kaczka nadziewana.docx

(33 KB) Pobierz


C:\Users\Jola\Desktop\a1effcdb-3eb6-457a-abb2-1b9ceb80919d.jpg

KACZKA NADZIEWANA

 

Składniki

-1 sprawiona kaczka

FARSZ
-40 dkg karczku-zmielić
-30 dkg wołowiny-zmielić
-1 czerstwa bułka-namoczyć
-2 jajka
-posiekana natka(dużo)
-pieprz
-vegeta

 

 

kaczka nadziewana

kaczkę wytrybować z kości (ja to robię bez rozcinania, ale w razie trudności trzeba rozciąc skórę na grzbiecie, oddzielić ostrym nożem mięso od kości i kaczkę ponownie zszyć lub zesznurować na wykałaczkach),kości zużyć na zupę.
Wytrybowaną kaczkę nacieramy vegetą w środku i na zewnątrz, napełniamy farszem przez otwór w brzuchu, zaszywamy lub sznurujemy i układamy na blaszce. Po wierzchu nacieramy oliwą i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do miękkości sprawdzając widelcem tj ok.2 godz w zależności od wielkości kaczki. Pod koniec pieczenia posypać majerankiem

Farsz przygotować z podanych składników tak jan na kotlety mielone.


Kaczka jest świetna na gorąco jak i pokrojona w plastry na zimno, wogóle bardzo efektownie wygląda podana w całości na półmisku wyłożonym sałatą i udekorowanym, spokojnie może być tak podana na wytwornym przyjęciu.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin