pasztet z cukinii.doc

(342 KB) Pobierz

pasztet z cukinii

Osobiście uwielbiam wszelkie pasztety i pasty na kanapkę. Są świetną alternatywną dla dobrze nam już znanych serków ze sklepowych półek. W dodatku są dużo zdrowsze, bo mniej przetworzone.

Składniki:

o        3-4 szklanki startej cukinii

o        250g pieczarek

o        150g zółtego sera

o        3 średnie marchewki

o        3 jajka (osobno białka i żółtka)

o        2 szkl. bułki tartej

o        2 średnie cebule

o        3-5 ząbków czosnku

o        1/4 szkl. oleju

o        majeranek/kolendra

o        sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię oczyszczamy z ziaren, a następnie ścieramy na grubej tarce i odsączamy z soku. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Żółty ser i marchewkę również ścieramy na dużych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy wszystkie składniki poza pianą z białek, którą dodajemy delikatnie na końcu. Masę przekładamy do keksówek lub jednorazowych foremek. Pieczemy ok. 1 godziny, po czym odkładamy min. na 1,5 godziny do ostygnięcia. Pora szykować pyszne kanapki! Smacznego!

Rady:

o        Jeżeli cukinia jest bardzo duża i długo już leżała to zawsze lepiej będzie ją obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Młode, małe cukinie można wykorzystywać w całości.

o        Wymieszajcie wszystkie składniki poza jajkami i sprawdźcie smak waszej masy. Kiedy przygotowuje się taką dużą porcję ciężko dobrze wymierzyć sól i pieprz.

pasztet_z_cukinii

Zgłoś jeśli naruszono regulamin