czosnek,przyp do grilla ,wegeta,
mięso przyprawić, do garnka włożyć trochę smalcu wrzucić mięso
dusić je najpierw na dużym ogniu ,żeby się zrumieniło potem podlać wodą i dusić na małym ogniu jak już będzie miękkie dodać cebulę pokrojona w talarki i szczyptę majeranku i poddusić aż cebula będzie miękka ,przyprawić do smaku
Do garnka wrzucić ogon z liściem laurowym zielem angielskim ,jak ogon będzie pół miękki
To włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę jak ziemniaki będą miękkie wrzucić zasmażkę
Zasmażka(mąka,tłuszcz,cebula,boczek ,wszystko zeszklić na patelni na złoty kolor)
Na końcu przyprawić do smaku wegeta ,magi
Majeranek
Wegeta
Magi
Gałka muszk.
Ugotować kość z grochem dać listek laurowy ,ziele angielskie
Gotować tak długo aż groch się rozgotuje wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę
Jak ziemniaki będą miękkie przyprawić do smaku .
Zupa fasolowa
Warzywa
Namoczyć fasolę na noc
Ugotować fasolę z kością jak będzie miękkawa fasola wrzucić warzywa takie jak do ogórkowej
Chwilę pogotować wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę jak wszystko będzie miękkie przyprawić do smaku i dać zasmażkę .(zetrzeć warzywa na tarce)
Ugotować kość dać listek laurowy ,ziele angielskie,poszatkować białą kapustę włożyć razem z kością.
Jak kapusta będzie miękka wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i warzywa z tarte na tarce
(marchew,pietruszka.seler,por) na końcu dać łyżkę ketchupu ,doprawić do smaku sól,pieprz,magi,wegeta .
Tak jak ogonowa tylko dużo czosnku na końcu
Kaszę ugotować razem z kością dać listek laurowy,ziele ang.jak kasza będzie miękka
Wrzucić z tarte warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę jak ziemniaki będą miękkie
Przyprawić zupę do smaku ,sól,pieprz,magi ,wegeta
Ugotować korpus jak będzie miękki wrzucić pieczarki z ziemniakami jak wszystko będzie miękkie
Dodać natkę piet.,sól ,pieprz, magi,wegetę na końcu zabielić mąką ze śmietaną
Ugotować białą kiełbasę i jajka ,kiełbasę podsmażyć na wodzie z kiełbasy
Zagotować barszcz biały z torebki do barszczu dać majeranek ,sól ,pieprz ,magi, i zabielić śmietaną z mąką.
Cukinia
Papryka
Pomidory(spażyć)
Przecier pomidorowy
Margaryna
Wszystkie warzywa dusić na margarynie jak wszystko będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą na patelni wszystko razem wymieszać doprawić Do smaku i chwilę jeszcze dusić.
intruz02101983