pasztet z cukinii
Osobiście uwielbiam wszelkie pasztety i pasty na kanapkę. Są świetną alternatywną dla dobrze nam już znanych serków ze sklepowych półek. W dodatku są dużo zdrowsze, bo mniej przetworzone.
Składniki:
o 3-4 szklanki startej cukinii
o 250g pieczarek
o 150g zółtego sera
o 3 średnie marchewki
o 3 jajka (osobno białka i żółtka)
o 2 szkl. bułki tartej
o 2 średnie cebule
o 3-5 ząbków czosnku
o 1/4 szkl. oleju
o majeranek/kolendra
o sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię oczyszczamy z ziaren, a następnie ścieramy na grubej tarce i odsączamy z soku. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Żółty ser i marchewkę również ścieramy na dużych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy wszystkie składniki poza pianą z białek, którą dodajemy delikatnie na końcu. Masę przekładamy do keksówek lub jednorazowych foremek. Pieczemy ok. 1 godziny, po czym odkładamy min. na 1,5 godziny do ostygnięcia. Pora szykować pyszne kanapki! Smacznego!
Rady:
o Jeżeli cukinia jest bardzo duża i długo już leżała to zawsze lepiej będzie ją obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Młode, małe cukinie można wykorzystywać w całości.
o Wymieszajcie wszystkie składniki poza jajkami i sprawdźcie smak waszej masy. Kiedy przygotowuje się taką dużą porcję ciężko dobrze wymierzyć sól i pieprz.
inverna