chleb z kawą i jogurtem
Składniki:
1 kg maki (pszenna chlebowa i żytnia razowa 3:1)
2 garści płatków owsianych
50 dag zakwasu żytniego
3 łyżki kawy zbożowej (Inka)
2 łyżki cukru melasowego
pół dużego kubka jogurtu greckiego (dopełnić mlekiem)
ok. 500 ml cieplej wody
łyżeczka soli
łyżeczka suszonych drożdży
mieszana posypka (siemię lniane, sezam, czarnuszka, mak, słonecznik)
Sposób przygotowania:
Cukier, sól i kawę rozpuścić w wodzie. Mleko wymieszać z jogurtem. Składniki połączyć i dobrze wyrobić (mikserem ok. 8 min). Przykryć i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować dwie średnie keksówki (ja wykładam papierem do pieczenia, lekko smaruję tłuszczem i wysypuję mąką i posypką. Po wyznaczonym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę/blat i krótko wyrobić ręcznie. Uformować dwa podłużne bochenki, włożyć je do foremek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.
Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik na maksimum. Odkryć foremki, ostrożnie posmarować wierzch bochenków wodą, posypać posypką, delikatnie oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Piekarnik naparować (kilkakrotnie psiknąć spryskiwaczem z wodą) i piec chleb przez ok. 50 min.
W trakcie pieczenia jeszcze dwukrotnie spryskać wodą wierzchy chlebów.
Po 50 min sprawdzić patyczkiem, czy chlebki są upieczone, wyłączyć piekarnik i zostawić je w środku na ok. 15 min (ja wyjęłam je najpierw z foremek i wstawiłam na kratce do wyłączonego piekarnika). Wyjąć i wystudzić. Kroić (jeśli wytrzymacie) dopiero, kiedy ostygnie.
inverna