Ogórki rzymskie.docx

(12 KB) Pobierz

Ogórki rzymskie.

Składniki

·         * ok.3 kg ogórków gruntowych

·         * 1/2 szklanki octu 10%

·         * 2 1/2 szklanki wody

·         * 1 łyżeczka soli

·         * 1/2 szklanki cukru

·         * kilka ziaren angielskich-ok.8-10

·         * 3-4 listki laurowe

·         * 1-2 łyżki gorczycy

·         * pieprz czarny w ziarenkach-2 łyżki

·         * listki selera

·         * małe gałązki natki pietruszki

·         * 2 cebule

Umyte ogórki obrać i pokroić na plastry wzdłuż ( ok.3-4mm). Włożyć je pionowo do wyparzonych słoików. Na wierzch słoików kłaść liść selera listki natki pietruszki oraz krążki cebuli. Zagotować zalewę i przestudzić.Zalać nią ogórki.Pasteryzować słoiki 5 minut od chwili zagotowania.Ostudzić odwrócone do góry dnem.Jeść po minimum tygodniu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin