5 g drożdży,500 - 600 g cukru,10 l wody.1 opakowanie gotowej mieszanki do podpiwku:susz buraczany,susz cykorii,jęczmień,cukier,chmiel,kwasek cytrynowy i inne dodatki.
W dzisiejszych czasach używa się gotowych mieszanek do przygotowania podpiwku. Wlać do dużego garnka 1 l wody, gotować, wrzucić zawartość gotowej mieszanki i gotować razem przez 10 min. Następnie przecedzić otrzymany wywar, a po ostudzeniu dodać 5 g świeżych drożdży rozmieszanych w kilku łyżkach płynu, dodać cukier i wymieszać. Płyn rozlać do szczelnie zamykanych butelek, np.: klasycznych po oranżadzie i odstawić na j1 dzień w ciepłe miejsce. Następnie przenieść je w miejsce chłodniejsze. W sumie po 3 - 5 dniach, podpiwek jest gotowy.
martunia.n