Praca pochodzi z serwisu www.e-sciagi.pl
„Marketing w turystyce” – J.Ch.Holloway, Ch.Robinson
CZYM JEST MARKETING?
· filozofią
· sposobem zarządzania
· procesem dynamicznym
· procesem planowania
· praktyką codzienną
MARKETING-jest to proces zarządzania, w którym potrzeby klienta są identyfikowane, przewidywane i zaspakajane w sposób przynoszący dochód.
MARKETING: „Spełnić wymagania z zyskiem.” – Philip Kotler
SPRZEDAWANIE: „Koncentruje Się na sprzedawcy.”
MARKETING: „Koncentruje się na kupującym.” – T.Levitt
TEORIA POTRZEB MASLOWA
· potrzeba a motywacja
· główne założenia:
q potrzeby układają się hierarchicznie
q żeby zostały spełnione potrzeby wyższe w hierarchii, musza najpierw zostać spełnione potrzeby niższe
q hierarchia jest zbudowana na zasadzie piramidy; im wyższy poziom, tym mniejsza liczba ludzi odczuwa te potrzeby
CECHY USŁUG:
· są niematerialne
· są świadczone
· nie można ich otrzymać na własność
· nie mogą być magazynowane
· są nierozdzielne – jednoczesna „produkcja” i konsumpcja
CECHY USŁU TURYSTYCZNYCH:
· wysoki poziom wrażliwości na nieprzewidziane zdarzenia polityczne i ekonomiczne
· długi okres wyprzedzania decyzji zakupu w stosunku do momentu sprzedaży
· sezonowość
· charakter pakietowy
· wysokie koszty stałe
PROCES STRATEGICZNEGO PLANOWANIA MARKETINGOWEGO
Określenie misji przedsiębiorstwa
przygotowanie analizy sytuacji
opracowanie strategii:
· wyznaczenie celów marketingowych
· formułowanie strategii alternatywnych
· wybór strategii najlepszej
przygotowanie planów taktycznych
określenie konsekwencji finansowych planu marketingowego
organizacja, wdrożenie i kontrola realizacji marketingowej
ELEMENTY STRATEGII 4P – 4C
product – produkt customer value – korzyści dla klienta
price – cena cost - koszt
promotion – promocja communication – komunikowanie się
place – dystrybucja convenience – wygoda nabycia
PLAN MARKETINGOWY
· Co chcemy osiągnąć, czyli:
-sformułowanie misji
-określenie celów
· Gdzie jesteśmy, czyli diagnoza sytuacji aktualnej:
-analiza sytuacji obecnej:
a) otoczenie
b) wnętrze
c) konkurencja
d) rynek
-analiza SWOT
-inne analizy
· Co chcemy sprzedawać, czyli koncepcja produktu
-produkt turystyczny
-oferty
· Komu chcemy produkt sprzedawać, czyli segmentacja
· Co należy zrobić by produkt uczynić „sprzedawalnym”, czyli komercjalizacja:
-wyposażenie w cenę
-promocja
-kanały sprzedaży
· Opracowanie strategii marketingowych
· Czy nam się udało, czyli ocena i mierzenie rezultatów
PRODUKTEM jest wszystko, co jest oferowane na rynku, aby zaspokoić pragnienia konsumenta.
Pojęcie to obejmuje więc:
· Rzeczy fizyczne [kajak, autokar...]
· Usługi [sprzedaż ofert, obsługa w hotelu...]
· Czynności [nauka jazdy na nartach]
· Osoby [pilot, przewodnik, sprzedawca...]
· Miejsca [Wieliczka, Bagna Biebrzańskie...]
· Organizacje [Orbis, LOT, TUI...]
