Kawowy świecznik.docx

(428 KB) Pobierz

Kawowy świecznik

 

Zrobimy go z soli i z... kawy. Ziarnistej i mielonej. Wstawione do nich płonące świeczki sprawią, że przestrzeń wypełni się kawowym aromatem. Same świeczniki zaś staną się oryginalną ozdobą pokoju lub łazienki.

http://bi.gazeta.pl/im/1/10016/z10016711Q.jpg

Materiały i narzędzia: szklanka mąki pszennej, szklanka soli kuchennej, 2 łyżki zmielonej kawy, garść ziaren kawy do dekoracji, trochę ciepłej wody, mały słoiczek (np.po obiadkach dla dzieci) jako foremka, folia aluminiowa.

http://bi.gazeta.pl/im/2/10016/z10016722Q.jpg

Aby przygotować masę solno-kawową łączymy suche składniki, mieszając dolewamy po trochę ciepłej wody tak by powstała elastyczna masa (nie może być za mokra). Wyrabiamy gładkie ciasto. Szklany słoiczek, który wykorzystamy jako formę, oklejamy folią aluminiową.

http://bi.gazeta.pl/im/4/10016/z10016734Q.jpg

Słoiczek odwracamy do góry dnem i oklejamy go grubą warstwą masy. Na koniec formujemy palcami kształt naczynka.

http://bi.gazeta.pl/im/2/10016/z10016752Q.jpg

Dekorujemy naczynie ziarnami kawy, wbijając je w warstwę masy i np. układając jakiś wzorek.

http://bi.gazeta.pl/im/8/10016/z10016778Q.jpg

Odstawiamy świecznik w przewiewne miejsce do wyschnięcia lub wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50 st. C i wypiekamy ok. 40 minut uchylając drzwiczki piekarnika

http://bi.gazeta.pl/im/7/10016/z10016787Q.jpg

Z wysuszonego świecznika delikatnie usuwamy szklany słoiczek oraz folię aluminiową. Środek naczynka będzie jeszcze mokry, ale wystarczy włożyć do niego zapaloną świeczkę, by w niedługim czasie wysechł.

http://bi.gazeta.pl/im/8/10016/z10016798Q.jpg

Świecznik kawowy gotowy. Wkładamy do niego zapaloną świeczkę i rozkoszujemy się zapachem świeżej kawy...

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin