Orzechowa zebra.docx

(55 KB) Pobierz

Orzechowa zebra

C:\Users\Przemek\Desktop\4a5c8d98a1c32_440.jpg

·         4 jajka,

·         300g cukru pudru,

·         cukier waniliowy 1op.,

·         250g maki przesianej,

·         200g mielonych orzechów laskowych,

·         opakowanie proszku do pieczenia,

·         200ml oleju,

·         3 łyżki kakao,

·         szklanka wody mineralnej (może być gazowana),

·         czekolada milka 150g,

·         wiórki kokosowe do posypania,

 

1. Jajka utrzeć z cukrem, zmiksować z maka przesiana z proszkiem, orzechami, olejem i woda. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki maki. Do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 26cm nakładać na przemian warstwę ciasta ciemnego i jasnego. Piec ok 1 godziny w temp. 180°

 

2. Czekoladę roztopić z łyżką mleka w kąpieli wodnej. Polać gotowe ciasto i obsypać wiórkami kokosowymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin