Potrawa
Cena
Utyle za 1-szą porcję
Spadek utyli przy kolejnych porcjach
Bigos
6
28
4
Kaszanka
3
18
Salceson
2
14
Pierogi
5
20
Porcja
Bigos (6)
Kaszanka (3)
Salceson (2)
Pierogi (5)
1
4,66666667
7
3,2
3,333333333
2,4
2,666666667
1,6
Wystarczy dzielić ilość ulytli, jaką daje nam kolejna porcja przez cenę. Z tej tabeli wybieramy kolejno największe wartości i odejmujemy od 34, cenę, jaką trzeba zapłacić za kolejne dobro. Potem można skreślać np. z tabeli to, co się już wybrało. Może się wydawać, że robi się to długo, ale wg mnie łatwo i trudno się pomylić
Bigos – B
Kaszanka – K
Salceson – S
Pierogi - P
Mamy więc:
34-2 (S)=
32-3 (K)=
29-2 (S)=
27-3 (K)=
24-2 (S)=
22-6 (B)=
16-2 (S)=
14-3 (K)=
11-5 (P)=
6-6 (B) = 0
Teraz liczymy utyle:
Bigos: 6x(4,66667+4) = 52
Kaszanka: 3x(6+5+4) = 45
Salceson: 2x(7+6+5+4) = 44
Pierogi: 5x(4)=20
Suma utyli: 52+45+44+20=161
Kriszawada