Czekoladowe sponge cake.doc

(25 KB) Pobierz
Czekoladowe sponge cake

Czekoladowe sponge cake

wg.Eric Lanlard

Składniki:

125 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

125 g masła

85 g kakao w proszku (gorzkiego)

150 g brązowego cukru (jasnego)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

3 jajka

 

Sposób przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do dużej miski włożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę, ustawić na garnku z gotującą wodą, tak aby miska nie dotykała wody. Rozpuścić, mieszając od czasu do czasu. Odstawić.

3. W drugiej misce zmiksować jajka, kakao, cukier i ekstrakt waniliowy na puszystą masę.

4.  Masę jajeczną dodać do czekolady, wymieszać.

5. Całość wylać do tortownicy i piec przez ok. 30 minut. Odstawić w formie, do ostygnięcia na 10 minut.

6. Następnie wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego ostygnięcia lub podawać na ciepło, udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i listkami melisy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin