plikus.pl_Zad.2 - mikro.doc

(36 KB) Pobierz
Potrawa

Potrawa

Cena

Utyle za 1-szą porcję

Spadek utyli przy kolejnych porcjach

Bigos

6

28

4

Kaszanka

3

18

3

Salceson

2

14

2

Pierogi

5

20

4

Porcja

Bigos (6)

Kaszanka (3)

Salceson (2)

Pierogi (5)

1

4,66666667

6

7

4

2

4

5

6

3,2

3

3,333333333

4

5

2,4

4

2,666666667

3

4

1,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wystarczy dzielić ilość ulytli, jaką daje nam kolejna porcja przez cenę. Z tej tabeli wybieramy kolejno największe wartości i odejmujemy od 34, cenę, jaką trzeba zapłacić za kolejne dobro. Potem można skreślać np. z tabeli to, co się już wybrało. Może się wydawać, że robi się to długo, ale wg mnie łatwo i trudno się pomylić

 

Bigos – B

Kaszanka – K

Salceson – S

Pierogi - P

 

Mamy więc:

34-2 (S)=

32-3 (K)=

29-2 (S)=

27-3 (K)=

24-2 (S)=

22-6 (B)=

16-2 (S)=

14-3 (K)=

11-5 (P)=

6-6 (B) = 0

 

Teraz liczymy utyle:

Bigos: 6x(4,66667+4) = 52

Kaszanka: 3x(6+5+4) = 45

Salceson: 2x(7+6+5+4) = 44

Pierogi: 5x(4)=20

 

Suma utyli: 52+45+44+20=161

Zgłoś jeśli naruszono regulamin