Podpiwek.doc

(25 KB) Pobierz
"Podpiwek "

"Podpiwek "

 

Składniki:

5 g drożdży,
500 - 600 g cukru,
10 l wody.

1 opakowanie gotowej mieszanki do podpiwku:
susz buraczany,
susz cykorii,
jęczmień,
cukier,
chmiel,
kwasek cytrynowy i inne dodatki.

 

Sposób przyrządzenia:

        W dzisiejszych czasach używa się gotowych mieszanek do przygotowania podpiwku. Wlać do dużego garnka 1 l wody, gotować, wrzucić zawartość gotowej mieszanki i gotować razem przez 10 min. Następnie przecedzić otrzymany wywar, a po ostudzeniu dodać 5 g świeżych drożdży rozmieszanych w kilku łyżkach płynu, dodać cukier i wymieszać. Płyn rozlać do szczelnie zamykanych butelek, np.: klasycznych po oranżadzie i odstawić na j1 dzień w ciepłe miejsce. Następnie przenieść je w miejsce chłodniejsze. W sumie po 3 - 5 dniach, podpiwek jest gotowy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin