6 białek
300 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany kremówki 30%
100 g świeżych malin
100 g borówek
Listki mięty
Białka ubić w misce na sztywno,
Do białek dodawać stopniowo cukier , za każdym razem ubijając dokładnie,
Kiedy białka z cukrem będą dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną , ponownie ubić,
Na papierze do pieczenia narysować koło ,
Wyłożyć masę na papier i uformować bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione,
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 1 godzinę, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 1,5 godziny.
Śmietanę ubić,
Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i udekorować umytymi owocami i listkami mięty
ewaela