W stanach przewlekłych – trwających długo
Postępowianie dietetyczne bez względu na rodzaj diety musi dostarczać organizmowi
Podstawowy cel zywienia dietetycznego bez względu na rodzaj diety:
Dostarczanie organizmowi potrzebnej ilości energii dla utrzymania masy ciała w normie oraz niezbędnych skł. Odżywczych dla potrzeb metabolicznych.
Dodatkowe cele żywienia dietetycznego
1. oszczędzanie chorego narządu, zapewnianie odpoczynku całemu organizmowi
procesy metaboliczne ulegają osłabieniu lub wzmożeniu – dlatego dieta nie powinna dodatkowo obciążac organizmu
Założenie: diety lecznicze powinny być lekkostrawne
2. uzupełnianie składników odżywczych, które organizm
3. dostosowanie żywienia do zdolności przetwarzanie składników odżywczych przez organizm:
W zaburzeniach przyswajania składników pokarmowych niezbędne jest precyzyjne określenie ilości jaka może być metabolizowana: choroby nerek – białko, sód
Cukrzyca- węglowodany łatwo przyswajalne
4. Zmiana masy ciała, jeżeli jest to pożądane
5. Brak produktu lub składnika odżywczego, którego premiana w organizmie jest upośledzona: brak glutenu- celiakia, brak laktozy- galaktozemia, ograniczenie frnuloalaniny w fenyloketonurii
6. Brak skłądników na które organizm jest uczulony
Wyłączenie pokarmu alergizującego w alergii pokarmowej
7. Wspomaganie zdrowia
Diety lecznicze- nazewnictwo
Nomenklatura diet:
Ma mieć charakter informacyjnt, tj. uwypuklać najbardziej charakterystyczną cechę diety:
- konsystencję,
- zawartość składników odżywczych
- wartość energetyczną
Podział:
1. Diety ze zmianą zawartości energii
2. diety z modyfikacją
3. diety eliminacyjne
4. diety ze zmienną zawartością składnika pokarmowego.
Modelowe diety lecznicze
1. Podstawowa
2. Bogatoresztkowa
3. Łatwo strawna
4. Łatwo stawna z ograniczeniem tłuszczu
5. Łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
6. Łatwo strawna o zmienionej konsystencji: papkowata, płynna, wzmocniona, do żywienia przez zgłębnik lub przetokę
7. Ubogoenergetyczna
8. Łatwo strawna bogatobiałkowa
9. Z ograiczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych
10. Łatwo strawna niskobiałkowa
Zasady planowania diet leczniczych:
-zaplanowanie dziennej racji pokarmowej
ustalenie listy produktów spożywczych zalecanych i nie zalecanych w poszczególnych dietach
Dobór produktów spożywczych w modelowych dietach leczniczych
Dobór poduktów spożywczych w diecie postawowej
- żyweienie zgodne z zasadami racjonalnego żywenia uwzględniające zasady profilaktyki mieżdżycy i innych
- białko 10-15%
- tłuszcze ogółem: nie więcej niż 30% ałodziennej energii
- tłuszcze nas nie więcej niż 10%
- cholesterol >300mg
- nie zaleca się podawania produktów bardzo tłustych oraz poduktów wzdymających
- masło nie jest produktem preferowanym w żywieniu racjonalnym, ze względu na zawartość nasyconych kw. Tłuszczowych z tego samego podowu preferowane jest mleko częściowo odtłuszczone
- CRP powinna dostrczać co najmniej 2g kw alfa-linolowego
Delightful93