beza Pavlova.doc

(20 KB) Pobierz

6 białek

300 g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

400 ml śmietany kremówki 30%

100 g świeżych malin

100 g borówek

Listki mięty

 

Białka ubić w misce na sztywno,

 Do białek dodawać stopniowo cukier ,  za każdym razem ubijając dokładnie,

Kiedy białka z  cukrem będą  dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną , ponownie ubić,

 Na papierze do pieczenia narysować koło ,

 Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione,

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 1 godzinę, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec  jeszcze około 1,5 godziny.

Śmietanę ubić,

 Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i udekorować umytymi owocami i listkami mięty

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin