Zapiekanka z serkiem wiejskim (lasagne)Serek wiejski może wchodzić również w skład lubianej przez wiele osób lasagne. Do jej wykonania potrzebować będziemy następujących składników:500 g serka wiejskiego,1 serek Twój smak (125 g),1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%,2 naturalne jogurty 125 g,¼ l soku pomidorowego,½ kg mięsa mielonego wołowego lub cielęcego,40 dag sera żółtego,7 pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki 400 g,2 duże cebule,4 ząbki czosnku,oliwa z oliwek,paczka makaronu lasagne,przyprawy: sól, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.Przygotowanie:Cebulę pokroić, 3 ząbki czosnku rozgnieść, natkę pietruszki posiekać. Podsmażyć, następnie dodać mielone mięso, posolić i odstawić.Drugą cebulę pokroić, zgnieść 1 ząbek czosnku, podsmażyć je. Dodać obrane i starte pomidory, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotować stale mieszając do odparowania wody, następnie połączyć z usmażonym mięsem. Odstawić.W osobnym naczyniu rozmieszać serek wiejski i serek Twój smak o smaku śmietankowym, 1 jogurt naturalny, 1 łyżkę gałki muszkatołowej.Zetrzeć żółty ser.Do prostokątnego, żaroodpornego naczynia, które należy posmarować oliwą układać kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów: płaty makaronu, bez uprzedniego gotowania, sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty ser. Górną partię makaronu polać szklanką soku pomidorowego, następnie drugim jogurtem naturalnym, posypać żółtym serem. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 45-60 minut.
MonikaBk