INSTRUKCJA BHP
I NAPOJÓW GORĄCYCH
Do obsługi urządzenia do parzenia kawy i napojów gorących mogą być dopuszczeni pracownicy zapoznani instrukcją obsługi urządzenia.
1. Urządzenie do parzenia kawy i napojów gorących powinno być przygotowane do pracy zgodnie z instrukcją producenta.
2. Przewód zasilający powinien być podłączony do gniazda z bolcem uziemiającym.
3. Urządzenie do parzenia kawy i napojów gorących należy ustawić w pomieszczeniu o temperaturze zalecanej przez producenta, bez kurzu, wibracji i bezpośredniego światła słonecznego.
4. W pomieszczeniach przeznaczonych do pracy urządzenia do parzenia kawy i napojów gorących powinna być sprawnie działająca wentylacja.
5. Urządzenie do parzenia kawy i napojów gorących powinno być oddalone co najmniej 1,2 metra od ciągów komunikacyjnych, 0,8 metra od przedmiotów nieruchomych i 0,9 metra od ściany oraz w pobliżu gniazda zasilającego łatwo dostępnego, na płaskiej poziomej powierzchni.
1. Sprawdzić czy urządzenie do parzenia kawy i napojów gorących jest włączone do prądu.
2. Sprawdzić, czy nie ma wycieków z urządzenia.
1. Właściwa kolejność czynności przy uruchomieniu i obsłudze urządzenia gwarantuje bezpieczeństwo osobiste pracownika.
2. Zbiornik naparzacza należy codziennie napełniać świeżą wodą.
3. Należy zachować szczególną ostrożność w momencie napełniania naczyń wrzącym napojem.
1. Przewód zasilający nie może być przyciśnięty lub przygnieciony przedmiotami.
2. Podłączania urządzenia do nieuziemionych gniazd wtykowych.
3. Nie wolno dotykać urządzeń spustowych w trakcie zaparzania.
4. W trakcie pracy nie wolno urządzenia przestawiać na inne miejsce.
5. Samowolnie naprawiać urządzenia.
1. W przypadku pożaru pomieszczenia ściśle stosować się do instrukcji ochrony pożarowej, z którą powinien być zapoznany każdy pracownik.
2. W innych przypadkach zawiadomić przełożonego.
UWAGI KOŃCOWE
1. W przypadku awarii lub niewłaściwego działania urządzenia należy je odłączyć od zasilania.
2. Zauważone awarie i nieprawidłową pracę urządzenia zgłaszać przełożonemu – naprawy i konserwacje wyspecjalizowanym firmom.
3. Każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać przełożonemu, a stanowisko pozostawić w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek.
bhp.KarolKa