Ogórki rzymskie.
Składniki
· * ok.3 kg ogórków gruntowych
· * 1/2 szklanki octu 10%
· * 2 1/2 szklanki wody
· * 1 łyżeczka soli
· * 1/2 szklanki cukru
· * kilka ziaren angielskich-ok.8-10
· * 3-4 listki laurowe
· * 1-2 łyżki gorczycy
· * pieprz czarny w ziarenkach-2 łyżki
· * listki selera
· * małe gałązki natki pietruszki
· * 2 cebule
Umyte ogórki obrać i pokroić na plastry wzdłuż ( ok.3-4mm). Włożyć je pionowo do wyparzonych słoików. Na wierzch słoików kłaść liść selera listki natki pietruszki oraz krążki cebuli. Zagotować zalewę i przestudzić.Zalać nią ogórki.Pasteryzować słoiki 5 minut od chwili zagotowania.Ostudzić odwrócone do góry dnem.Jeść po minimum tygodniu.
martunia.n