LODY Z PIEPRZEM
Bardzo lubię ten sposób na lodowy deser: gotowany z cukrem lub miodem ananas, jeszcze gorący wkładamy do pucharka, posypuję hojnie grubo zmielonym czarnym pieprzem, dodaję lody waniliowe, polewam sosem toffi i jeszcze raz posypuję pieprzem. Pycha! Z ananasa robię również zupę owocową, podaję ją w skorupie, na deser, również ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Może to być zupa krem lub z kawałkami owoców, z dodatkiem śmietanki lub kulek z serka śmietankowego, obtoczonych w posiekanych pistacjach, migdałach lub orzechach.
Lub
Lody waniliowe, ananas i pieprz Połączenie podgrzanego ananasa i świeżo zmielonego czarnego pieprzu to pierwsza dziesiątka moich ulubionych słodkich deserów. Wyśmienity, słodki puchar lodów waniliowych z gorącym ananasem na dnie i sosem toffi na wierzchu lub też zupa (może być krem) z ananasa, rodzynek i śmietanki, podana w skorupie. ....................................................................................................................................................................................................................................Lody waniliowe z gorącym ananasem i pieprzem Miąższ ananasa kroję na kawałki i gotuję przez około 7-10 minut w rondelku z dodatkiem cukru (miodu lub likieru) i odrobiny wody (lub też w soku ananasowym). Redukuję płyn, jeśli jest taka koniecznść. Gorącego ananasa z odrobiną skarmelizowanego soku przekładam do pucharków, posypuję świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem, nakładam lody waniliowe i znów posypuję grubo zmielonym pieprzem. Polewam sosem toffi i zaraz podaję. Deser dekoruję skórką i listkiem z ananasa oraz całymi ziarenkami czarnego pieprzu
MonikaBk