PIJANY PRZEKŁADANIEC
I warstwa - biszkopt z 4 jaj
4 jajka, 4 łyżki mąki tortowej, 4 łyżki cukru , płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Ubić na sztywno białka , dodawać stopniowo cukier – dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku –dalej ubijać. Wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać ( np. łyżką ) ,aż do dokładnego połączenia się składników.
Piec w wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką dużej tortownicy – temp. 160-180 st.C – ok. 30 minut.
Biszkopt można nasączyć po wystudzeniu
II warstwa – dżem morelowy lub mirabelkowy
III warstwa – ciasto kokosowo – makowe
6 jaj ( tylko białka) , 1 szkl. cukru ,15 dag maku ( suchego) ,15 dag wiórków kokosowych, 4 łyżki oleju , 1 łyżka mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ubić białka na sztywno i cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier , suchy mak, wiórki kokosowe i mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać olej.
Upiec ciasto w tej samej tortownicy co biszkopt. ( 160-180st.C- ok. 30 min)
Po wystudzeniu ułożyć na II warstwie.
IV warstwa – krem budyniowy
6 żółtek ( pozostałych ze składników III warstwy) ,10 dag cukru , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki zwykłej , cukier waniliowy lub aromat
Waniliowy , 1,5 szkl. mleka ,1 kostka masła
Żółtka utrzeć z ukrem ,dodac mąkę i cukier waniliowy, wymieszać. Cienkim strumieniem wlewać gorące mleko cały czas mieszając- zagotować .Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce ostudzonego kremu. Dokładnie utrzeć.
Gotowy krem rozsmarować na cieście kokosowo-makowym.
V warstwa –
duże opakowanie okrągłych biszkoptów ,1/2 szkl. alkoholu ( wódka, rum itp.)
Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie budyniowym
VI warstwa –
polewa czekoladowa ( może być gotowa).
Oblać ciasto polewa czekoladową. Udekorować. Wstawić do lodówki.
Limonka236