Żywność
Numer zadania
Wymagania
z podstawy programowej*
Poprawne odpowiedzi
Punktacja
gimnazjum
szkoły
ponadgimnazjalne
ZP
Grupa A
Grupa B
1.
II.
9.1, 9.2, 9.4, 9.10, 9.12, 9.14
I. C, E,
II. A,
III. B, D, E, F
I. F, B,
II. D,
III. A, B, C, E
0-2
2.
3.3
Cukier:
Tłuszcz:
Kw. tł. nasycone:
8% ¾ 6,8 g
100% ¾ x g
x = 85 g
19% ¾ 13,4 g
x = 70,5 g
15% ¾ 3,1 g
x = 20,7 g
Kalorie:
11% ¾ 213 kcal
100% ¾ x kcal
x = 1933,6 kcal
0-3
3.
9.13, 9.17
1 – skrobia
2 – tłuszcz
1 – białko
4.
3.4
Fermentacja alkoholowa:
proces beztlenowy,
glukoza → tlenek węgla(IV) +
+ etanol
Fermentacja mlekowa:
Etap I.: laktoza + woda →
→ glukoza + galaktoza
Etap II.:
glukoza → kwas mlekowy
Fermentacja octowa:
proces tlenowy,
etanol + tlen kwas
octowy + woda
Fermentacja masłowa: proces beztlenowy,
glukoza kwas masłowy +
+ tlenek węgla(IV) + wodór
5.
3.5
A. 6., B. 4., C. 1.,
D. 5., E. 2., F. 3.
A. 6., B. 5., C. 3.,
D. 4., E. 2., F. 1.
6.
Naturalne: cynamon
Syntetyczne: kwas octowy
Sztuczne: aspartam
Naturalne: celuloza
Syntetyczne: kwas cytrynowy
Sztuczne: benzoesan sodu
0-1
7.
E220: SO2, tlenek siarki(IV)
E338: H3PO4, kwas fosforowy(V)
E260: CH3COOH, kwas etanowy
E251: NaNO3, azotan(V) sodu
8.
1000 g ¾ 5 mg
90 g ¾ x mg
x = 0,45 mg
30 mg ¾ 100%
0,45 mg ¾ x%
x = 1,5%
100 g ¾ 64 mg
x = 57,6 mg
75 mg ¾ 100%
57,6 mg ¾ x%
x = 76,8%
Maksymalna liczba punktów - 18
Proponowana skala ocen:
bardzo dobry: 17–18; dobry: 15–16; dostateczny: 1...
AgataSPL