Czekoladowe sponge cake
wg.Eric Lanlard
Składniki:
125 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
125 g masła
85 g kakao w proszku (gorzkiego)
150 g brązowego cukru (jasnego)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do dużej miski włożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę, ustawić na garnku z gotującą wodą, tak aby miska nie dotykała wody. Rozpuścić, mieszając od czasu do czasu. Odstawić.
3. W drugiej misce zmiksować jajka, kakao, cukier i ekstrakt waniliowy na puszystą masę.
4. Masę jajeczną dodać do czekolady, wymieszać.
5. Całość wylać do tortownicy i piec przez ok. 30 minut. Odstawić w formie, do ostygnięcia na 10 minut.
6. Następnie wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego ostygnięcia lub podawać na ciepło, udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i listkami melisy.
tojapatka