chleb z kawą i jogurtem.doc

(286 KB) Pobierz

chleb z kawą i jogurtem

http://2.bp.blogspot.com/-WbCf7zWFQz0/Tt4IpS7OoKI/AAAAAAAAAsg/L2cBc1AJMZc/s400/na+zakwasie4.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-vvn6gAEQkM0/Tt4IicXcjMI/AAAAAAAAAsQ/qXnZ9f3tviY/s400/na+zakwasie2.jpg

 

Składniki:

1 kg maki (pszenna chlebowa i żytnia razowa 3:1)

2 garści płatków owsianych

50 dag zakwasu żytniego

3 łyżki kawy zbożowej (Inka)

2 łyżki cukru melasowego

pół dużego kubka jogurtu greckiego (dopełnić mlekiem)

ok. 500 ml cieplej wody

łyżeczka soli

łyżeczka suszonych drożdży

mieszana posypka (siemię lniane, sezam, czarnuszka, mak, słonecznik)

 

Sposób przygotowania:

Cukier, sól i kawę rozpuścić w wodzie. Mleko wymieszać z jogurtem. Składniki połączyć i dobrze wyrobić (mikserem ok. 8 min). Przykryć i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować dwie średnie keksówki (ja wykładam papierem do pieczenia, lekko smaruję tłuszczem i wysypuję mąką i posypką. Po wyznaczonym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę/blat i krótko wyrobić ręcznie. Uformować dwa podłużne bochenki, włożyć je do foremek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.

Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik na maksimum. Odkryć foremki, ostrożnie posmarować wierzch bochenków wodą, posypać posypką, delikatnie oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.

Piekarnik naparować (kilkakrotnie psiknąć spryskiwaczem z wodą) i piec chleb przez ok. 50 min.

W trakcie pieczenia jeszcze dwukrotnie spryskać wodą wierzchy chlebów.

Po 50 min sprawdzić patyczkiem, czy chlebki są upieczone, wyłączyć piekarnik i zostawić je w środku na ok. 15 min (ja wyjęłam je najpierw z foremek i wstawiłam na kratce do wyłączonego piekarnika). Wyjąć i wystudzić. Kroić (jeśli wytrzymacie) dopiero, kiedy ostygnie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin