marketing w turystyce.doc

(56 KB) Pobierz
„Marketing w turystyce” – J

Praca pochodzi z serwisu www.e-sciagi.pl

„Marketing w turystyce” – J.Ch.Holloway, Ch.Robinson

 

CZYM JEST MARKETING?

·         filozofią

·         sposobem zarządzania

·         procesem dynamicznym

·         procesem planowania

·         praktyką codzienną

 

MARKETING-jest to proces zarządzania, w którym potrzeby klienta są identyfikowane, przewidywane              i zaspakajane w sposób przynoszący dochód.

 

MARKETING: „Spełnić wymagania z zyskiem.” – Philip Kotler

SPRZEDAWANIE: „Koncentruje Się na sprzedawcy.”

MARKETING: „Koncentruje się na kupującym.” – T.Levitt

 

TEORIA POTRZEB MASLOWA

·         potrzeba a motywacja

·         główne założenia:

q       potrzeby układają się hierarchicznie

q       żeby zostały spełnione potrzeby wyższe w hierarchii, musza najpierw zostać spełnione potrzeby niższe

q       hierarchia jest zbudowana na zasadzie piramidy; im wyższy poziom, tym mniejsza liczba ludzi odczuwa te potrzeby

 

CECHY USŁUG:

·         są niematerialne

·         są świadczone

·         nie można ich otrzymać na własność

·         nie mogą być magazynowane

·         są nierozdzielne – jednoczesna „produkcja” i konsumpcja

 

CECHY USŁU TURYSTYCZNYCH:

·         wysoki poziom wrażliwości na nieprzewidziane zdarzenia polityczne i ekonomiczne

·         długi okres wyprzedzania decyzji zakupu w stosunku do momentu sprzedaży

·         sezonowość

·         charakter pakietowy

·         wysokie koszty stałe

 

PROCES STRATEGICZNEGO PLANOWANIA MARKETINGOWEGO

 

              Określenie misji przedsiębiorstwa

 

przygotowanie analizy sytuacji

 

opracowanie strategii:

·         wyznaczenie celów marketingowych

·         formułowanie strategii alternatywnych

·         wybór  strategii najlepszej

 

przygotowanie planów taktycznych

 

określenie konsekwencji finansowych planu marketingowego

 

organizacja, wdrożenie i kontrola realizacji marketingowej

ELEMENTY STRATEGII 4P – 4C

 

product – produkt                                                                      customer value – korzyści dla klienta

price – cena                                                                                    cost - koszt

promotion – promocja                                                        communication – komunikowanie się

place – dystrybucja                                                                      convenience – wygoda nabycia

 

 

PLAN MARKETINGOWY

 

·         Co chcemy osiągnąć, czyli:

-sformułowanie misji

-określenie celów

·         Gdzie jesteśmy, czyli diagnoza sytuacji aktualnej:

-analiza sytuacji obecnej:

a)      otoczenie

b)     wnętrze

c)      konkurencja

d)     rynek

-analiza SWOT

-inne analizy

·         Co chcemy sprzedawać, czyli koncepcja produktu

-produkt turystyczny

-oferty

·         Komu chcemy produkt sprzedawać, czyli segmentacja

·         Co należy zrobić by produkt uczynić „sprzedawalnym”, czyli komercjalizacja:

-wyposażenie w cenę

-promocja

-kanały sprzedaży

·         Opracowanie strategii marketingowych

·         Czy nam się udało, czyli ocena i mierzenie rezultatów

 

 

PRODUKTEM jest wszystko, co jest oferowane na rynku, aby zaspokoić pragnienia konsumenta.

 

Pojęcie to obejmuje więc:

·         Rzeczy fizyczne [kajak, autokar...]

·         Usługi [sprzedaż ofert, obsługa w hotelu...]

·         Czynności [nauka jazdy na nartach]

·         Osoby [pilot, przewodnik, sprzedawca...]

·         Miejsca [Wieliczka, Bagna Biebrzańskie...]

·         Organizacje [Orbis, LOT, TUI...]

·         Pomysły [„Weekend happy endem”]

·         Idee [Polska krajem bezpiecznym dla turystów]

 

KLASYFIKACJA PRODUKTÓW

1.      Ze względu na odbiorcę:

-konsumpcyjne

-produkcyjne [przemysłowe]

2.      Ze względu na trwałość i materialność:

-dobra trwałe

-dobra nietrwałe

-usługi

3.      Ze względu na skale oferowania:

-globalne

-lokalne

4.      Ze względu na strategię marketingową:

-substytucyjne

-komplementarne

 

PRODUKT TURYSTYCZNY

1.      Pojęcie szersze – zgodne z ogólną definicją produktu.

2.      Pojęcie węższe – jest tożsame z miejscem jako fragmentem przestrzeni, która jest nośnikiem korzyści, które z kolei zaspokajają różnorodne potrzeby ludzi.

 

 

SZCZEGÓLNA ROLA MIEJSCA

 

Miejsce jako fragment przestrzeni jest nośnikiem korzyści, które zaspokajają potrzeby:

·         spokoju i wypoczynku

·         relaksu

·         przeżyć estetycznych

·         przeżyć poznawczych

·         uczestnictwa

·         kontaktów profesjonalnych

·         odwiedzin u krewnych i znajomych

·         itd..

 

[PRODUKT TURYSTYCZNY]

 

1-     atrakcje miejsca docelowego

2-     infrastruktura tego miejsca

3-     dostępność komunikacyjna                                          ßmuszą być spełnione

4-     wizerunek

5-     cena

 

1. ATRAKCJE I ŚRODOWISKO MIEJSCA DOCELOWEGO

 

Ø      atrakcje naturalne:

-krajobraz

-klimat

-środowisko naturalne – czystość etc.

-zasoby naturalne

 

Ø      atrakcje stworzone przez człowieka:

-architektura

-budowle techniczne

-infrastruktura turystyczna

-centra handlowe

-centra naukowe

 

Ø      atrakcje kulturowe:

-tradycje i folklor

-religia

-sztuka

-muzea, festiwale, rozrywka

-infrastruktura przemysłowa

 

Ø      atrakcje społeczne:

-sposób życia mieszkańców – gościnność

-język

-możliwości spotkań

 

2.  INFRASTRUKTURA I USŁUGI

 

Ø      Baza noclegowa [wg ustawy o usługach turystycznych]

-obiekty hotelarskie

[hotele, motele, pensjonaty, kempingi, domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe, pola  biwakowe]

-inne obiekty

[kwatery wiejskie, pokoje gościnne; mariny, statki, barki, jachty, wioski wakacyjne itd.]

-kategoryzacja i standaryzacja

 

Ø      Baza żywieniowa

[restauracje, bary; zamknięta – otwarta, luksusowa, standardowa, regionalna]

 

Ø      Transport w miejscu docelowym

[publiczny – prywatny, indywidualny – zbiorowy]

 

v     Operatorzy turystyczni i około turystyczni:

·         aktywny wypoczynek:

-szkoły: żeglarskie, narciarskie

-kluby specjalistyczne: fitness, sportowe

-imprezy sportowo-rekreacyjne

 

·         inni operatorzy:

-kursy artystyczne i hobbystyczne: stare techniki rękodzielnicze, plenery, warsztaty

-kursy specjalistyczne: językowe, prawa jazdy

 

·         inne usługi:

-sklepy: z pamiątkami, ze sprzętem turystycznym

-wypożyczalnie

-foto, video, fryzjer

-straż miejska – policja turystyczna

-INFORMACJA TURYSTYCZNA

 

3.  DOSTEPNOŚĆ MIEJSCA DOCELOWEGO

 

Ø      infrastruktura:

[drogi, dworce kolejowe, lotniska międzynarodowe i krajowe, porty – w tym jachtowe, miejsca obsługi podróżnych – MOP]

 

Ø      tabor:

[rodzaje, standard, zasięg, prędkość, stan techniczny]

 

Ø      czynniki eksploatacyjne:

[trasy częstotliwość połączeń, dostępność rezerwacyjna, jakość, ceny]

 

Ø      usługi publiczne:

[-przepisy graniczne: paszporty, wizy, celne, ubezpieczenia

-przepisy: drogowe, kolejowe, lotnicze, wodne

-świadomość turystyki

-INFORMACJA TURYSTYCZNA]

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin