Żywność ODPOWIEDZI.doc

(51 KB) Pobierz
Żywność

Żywność

 

Numer  zadania

Wymagania

z podstawy programowej*

Poprawne odpowiedzi

Punktacja

gimnazjum

szkoły

ponadgimnazjalne

ZP 

Grupa A

Grupa B

1.

II.

9.1, 9.2, 9.4, 9.10, 9.12, 9.14

II.

I. C, E,

II. A,

III. B, D, E, F

I. F, B,

II. D,

III. A, B, C, E

0-2

2.

II.

II.

3.3

Cukier:

 

 

Tłuszcz:

 

Kw. tł. nasycone:

    8% ¾ 6,8 g

100% ¾ x g

x = 85 g

  19% ¾ 13,4 g

100% ¾  x g

x = 70,5 g

  15% ¾ 3,1 g

100% ¾ x g

x = 20,7 g

Kalorie: 

 

 

Tłuszcz:

 

Kw. tł.
nasycone: 

  11% ¾  213 kcal

100% ¾ x kcal

x = 1933,6 kcal

  19% ¾ 13,4 g

100% ¾ x g

x = 70,5 g

  15% ¾ 3,1 g

100% ¾ x g

x = 20,7 g

0-3

3.

II.

9.13, 9.17

II.

1 – skrobia

2 – tłuszcz

1 – białko

2 – tłuszcz

0-2

4.

II.

II.

3.4

Fermentacja alkoholowa:

proces beztlenowy,

glukoza → tlenek węgla(IV) +

+ etanol

Fermentacja mlekowa:

proces beztlenowy,

Etap I.: laktoza + woda →

→ glukoza + galaktoza

Etap II.:

glukoza → kwas mlekowy

Fermentacja octowa:



proces tlenowy,

etanol + tlen kwas

octowy + woda



Fermentacja masłowa:
proces beztlenowy,

glukoza kwas masłowy +

+ tlenek węgla(IV) + wodór

0-3

5.

II.

3.5

A. 6., B. 4., C. 1.,

D. 5., E. 2., F. 3.

A. 6., B. 5., C. 3.,

D. 4., E. 2., F. 1.

0-2

6.

Naturalne: cynamon

Syntetyczne: kwas octowy

Sztuczne: aspartam

Naturalne: celuloza

Syntetyczne: kwas cytrynowy

Sztuczne: benzoesan sodu

0-1

7.

E220: SO2, tlenek siarki(IV)

E338: H3PO4, kwas fosforowy(V)

E260: CH3COOH, kwas etanowy

E220: SO2, tlenek siarki(IV)

E251: NaNO3, azotan(V) sodu

E260: CH3COOH, kwas etanowy

0-3

8.

II.

II.

1000 g ¾ 5 mg

    90 g ¾ x mg

x = 0,45 mg

   30 mg ¾ 100%

0,45 mg ¾ x%

x = 1,5%

100 g ¾ 64 mg

  90 g ¾ x mg

x = 57,6 mg

   75 mg ¾ 100%

57,6 mg ¾ x%

x = 76,8%

0-2

Maksymalna liczba punktów - 18

Proponowana skala ocen:

bardzo dobry: 17–18; dobry: 15–16; dostateczny: 1...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin