ZUPA MEKSYKAŃSKA.docx

(124 KB) Pobierz

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Jest gęsta, wyrazista w smaku i bardzo pożywna. Na stałe zagościła w moim domu.

 

4.jpg

SKŁADNIKI:

·         50 g masła,

·         cebula,

·         3 ziemniaki,

·         papryka czerwona,

·         3 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

·         2 szklanki bulionu z kurczaka,

·         puszka zielonego groszku,

·         puszka kukurydzy,

·         2 filety z kurczaka,

·         ½ szklanki śmietany 18%,

·         łyżka mąki,

·         przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka ostra i słodka, 

   świeża mięta.

 

SPOSÓB WYKONANIA:

 

1.    Rozpuścić masło i usmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojonego kurczaka.   Obsmażyć z tymiankiem i majerankiem.

2.    Przygotować bulion z kostki, wrzucić pokrojone ziemniaki i paprykę. Następnie dodać  groszek i kukurydzę, pomidory i koncentrat.

3.    Wrzucić obsmażonego kurczaka, posolić.

4.    Dodać śmietanę rozprowadzoną z łyżką mąki.

5.    Gotować 5 min., nie doprowadzać do wrzenia.

6.    Dodać sól, pieprz i miętę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin