Zapiekanka z serkiem wiejskim.docx

(10 KB) Pobierz

Zapiekanka z serkiem wiejskim (lasagne)
Serek wiejski może wchodzić również w skład lubianej przez wiele osób lasagne. Do jej wykonania potrzebować będziemy następujących składników:
500 g serka wiejskiego,
1 serek Twój smak (125 g),
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%,
2 naturalne jogurty 125 g,
¼ l soku pomidorowego,
½ kg mięsa mielonego wołowego lub cielęcego,
40 dag sera żółtego,
7 pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki 400 g,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
paczka makaronu lasagne,
przyprawy: sól, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, 3 ząbki czosnku rozgnieść, natkę pietruszki posiekać. Podsmażyć, następnie dodać mielone mięso, posolić i odstawić.
Drugą cebulę pokroić, zgnieść 1 ząbek czosnku, podsmażyć je. Dodać obrane i starte pomidory, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotować stale mieszając do odparowania wody, następnie połączyć z usmażonym mięsem. Odstawić.
W osobnym naczyniu rozmieszać serek wiejski i serek Twój smak o smaku śmietankowym, 1 jogurt naturalny, 1 łyżkę gałki muszkatołowej.
Zetrzeć żółty ser.
Do prostokątnego, żaroodpornego naczynia, które należy posmarować oliwą układać kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów: płaty makaronu, bez uprzedniego gotowania, sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty ser.
Górną partię makaronu polać szklanką soku pomidorowego, następnie drugim jogurtem naturalnym, posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 45-60 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin