KACZKA NADZIEWANA
Składniki
-1 sprawiona kaczkaFARSZ-40 dkg karczku-zmielić-30 dkg wołowiny-zmielić-1 czerstwa bułka-namoczyć-2 jajka-posiekana natka(dużo)-pieprz-vegeta
kaczka nadziewana
kaczkę wytrybować z kości (ja to robię bez rozcinania, ale w razie trudności trzeba rozciąc skórę na grzbiecie, oddzielić ostrym nożem mięso od kości i kaczkę ponownie zszyć lub zesznurować na wykałaczkach),kości zużyć na zupę.Wytrybowaną kaczkę nacieramy vegetą w środku i na zewnątrz, napełniamy farszem przez otwór w brzuchu, zaszywamy lub sznurujemy i układamy na blaszce. Po wierzchu nacieramy oliwą i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do miękkości sprawdzając widelcem tj ok.2 godz w zależności od wielkości kaczki. Pod koniec pieczenia posypać majerankiemFarsz przygotować z podanych składników tak jan na kotlety mielone.Kaczka jest świetna na gorąco jak i pokrojona w plastry na zimno, wogóle bardzo efektownie wygląda podana w całości na półmisku wyłożonym sałatą i udekorowanym, spokojnie może być tak podana na wytwornym przyjęciu.
Milka02