ZUPA MEKSYKAŃSKA
SKŁADNIKI:
· 50 g masła,
· cebula,
· 3 ziemniaki,
· papryka czerwona,
· 3 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
· 2 szklanki bulionu z kurczaka,
· puszka zielonego groszku,
· puszka kukurydzy,
· 2 filety z kurczaka,
· ½ szklanki śmietany 18%,
· łyżka mąki,
· przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka ostra i słodka,
świeża mięta.
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Rozpuścić masło i usmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojonego kurczaka. Obsmażyć z tymiankiem i majerankiem.
2. Przygotować bulion z kostki, wrzucić pokrojone ziemniaki i paprykę. Następnie dodać groszek i kukurydzę, pomidory i koncentrat.
3. Wrzucić obsmażonego kurczaka, posolić.
4. Dodać śmietanę rozprowadzoną z łyżką mąki.
5. Gotować 5 min., nie doprowadzać do wrzenia.
6. Dodać sól, pieprz i miętę.
jolusia_1