· Pomysły [„Weekend happy endem”]
· Idee [Polska krajem bezpiecznym dla turystów]
KLASYFIKACJA PRODUKTÓW
1. Ze względu na odbiorcę:
-konsumpcyjne
-produkcyjne [przemysłowe]
2. Ze względu na trwałość i materialność:
-dobra trwałe
-dobra nietrwałe
-usługi
3. Ze względu na skale oferowania:
-globalne
-lokalne
4. Ze względu na strategię marketingową:
-substytucyjne
-komplementarne
PRODUKT TURYSTYCZNY
1. Pojęcie szersze – zgodne z ogólną definicją produktu.
2. Pojęcie węższe – jest tożsame z miejscem jako fragmentem przestrzeni, która jest nośnikiem korzyści, które z kolei zaspokajają różnorodne potrzeby ludzi.
SZCZEGÓLNA ROLA MIEJSCA
Miejsce jako fragment przestrzeni jest nośnikiem korzyści, które zaspokajają potrzeby:
· spokoju i wypoczynku
· relaksu
· przeżyć estetycznych
· przeżyć poznawczych
· uczestnictwa
· kontaktów profesjonalnych
· odwiedzin u krewnych i znajomych
· itd..
[PRODUKT TURYSTYCZNY]
1- atrakcje miejsca docelowego
2- infrastruktura tego miejsca
3- dostępność komunikacyjna ßmuszą być spełnione
4- wizerunek
5- cena
1. ATRAKCJE I ŚRODOWISKO MIEJSCA DOCELOWEGO
Ø atrakcje naturalne:
-krajobraz
-klimat
-środowisko naturalne – czystość etc.
-zasoby naturalne
Ø atrakcje stworzone przez człowieka:
-architektura
-budowle techniczne
-infrastruktura turystyczna
-centra handlowe
-centra naukowe
Ø atrakcje kulturowe:
-tradycje i folklor
-religia
-sztuka
-muzea, festiwale, rozrywka
-infrastruktura przemysłowa
Ø atrakcje społeczne:
-sposób życia mieszkańców – gościnność
-język
-możliwości spotkań
2. INFRASTRUKTURA I USŁUGI
Ø Baza noclegowa [wg ustawy o usługach turystycznych]
-obiekty hotelarskie
[hotele, motele, pensjonaty, kempingi, domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe, pola biwakowe]
-inne obiekty
[kwatery wiejskie, pokoje gościnne; mariny, statki, barki, jachty, wioski wakacyjne itd.]
-kategoryzacja i standaryzacja
Ø Baza żywieniowa
[restauracje, bary; zamknięta – otwarta, luksusowa, standardowa, regionalna]
Ø Transport w miejscu docelowym
[publiczny – prywatny, indywidualny – zbiorowy]
v Operatorzy turystyczni i około turystyczni:
· aktywny wypoczynek:
-szkoły: żeglarskie, narciarskie
-kluby specjalistyczne: fitness, sportowe
-imprezy sportowo-rekreacyjne
· inni operatorzy:
-kursy artystyczne i hobbystyczne: stare techniki rękodzielnicze, plenery, warsztaty
-kursy specjalistyczne: językowe, prawa jazdy
· inne usługi:
-sklepy: z pamiątkami, ze sprzętem turystycznym
-wypożyczalnie
-foto, video, fryzjer
-straż miejska – policja turystyczna
-INFORMACJA TURYSTYCZNA
3. DOSTEPNOŚĆ MIEJSCA DOCELOWEGO
Ø infrastruktura:
[drogi, dworce kolejowe, lotniska międzynarodowe i krajowe, porty – w tym jachtowe, miejsca obsługi podróżnych – MOP]
Ø tabor:
[rodzaje, standard, zasięg, prędkość, stan techniczny]
Ø czynniki eksploatacyjne:
[trasy częstotliwość połączeń, dostępność rezerwacyjna, jakość, ceny]
Ø usługi publiczne:
[-przepisy graniczne: paszporty, wizy, celne, ubezpieczenia
-przepisy: drogowe, kolejowe, lotnicze, wodne
-świadomość turystyki
-INFORMACJA TURYSTYCZNA]
stary_hipis