Dietetyka 4.doc

(27 KB) Pobierz

W stanach przewlekłych – trwających długo

 

Postępowianie dietetyczne bez względu na rodzaj diety musi dostarczać organizmowi

 

Podstawowy cel zywienia dietetycznego bez względu na rodzaj diety:

Dostarczanie organizmowi potrzebnej ilości energii dla utrzymania masy ciała w normie oraz niezbędnych skł. Odżywczych dla potrzeb metabolicznych.

 

Dodatkowe cele żywienia dietetycznego

1.      oszczędzanie chorego narządu, zapewnianie odpoczynku całemu organizmowi

procesy metaboliczne ulegają osłabieniu lub wzmożeniu – dlatego dieta nie powinna dodatkowo obciążac organizmu

Założenie: diety lecznicze powinny być lekkostrawne

 

2.      uzupełnianie składników odżywczych, które organizm

 

 

3.      dostosowanie żywienia do zdolności przetwarzanie składników odżywczych przez organizm:

W zaburzeniach przyswajania składników pokarmowych niezbędne jest precyzyjne określenie ilości jaka może być metabolizowana: choroby nerek – białko, sód

Cukrzyca- węglowodany łatwo przyswajalne

 

4.      Zmiana masy ciała, jeżeli jest to pożądane

5.      Brak produktu lub składnika odżywczego, którego premiana w organizmie jest upośledzona: brak glutenu- celiakia, brak laktozy- galaktozemia, ograniczenie frnuloalaniny w fenyloketonurii

6.      Brak skłądników na które organizm jest uczulony

Wyłączenie pokarmu alergizującego w alergii pokarmowej

7.      Wspomaganie zdrowia

 

Diety lecznicze- nazewnictwo

 

Nomenklatura diet:

Ma mieć charakter informacyjnt, tj. uwypuklać najbardziej charakterystyczną cechę diety:

-          konsystencję,

-          zawartość składników odżywczych

-          wartość energetyczną

 

Podział:

1.      Diety ze zmianą zawartości energii

2.      diety z modyfikacją

3.      diety eliminacyjne

4.      diety ze zmienną zawartością składnika pokarmowego.

 

Modelowe diety lecznicze

1.      Podstawowa

2.      Bogatoresztkowa

3.      Łatwo strawna

4.      Łatwo stawna z ograniczeniem tłuszczu

5.      Łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

6.      Łatwo strawna o zmienionej konsystencji: papkowata, płynna, wzmocniona, do żywienia przez zgłębnik lub przetokę

7.      Ubogoenergetyczna

8.      Łatwo strawna bogatobiałkowa

9.      Z ograiczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych

10.  Łatwo strawna niskobiałkowa

 

Zasady planowania diet leczniczych:

-zaplanowanie dziennej racji pokarmowej

ustalenie listy produktów spożywczych zalecanych i nie zalecanych w poszczególnych dietach

 

Dobór produktów spożywczych w modelowych dietach leczniczych

 

Dobór poduktów spożywczych w diecie postawowej

-          żyweienie zgodne z zasadami racjonalnego żywenia uwzględniające zasady profilaktyki mieżdżycy i innych

-          białko 10-15%

-          tłuszcze ogółem: nie więcej niż 30% ałodziennej energii

-          tłuszcze nas nie więcej niż 10%

-          cholesterol >300mg

-          nie zaleca się podawania produktów bardzo tłustych oraz poduktów wzdymających

-          masło nie jest produktem preferowanym w żywieniu racjonalnym, ze względu na zawartość nasyconych kw. Tłuszczowych  z tego samego podowu preferowane jest mleko częściowo odtłuszczone

-          CRP powinna dostrczać co najmniej 2g kw alfa-linolowego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin