zad.1Przyporządkuj do każdej podanej struktury odpowiedni węglowodan- ten, którego jest w niej najwięcej.STRUKTURA: a- włókna bawełny b- wątroba człowieka c- bulwa ziemniaka d-ziarno pszenicy e- ściana komórkowa komórek sosny f- ściana komórkowa komórek borowika g- pancerz rakaWĘGLOWODAN: 1) skrobia 2) chityna 3)glikogen 4) celuloza
Odpowiedź. Skrobia – c, dChityna – f, gGlikogen – bCeluloza – a, ezad.3Uszereguj hierarchicznie podane elementy struktury białka:a) lokalna struktura przestrzenna np. alfa helisab) sekwencja aminokwasów w łańcuchu peptydowymc) układ kilku łańcuchów polipeptydowych w jednej cząsteczce białkad) ostateczna struktura przestrzenna łańcucha polipeptydowego
Odpowiedź B, a, c, dzad.4W danej cząsteczce DNA jest 14% cząsteczek tyminy w stosunku do wszystkich zasad. Oblicz jaki procent wszystkich zasad stanowią cząsteczki:a) cytozynyb) guaninyc) adeniny
zad.5Przyporządkuj do każdego związku organicznego odpowiedni monomer.Związek organiczny:a) kwas nukleinowyB) białkoc) skrobiad) celulozaMonomer:1) glukoza2) nukleotyd3) aminokwaszad.6Niektóre dżemy są bardzo słodkie- zawierają wysokie stężenie cukru- oprócz walorów smakowych jest to zabezpieczenie przed psuciem, ponieważ w takich dżemach znacznie trudniej rozwijają się bakterie.Wyjaśnij, dlaczego rozwój bakterii jest bardziej utrudniony w dżemach wysokosłodzonych niż w niskosłodzonych.zad.8Przygotowano płaskie naczynia z żelem agarowym zawierającym skrobię. Do tego żelu wetknięto kiełkujące cztery ziarna jęczmienia, które odpowiednio przygotowano:ziarno 1: przecięto na połowęziarno 2: przecięto na połowę i przetrzymano 5 min we wrzącej wodzieziarno 3: przecięto i wymoczono przez 5 min w kwasie siarkowymziarno 4: pozostawiono w całości (nie przecięto)Uwaga: ziarna jęczmienia zawierają skrobię oraz enzym, który rozkłada ten węglowodan do glukozy podczas kiełkowania.Po 15 godz. na żel agarowy z tymi ziarnami naniesiono jodynę. Okazało się, że ciemnoniebieskie zabarwienie uzyskał żel (cały) poza miejscem wokół połówek wokół ziarna 1.a) Sformułuj problem badawczy do tego doświadczeniab) Wyjaśnij wynik tego doświadczeniac) Podaj 1 wniosek z doświadczeniazad.9Szkielet budowy związków organicznych jest określony przez przestrzenne ułożenie połączonych atomów węgla. Podaj przykłady dwóch związków występujących w komórkach, których cząsteczki są:a) prostymi, nierozgałęzionymi łańcuchamib) rozgałęzionymi łańcuchamic) pierścieniamizad.10Podaj jedną cechę lub właściwość wody, która decyduje o tym, że związek ten:a) jest dobrym rozpuszczalnikiemb) umożliwia utrzymywanie odpowiedniej temp. ciała wielu organizmomzad.11Związki organiczne zbudowane są głównie z C, H, O, N, P, S, czyli....Z Wymienionych wyżej pierwiastków wskaż te:a) 3, które tworzą skrobięb) 5, które tworzą aminokwasyc) 5, które tworzą kwasy nukleinowezad.12Do trzech naczyń zawierających wodę dodano odpowiednio po łyżeczce:a) soli kuchennej (NaCl)b) skrobic) oliwyCząsteczka wody tworzy wiązania wodorowe zarówno z pozostałymi cząsteczkami wody, jak i z innymi cząsteczkami polarnymi.Uwzględniając tę właściwość wody, wyjaśnij co będzie się działo w każdym z trzech wymienionych naczyń.zad.15Porównaj budowę skrobi i celulozy- podaj dwie różnice w strukturze tych związków.zad.17Wybierz szereg, który poprawnie określa rodzaj wiązań decydujących o sekwencji białek, typ reakcji barwnej, służącej do ich wykrywania oraz barwny efekt reakcji:( Kolejno: wiązanie, typ reakcji, barwny efekt reakcji )a) wodorowe, ksantoproteinowa, żółte zabarwienieb) peptydowe, biuretowa, fioletowe zabarwieniec) estrowe, cystynowa, czarne zabarwienied) peptydowe, cysteinowa, brązowe zabarwieniee) N-glikozydowe, jodowa, granatowe zabarwieniezad.18NADP+ różni się od NAD+a) liczbą cząsteczek rybozyb) zasadą azotowąc) resztą fosforanowąd) liczbą cząsteczek zasady azotoweje) poprawne a) i d)zad.19Wiązań wysokoenergetycznych nie posiada:a) ADPb) CTPc) AMPd) GDPe) GTPzad.20Kwasom nukleinowym kwaśny charakter nadają:a) zasady azotoweb) pentozyc) reszty fosforanowed) pentozy i zasady azotowe
koociczka