Orzechowa zebra
· 4 jajka,
· 300g cukru pudru,
· cukier waniliowy 1op.,
· 250g maki przesianej,
· 200g mielonych orzechów laskowych,
· opakowanie proszku do pieczenia,
· 200ml oleju,
· 3 łyżki kakao,
· szklanka wody mineralnej (może być gazowana),
· czekolada milka 150g,
· wiórki kokosowe do posypania,
1. Jajka utrzeć z cukrem, zmiksować z maka przesiana z proszkiem, orzechami, olejem i woda. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki maki. Do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 26cm nakładać na przemian warstwę ciasta ciemnego i jasnego. Piec ok 1 godziny w temp. 180°
2. Czekoladę roztopić z łyżką mleka w kąpieli wodnej. Polać gotowe ciasto i obsypać wiórkami kokosowymi.
Demoni