zadania sklad chemiczny komorki.doc

(27 KB) Pobierz
zad

zad.1
Przyporządkuj do każdej podanej struktury odpowiedni węglowodan- ten, którego jest w niej najwięcej.

STRUKTURA: a- włókna bawełny b- wątroba człowieka c- bulwa ziemniaka d-ziarno pszenicy e- ściana komórkowa komórek sosny f- ściana komórkowa komórek borowika g- pancerz raka

WĘGLOWODAN: 1) skrobia 2) chityna 3)glikogen 4) celuloza

 

Odpowiedź. Skrobia – c, d
Chityna – f, g
Glikogen – b
Celuloza – a, e

zad.3
Uszereguj hierarchicznie podane elementy struktury białka:
a) lokalna struktura przestrzenna np. alfa helisa
b) sekwencja aminokwasów w łańcuchu peptydowym
c) układ kilku łańcuchów polipeptydowych w jednej cząsteczce białka
d) ostateczna struktura przestrzenna łańcucha polipeptydowego

 

Odpowiedź B, a, c, d

zad.4
W danej cząsteczce DNA jest 14% cząsteczek tyminy w stosunku do wszystkich zasad. Oblicz jaki procent wszystkich zasad stanowią cząsteczki:
a) cytozyny
b) guaniny
c) adeniny
 


zad.5
Przyporządkuj do każdego związku organicznego odpowiedni monomer.

Związek organiczny:
a) kwas nukleinowy
B) białko
c) skrobia
d) celuloza

Monomer:
1) glukoza
2) nukleotyd
3) aminokwas

zad.6

Niektóre dżemy są bardzo słodkie- zawierają wysokie stężenie cukru- oprócz walorów smakowych jest to zabezpieczenie przed psuciem, ponieważ w takich dżemach znacznie trudniej rozwijają się bakterie.

Wyjaśnij, dlaczego rozwój bakterii jest bardziej utrudniony w dżemach wysokosłodzonych niż w niskosłodzonych.

zad.8

Przygotowano płaskie naczynia z żelem agarowym zawierającym skrobię. Do tego żelu wetknięto kiełkujące cztery ziarna jęczmienia, które odpowiednio przygotowano:

ziarno 1: przecięto na połowę
ziarno 2: przecięto na połowę i przetrzymano 5 min we wrzącej wodzie
ziarno 3: przecięto i wymoczono przez 5 min w kwasie siarkowym
ziarno 4: pozostawiono w całości (nie przecięto)

Uwaga: ziarna jęczmienia zawierają skrobię oraz enzym, który rozkłada ten węglowodan do glukozy podczas kiełkowania.

Po 15 godz. na żel agarowy z tymi ziarnami naniesiono jodynę. Okazało się, że ciemnoniebieskie zabarwienie uzyskał żel (cały) poza miejscem wokół połówek wokół ziarna 1.

a) Sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia
b) Wyjaśnij wynik tego doświadczenia
c) Podaj 1 wniosek z doświadczenia

zad.9
Szkielet budowy związków organicznych jest określony przez przestrzenne ułożenie połączonych atomów węgla. Podaj przykłady dwóch związków występujących w komórkach, których cząsteczki są:
a) prostymi, nierozgałęzionymi łańcuchami
b) rozgałęzionymi łańcuchami
c) pierścieniami

zad.10
Podaj jedną cechę lub właściwość wody, która decyduje o tym, że związek ten:
a) jest dobrym rozpuszczalnikiem
b) umożliwia utrzymywanie odpowiedniej temp. ciała wielu organizmom

zad.11
Związki organiczne zbudowane są głównie z C, H, O, N, P, S, czyli....
Z Wymienionych wyżej pierwiastków wskaż te:
a) 3, które tworzą skrobię
b) 5, które tworzą aminokwasy
c) 5, które tworzą kwasy nukleinowe

zad.12

Do trzech naczyń zawierających wodę dodano odpowiednio po łyżeczce:
a) soli kuchennej (NaCl)
b) skrobi
c) oliwy

Cząsteczka wody tworzy wiązania wodorowe zarówno z pozostałymi cząsteczkami wody, jak i z innymi cząsteczkami polarnymi.

Uwzględniając tę właściwość wody, wyjaśnij co będzie się działo w każdym z trzech wymienionych naczyń.

zad.15
Porównaj budowę skrobi i celulozy- podaj dwie różnice w strukturze tych związków.

zad.17
Wybierz szereg, który poprawnie określa rodzaj wiązań decydujących o sekwencji białek, typ reakcji barwnej, służącej do ich wykrywania oraz barwny efekt reakcji:

( Kolejno: wiązanie, typ reakcji, barwny efekt reakcji )

a) wodorowe, ksantoproteinowa, żółte zabarwienie
b) peptydowe, biuretowa, fioletowe zabarwienie
c) estrowe, cystynowa, czarne zabarwienie
d) peptydowe, cysteinowa, brązowe zabarwienie
e) N-glikozydowe, jodowa, granatowe zabarwienie

zad.18
NADP+ różni się od NAD+
a) liczbą cząsteczek rybozy
b) zasadą azotową
c) resztą fosforanową
d) liczbą cząsteczek zasady azotowej
e) poprawne a) i d)

zad.19
Wiązań wysokoenergetycznych nie posiada:
a) ADP
b) CTP
c) AMP
d) GDP
e) GTP

zad.20
Kwasom nukleinowym kwaśny charakter nadają:
a) zasady azotowe
b) pentozy
c) reszty fosforanowe
d) pentozy i zasady azotowe

Zgłoś jeśli naruszono regulamin