Bażant w sosie żurawinowym
Składniki:
· 1 duży sprawiony bażant
· sól, pieprz
· 2 roztopione łyżki masła
· 20 dkg żurawin
· cukier do smaku
· 1 szklanka soku pomarańczowego
· szczypta mielonego cynamonu
· 2 łyżeczki otartej z pomarańcza skórki
Sposób przyrządzenia:Umytą i osuszoną tuszkę bażanta natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, nasmarować stopionym masłem. Po 30 minutach przyprawioną tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć, piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec kolejne 40 minut polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotować sos żurawinowy. W małym rondlu wymieszać żurawiny, cukier, sok pomarańczowy i cynamon. Gotować mieszając 12 minut aż owoce żurawiny zaczną pękać. Dodać skórkę pomarańczową gotować jeszcze 5 minut. Upieczonego bażanta podzielić na porcje. Podawać z sosem.
hazelleyes86