UKŁAD POKARMOWY dr Blanka Milczarek
Funkcja wydzielnicza- wydzielanie wydzieliny która zawiera enzymy trawienne inicjujące trawienie, gruczoły są na całej długości, pH inicjuje lub hamuje wydzielanie enzymów
Ślinianki-przyuszne-podjęzykowe,-podżuchwowe-wydzielanie śliny z enzymami trawiennymi ok. 90% całkowitej objętości śliny, która inicjuje proces trawienia, 10% wydzielane przez inne gruczoły jamy ustnej- udział ślinianek zależy od procesów:*przedtrawiennego*trawiennegoWarunki podstawowe >20% >70% podżuchwowe najwięcej zawsze >5%Pobudzenie >35% przyuszne >50% podżuchwowe >5% podjęzykowe-1,5l śliny/dobęRytm cyrkadialny- zależny od pory dzień/ noc , większe/ mniejsze wydzielanie- zależy od pory roku zima-dużo, lato –mało- hormony wpływają na ilość mineralokortykosteroidy i hormony płciowe- u kobiet w ciąży mniej- leki histaminowe, diuretyki, i choroby autoimmunologiczne i inne hamują- nawilża j ustną, - bakterio-, wiruso-, grzybobójcza-rozpuszczalnik (smak)- w pęcherzyku – ślina pierwotna- w przewodzie wyprowadzająca – ślina ostateczna-ślina wypływa, bo wokół kom kurczliwe mają zdolność do kurczenia się
Kserostomia- zmniejszenie ilości śliny- suchość w ustach
Skład:-99/0% woda,-jony: K, Na,Ca2+ Cl-,HCO3, PO4 3--a- amylaza ślinowa, trawi skrobię- lipaza językowa –produkowana przez gruczoły na języku, rozkłada trójglicerydy,-peroksyna,- mucyna, - białko, skleja bakterie-białka: lizozym, laktoferyna, histatyny, cystatyny , białka bogate w prolinę, kaltecydyny, defenzyny-immunogl IgAcz. wzrostowe: EGF TGF-alfa
3 rodzaje ślinianek:*surowicze:-przyuszne (bogata w wodę i alfa amylazę slinową)*śluzowe-podjęzykowe (lepka bogata w mucynę)* mieszane-podżuchwowe,-podjęzykowe
! Wydzielanie żołądka: * wpust*trzon*dno- cz wpustowa- lizozym- bakteriobójczy-dno- sok żołądkowy-okolice odźwiernika: gastryna i somatostatyna- wpust- zawiera gruczoły wpustowe- wytw śluz- trzon i dno- gł część żołądka, - gruczoły właściwe
Sok żołądkowy:
-Komórki okładzinowe: kwas solny, czynnik wewnętrzny Castle’a (IF), woda-Kom główne: pepsynogen, lipaza, woda, elektrolity-k śluzowe: śluz, wodorowęglany
Kwas solny: -bakteriobójczy,-zakwasza środowisko -trawi białka- denaturacja
Czynnik wew (IF) – musi się z nim wiązać Wit B12, żeby mogła się wchłonąć
! Pepsynogen- nieaktywna forma pepsyny, aktywacja kiedy pH poniżej 4 w pepsynę- trawi białkaI i II typ: trawi białka w pH kwaśnym 1-2III typ trawi w pH 3-4
Lipaza-
Śluz i wodorowęglany- bariera na powierzchni żołądka, chroni ścianę przez autostrawieniem
Na dobę 2,5-3L soku żołądkowego, na czczo odczyn soku obojętny- po posiłku silnie kwaśny
Podpuszczka- u dzieci (do ok. 3lat), przekształca kazeinę (białko mleka) w prokazeinian wapniaSok żołądkowy dzieci- pH ok. 4, działa w pewnym stopniu lipaza i alfa amylaza ślinowa
Wydzielanie poposiłkowe:faza głowowa- 40% soku żołądkowego, na widok i zapach, smak i zucia nie jest silnie kwaśny, dalej za pośrednictwem ośrodków korowych i podkorowych pobudzenie nerwów błędnych przez które impulsacja jest przekazywana do żołądkażołądkowa- kiedy pokarm jest w żołądku 1-5h, kwas solny bardzo stężony, wydzielanie w tej fazie to gł efekt gastryny. Bodźce: rozciąganie przez pokarm części odźwiernikowej i tronowej żołądka, stymulacja komórek G przez alkalizację powierzchni bł śl, działanie pokarmu- pobudzenie kom Gjelitowa gdy pokarm jest w dwunastnicy i dalszych odcinków jelita cienkiego. W wyniku podrażnienia kom G przez pokarm
Czynność motoryczna żołądka*gromadzenie pokarmu,*rozcieranie pokarmu,*opróżnianie żołądka
Pusty żołądek- poj ok. 50ml, średnicę podobną do j. cienkiego, może się powiększyć do ok. 2l
Trzy typy skurczowe żołądka:Skurcze toniczne ok. 1 minuty, dopasowanie obj żoł do treści pokarmowejSkurcze perystaltyczne – 2-20 sekund- zmieszanie z sokiem i rozdrobnienie oraz przesuwanie wzdłuż żołądka, zachodzą w falach, na granicy dna i trzonu-propulsja – cofanie treści pokarmowej do trzony żołądka-retropulsja- przejście treści pokarmowej do dwunastnicySkurcze głodowe- 3-4h po poróżnieniu, obniżenie stężęnia glukozy-> ośrodek głodu-> nerw błędny
Motoryka* pobudzające-nerwowe- ukł przywspółczulny (w trakcie opróżniania żołądka)- hormonalne (gastryna, motylina)-czynn mechaniczne*hamujące- nerwowe- ukł współczulny ( w trakcie wypełniania żoł)- hormonalne- sekretyna, cholecystokinina, glukagon
W dwunastnicy kwaśna treść jest neutralizowana przez żołć- nie zawiera enzymów trawiennych, ale zobojętnia treść pokarmowej i przy okazji emulguje(chemicznie rozbija na mniejsze) tłuszcze i inicjuje wytwarzanie -> sok trzustkowy- trawienie peptydów, węglowodanów, tłuszcze i kw nukleinowe, te enzymy z soku trzustkowego , ok. 2-3 litrów soku trzustkowego na dobę, enzymy z trzustki bardzo moce, w postaci nieaktywnej później się aktywuja, Enzymy soku trzustkowego:*proteolityczne- w fornie nieaktywnej, aktywacja w dwunastnicy: trypsynogen chymotrypsyno gen, prokarboksypeptydaza, proelastaza*lip olityczne- lipaza, fosfolipaza, esteraza*glikoli tyczne: alfa amylaza*nukleolityczne: rybonukleazy deoksyrybonukleazy
Trypsynogen + enterokinaza -> aktywna trypsynaaktywna trypsyna -> chymotrypsynogen -> chymotrypsynyprokarbokylaza- w soku trzustkowym inhibitor trypsyny- zabezpiecza przed przedwczesną aktywacją trypsyno genukolipaza też enzymem soku trzustkowego, zwiększa aktywność lipazylipaza- kolipaza= lepsze wyniki w trawieniu, silniejsza, zwiększa się pH w której działa
Badanie krwi, jeżeli obecne są enzymy trzustki we krwi oraz lipaza i amylaza to znaczy że trzustka jest uszkodzona, albo są kamienie.
Sok trzustkowy przed i po posiłku: tak jak wydzielanie żołądkowe1 faza głowowa20% wynik gastryny2 żołądkowa10% -//-3 jelitowa70%
W podwzgórzu znajduje się ośrodek głodu ( w stałym napięciu) i sytości (włączany czasowo) , działają antagonistycznie, regulowana przez neurony z podwzgórza które uwalniają neuromediatory, na aktywność tych ośrodków wpływają hormony żołądkowo- jelitowe- uwalniane są wtedy kiedy do żołądka lub jelit dostanie się pokarm (gastryna, motylina).
Tkanka tłuszczowa wpływa na odczuwanie głodu ,wytwarza białko –leptynę, która hamuje odczuwanie głodu..Zwiększona ilość insuliny hamuje ośrodek głodu, zimno zwiększa metabolizm-> wzrost łaknienia i odwrotnie
Delightful93