ROS__.DOC

(35 KB) Pobierz
Rosół

Rosół

 

Marchew

Pietruszka

Seler

Por

Cebula

Sól ,pieprz,magi,wegeta,kostka rosołowa

Kurczak lub kaczka

 

Do garnka z wodą włożyć marchew, pietruszkę,seler gotować 15 min pod przykryciem

Po 15 minutach włożyć porcje kurczaka ,przypaloną cebulę,por i kostkę rosołową

I gotować na małym ogniu bez pokrywki ,tak długo aż kurczak będzie miękki

Wyciągamy kurczaka przyprawiamy rosół do smaku i gotujemy jeszcze chwile

 

Kotlety mielone

 

Mięso mielone

Cebula

1 lub 2 jajka

bułka mokra

sól,pieprz,wegeta,majeranek,przyprawa do pizzy

 

mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami jak będzie za rzadkie dodać bułki tartej

cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na złoty kolor dodać do mięsa .uformować kotlety

obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni .do mięsa można dodać startego surowego ziemniaka .

 

Gulasz

 

Mięso gularzowe

Cebula

Kostka wołowa

Ziele angielskie,listek laurowy,sól pieprz,wegeta,magi

 

Wlać troszkę wody do rondla dać mięso jak woda wyparuje dać troszkę smalcu

Jak mięso zrumieni się na złoty kolor dodać cebulę pokrojoną w kostkę  zalać wodą

Dać listek laurowy ,ziele angielskie kostkę wołową i pzostawić ,aż mięso będzie miękkie

Na końcu dodać mąkę ze śmietaną i przyprawić, i chwilkę pogotować

 

Zupa ogórkowa

 

Marchewka

Pietruszka

Seler

Por

Ogórki

Ziemniaki

 

Do gotującego wywaru z mięsa wrzucić z tarte na tarce warzywa

Chwilę pogotować dodać  ziemniaki pokrojone w kostkę jak ziemniaki będą miękkie

Dodać z tarte ogórki i gotować aż będzie wszystko miękkie na końcu dać mąkę ze śmietaną  i przyprawić do smaku ,chwilę pogotować .

 

 

Gołąbki

 

11/2 kg mięsa mielonego

9 torebek ryżu

cebula

biała kapusta

2 jajka

sól,pieprz,wegeta

 

ryż ugotować osobno

do mięsa mielonego dodać 2 jajka, ryż ugotowany,sól ,pieprz i cebulę pokrojoną w kosteczkę

podsmażoną na złoty kolor to wszystko razem wymieszać . kapustę sparzyć w gorącej wodzie

wyciągać po listku obciąć łyki zawijać dobrze wymieszane mięso .gotowe gołąbki                                                włożyć do garnka,zalać wodą i posypać wegetą dusić na małym ogniu                                                                   aż będzie miękkie.

 

Łazanki

 

Makaron

Kiszona kapusta

Kiełbasa

Sól,pieprz,magi,przyprawa do makaronu

 

Osobno ugotować makaron, kapustę kiszoną wypłukać tyle razy aby kapusta nie była kwaśna,

Potem pokroić wrzucić do garnka i gotować, dodać listek laurowy,ziele angielskie,                                                    pieprz w ziarnkach.Cebulę i kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć w garnku,                                 do kiełbasy ,dodać ugotowaną kapustę,

Wszystko wymieszać dodać makaron i przyprawić, chwilę jeszcze poddusić .

 

Mięso duszone

 

1 kg mięsa na gulasz (rozbić jak schabowe)

sól,pieprz,czosnek,przyp do grilla ,wegeta,

cebula

 

mięso przyprawić, do garnka włożyć trochę smalcu wrzucić mięso

dusić je najpierw na dużym ogniu ,żeby się zrumieniło potem podlać wodą i dusić                               na małym ogniu jak już będzie miękkie dodać cebulę pokrojona w talarki                                                         i szczyptę majeranku i poddusić aż cebula będzie miękka ,przyprawić do smaku

 

Zupa ogonowa

 

Do garnka wrzucić ogon z liściem laurowym zielem angielskim ,jak ogon będzie pół miękki

To włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę jak ziemniaki będą miękkie wrzucić zasmażkę

Zasmażka(mąka,tłuszcz,cebula,boczek ,wszystko zeszklić na patelni na złoty kolor)

Na końcu przyprawić do smaku wegeta ,magi

 

 

 

 

 

 

Grochówka

 

Majeranek

Wegeta

Magi

Gałka muszk.

 

Ugotować kość z grochem dać listek laurowy ,ziele angielskie

Gotować tak długo aż groch się rozgotuje wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę

Jak ziemniaki będą miękkie przyprawić do smaku .

Zupa fasolowa

 

Warzywa

Majeranek

Wegeta

Magi

Gałka muszk.

 

Namoczyć fasolę na noc

Ugotować fasolę z kością jak będzie miękkawa fasola  wrzucić warzywa takie jak do ogórkowej

Chwilę pogotować wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę jak wszystko będzie miękkie          przyprawić do smaku i dać zasmażkę .(zetrzeć warzywa na tarce)

 

Kapuśniak

 

Ugotować kość dać listek laurowy ,ziele angielskie,poszatkować białą kapustę                                       włożyć razem z kością. 

Jak kapusta będzie miękka wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i warzywa  z tarte na tarce

(marchew,pietruszka.seler,por) na końcu dać łyżkę ketchupu ,doprawić do smaku sól,pieprz,magi,wegeta .

 

Kartofalnka

 

Tak jak ogonowa tylko dużo czosnku na końcu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krupnik

 

Kaszę ugotować razem z kością dać listek laurowy,ziele ang.jak kasza będzie miękka

Wrzucić z tarte warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę jak ziemniaki będą miękkie

Przyprawić zupę do smaku ,sól,pieprz,magi ,wegeta

 

Pirczarkowa

 

Ugotować korpus jak będzie miękki wrzucić pieczarki z ziemniakami jak wszystko będzie miękkie

Dodać natkę piet.,sól ,pieprz, magi,wegetę na końcu zabielić mąką ze śmietaną

 

Biały barszcz

 

Ugotować białą kiełbasę i jajka ,kiełbasę podsmażyć na wodzie z kiełbasy

Zagotować barszcz biały z torebki do barszczu dać majeranek ,sól ,pieprz ,magi,                                          i zabielić śmietaną z mąką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leczo

 

Cukinia

Papryka

Cebula

Kiełbasa

Pomidory(spażyć)

Przecier pomidorowy

Margaryna

 

Wszystkie warzywa dusić na margarynie jak wszystko będzie miękkie                                                      dodać koncentrat pomidorowy.

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą na patelni wszystko razem                                               wymieszać doprawić Do smaku i chwilę jeszcze dusić. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin