Odkrywcze sposoby degustacji.pdf

(1948 KB) Pobierz
Rozmowa z Maciejem Chołdrychem, ekspertem w dziedzinie sensoryki, właścicielem
irmy „Piwoznawcy”, członkiem Rady Programowej Agro Przemysłu
Odkrywcze
sposoby degustacji
C hemik najlepiej zrozumie nazwę dwumetylosiarczek, do technologa przemawia skrótowe
DMS, degustator piwa oczekuje formy„zapach kukurydziany”, podczas gdy konsument
najłatwiej wyobrazi sobie sałatkę jarzynową. Tak właśnie działa sensoryka, jest wielowymia-
rowa i interdyscyplinarna.
Co takiego jest w sensoryce, że stała się ona twoją
pasją?
Sensoryka to jedna z najbardziej odkrywczych nauk. Spo-
sób, w jaki odbieramy smaki, zapachy i całą resztę bodźców
rzadko jest przez nas analizowany. Dzięki temu nietrudno
intrygować i zdumiewać konsumentów piwa, którzy przy
okazji zyskują bardzo użyteczną i niszową wiedzę.
Sensoryka piwa ma w zasadzie dwie strony. Z jednej jest
to skuteczne narzędzie w zarządzaniu jakością i sterowaniu
procesami technologicznymi. Z drugiej zaś to najbliższy
sercom konsumentów sposób na promowanie piwa, de-
gustacyjnego stylu życia i umiejętności doceniania smaku. I
właśnie ten aspekt uważam za najbardziej atrakcyjny i to on
był bezpośrednią przyczyną powstania irmy „Piwoznawcy”.
No właśnie. Niedawno zająłeś się tym w sposób
profesjonalny, założyłeś irmę…
Kiedy 11 lat temu rozpoczynałem pracę w browarze w
Poznaniu, nie mogłem nawet przypuszczać że w ciągu kilku
lat przeobrazi się ona w pasję. Niewiele wiedziałem wtedy
16
2/2009 Agro Przemysł
903962191.051.png 903962191.062.png 903962191.071.png 903962191.077.png 903962191.001.png 903962191.007.png 903962191.014.png 903962191.025.png 903962191.026.png 903962191.027.png 903962191.028.png 903962191.029.png 903962191.030.png 903962191.031.png 903962191.032.png 903962191.033.png 903962191.034.png 903962191.035.png 903962191.036.png 903962191.037.png 903962191.038.png 903962191.039.png 903962191.040.png 903962191.041.png 903962191.042.png 903962191.043.png 903962191.044.png 903962191.045.png 903962191.046.png 903962191.047.png 903962191.048.png 903962191.049.png 903962191.050.png 903962191.052.png 903962191.053.png 903962191.054.png 903962191.055.png 903962191.056.png 903962191.057.png 903962191.058.png 903962191.059.png
o piwie. Ta świadomość pomaga mi zachować dystans i
prowadzić kursy i szkolenia dostępne dla wszystkich, nie
tylko dla ekspertów.
Z wykształcenia jestem chemikiem i technologiem żyw-
ności, ale udało mi się poniekąd zachować konsumenckie
podejście. To bardzo ułatwia kontakt z żądnymi wiedzy
piwoszami, dla których octan izoamylu czy aldehyd octowy
to terminy przyprawiające o zawrót głowy.
Łączysz pasję z zarabianiem pieniędzy..
Sensoryka stała się moim stylem życia.„Piwoznawcy”
to bez wątpienia irma z misją, chociaż obłudą byłoby mó-
wić że to jedyny aspekt działalności. Firma ma oczywiście
przynosić zyski. Ma to jednak robić w sposób w dzisiejszych
czasach unikalny tzn. łącząc przyjemne z pożytecznym.
Mówienie o smaku, kreowanie smakowych połączeń i
umiejętność doceniania sprawia, że można łączyć pozornie
bardzo odległe od siebie tematy i przypasowywać piwo do
najróżniejszych sytuacji. Organizowałem już szkolenia dla
takich branży budowlanej czy motoryzacyjnej, za każdym
razem realizując część misji smakowego uświadamiania.
Dlatego właśnie w ofercie irmy obok kursów dla pasjonatów i
szkoleń czysto branżowych znajdują się degustacyjne eventy
dla irm. Podczas takich spotkań padają dziesiątki pytań i wy-
wiązuje się dyskusja, z której wynika że każdy trochę zna się
na piwie i bardzo chętnie nauczy się jeszcze więcej. Stając się
jednocześnie ambasadorem degustacyjnego stylu życia.
Niedawno realizując szkolenie dla członków Bractwa
Piwnego ze zdumieniem słuchałem opinii i teorii sma-
kowych godnych ekspertów branży. Zadawane pytania i
znajomość piwnego świata świadczą o tym, że wielu pol-
skich miłośników piwa już dawno przestała być po prostu
konsumentami.
łem na niejedną książkę. Książkę o mitach, przekonaniach
i o tym jak trudno wyprostować głęboko zakorzenione
przeświadczenia. Bo na piwie zna się każdy. Do najdziw-
niejszych ale jednocześnie najbardziej przerażających pytań
należą te z gatunku Czy to prawda że barwę i goryczkę
piwo zyskuje dzięki dodawaniu byczej żółci? lub Dlaczego
browary produkują piwo rozcieńczając specjalne tabletki w
wodzie? Nie sposób też uniknąć pytania Jakie jest najlepsze
piwo na świecie? Sesje takie uczą mnie dyplomacji i indy-
widualnego podejścia do grup słuchaczy. Są jednocześnie
doskonałą okazją by w przystępny sposób przekazywać
sprawy istotne: historię piwa, kulturę piwa i smak. Bo smak
jest przecież najważniejszy.
Jakim językiem mówisz do słuchaczy?
Piwoznawcy mówią w kilku językach. W zależności od
potrzeb, używać należy bardzo różnych terminów. Chemik
najlepiej zrozumie nazwę dwumetylosiarczek, do techno-
loga przemawia skrótowe DMS, degustator piwa oczekuje
formy „zapach kukurydziany”, podczas gdy konsument
najłatwiej wyobrazi sobie sałatkę jarzynową. Tak właśnie
działa sensoryka, jest wielowymiarowa i interdyscyplinarna.
Piwowara można dzięki niej nauczyć światowych standar-
dów zarządzania jakością sensoryczną, konsumenta zaś
odkrywczych sposobów degustacji i doceniania smaku.
Pewne jak w banku
Zasób zapachów jakie
przechowuje nasz mózg
nazywamy bankiem
zapachowym.
Odczuwając wielokrotnie
jakiś rodzaj zapachu
mózg rejestruje go i kiedy
po raz kolejny impuls in-
formujący o wyczuwanym
zapachu zostanie wysłany
do kory mózgowej w
ułamku sekundy wysyłana
jest informacja zwrotna
informująca nas „czym
to pachnie”. Nikt nie wie
ile zapachów możemy
zapamiętać, a ich ilość jest
uzależniona od sytuacji
w jakich bywamy , pro-
duktów które spożywamy
i oczywiście od predys-
pozycji które są kwestią
indywidualną każdego
z nas. Pamięć zapacho-
wa jaką dysponujemy
pozwala nam szybko
zdeiniować zapach który
już kiedyś czuliśmy. Jeżeli
jest to nowy zapach może
być zapamiętany i przy
kolejnym zetknięciu się z
tym bodźcem bezbłędnie
rozpoznany.
Uważasz, że na polskim rynku jest miejsce na
takie usługi?
To, co sprawia, że takie inicjatywy mogą mieć rację
bytu to ewoluująca świadomość konsumentów i ciągle
raczkująca piwna kultura.
Niestety nie jesteśmy typowym krajem piwa jak Niemcy
czy Belgia. Mamy jednak potencjał w postaci tysięcy konsu-
mentów, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej. Bywają
na forach internetowych, przywożą piwa z innych krajów i
ciągle pogłębiają wiedzę. Z drugiej strony mamy małe, śred-
nie i duże browary, które będą musiały coraz bardziej starać
się wypełniać nisze i zaspokajać potrzeby polskich piwoszy.
Do tego w bardzo szybkim tempie rośnie w Polsce liczba
piwowarów domowych, którzy będą mieli coraz większy
wpływ na wizerunek polskiego piwa. Myślę, że najbliższe
lata będą kluczowe dla rozwoju piw niszowych oraz
konsumenckich umiejętności oceniania i doceniania. Nie
będzie to rzecz jasna zjawisko masowe ale z pewnością takie
terminy jak Bock czy ALE przestaną dziwić wielu miłośników
piwa. Czego wszystkim życzę.
Dlaczego „piwoznawcy” a nie „piwoznawca” ?
Nazwa irmy występuje w formie mnogiej ze względu
na to, że każdy uczestnik eventu, kursu czy szkolenia staje
się piwoznawcą, dołączając do grona ambasadorów sztuki
doceniania. Ich liczba wciąż się powiększa sprawiając, że
piwoznawcy przyczyniają się do promowania polskiej
kultury piwa. Poza tym z irmą współpracuje już kilkanaście
innych podmiotów, którym piwo nie jest obojętne. Wspólnie
tworzymy projekty, które niedługo ujrzą światło dzienne i
- mam nadzieję - zdobędą uznanie w oczach miłośników
piwa i branży piwowarskiej.
Pewnie niejednokrotnie zdarza ci się usłyszeć
pytania zadziwiające..
Wśród piwoszy krążą najrozmaitsze teorie. Setki szkoleń
i prezentacji jakie miałem okazję prowadzić byłyby materia-
rozmawiała Aleksandra Wojnarowska
17
Agro Przemysł 2/2009
903962191.060.png 903962191.061.png 903962191.063.png 903962191.064.png 903962191.065.png 903962191.066.png 903962191.067.png 903962191.068.png 903962191.069.png 903962191.070.png 903962191.072.png 903962191.073.png 903962191.074.png 903962191.075.png 903962191.076.png 903962191.078.png 903962191.079.png 903962191.080.png 903962191.081.png 903962191.082.png 903962191.002.png 903962191.003.png 903962191.004.png 903962191.005.png 903962191.006.png 903962191.008.png 903962191.009.png 903962191.010.png 903962191.011.png 903962191.012.png 903962191.013.png 903962191.015.png 903962191.016.png 903962191.017.png 903962191.018.png 903962191.019.png 903962191.020.png 903962191.021.png 903962191.022.png 903962191.023.png 903962191.024.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin