Bażant w sosie żurawinowym.docx

(15 KB) Pobierz

Bażant w sosie żurawinowym

Składniki:

·         1 duży sprawiony bażant

·         sól, pieprz

·         2 roztopione łyżki masła

·         20 dkg żurawin

·         cukier do smaku

·         1 szklanka soku pomarańczowego

·         szczypta mielonego cynamonu

·         2 łyżeczki otartej z pomarańcza skórki


Sposób przyrządzenia:
Umytą i osuszoną tuszkę bażanta natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, nasmarować stopionym masłem. Po 30 minutach przyprawioną tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć, piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec kolejne 40 minut polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotować sos żurawinowy. W małym rondlu wymieszać żurawiny, cukier, sok pomarańczowy i cynamon. Gotować mieszając 12 minut aż owoce żurawiny zaczną pękać. Dodać skórkę pomarańczową gotować jeszcze 5 minut. Upieczonego bażanta podzielić na porcje. Podawać z sosem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin