Duszone mięso jelenia lub sarny.docx

(15 KB) Pobierz

Duszone mięso jelenia lub sarny

Składniki:

·         1 kg mięsa bez kości pokrojonego w grubą kostkę

·         ½ szklanki posiekanej cebuli

·         3 posiekane ząbki czosnku

·         4 obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory

·         2 puszki białej fasoli konserwowanej

·         1 łyżka ostrej papryki

·         1 łyżka brązowego cukru

·         ziele angielskie, jagody jałowca, liść laurowy do smaku

·         sól czosnkowa, pieprz

·         3 łyżki smalcu lub oleju


Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, dodać mięso, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem fasoli, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu 2 godziny. Podczas duszenia podlewać wodą. Kilka minut przed końcem duszenia dodać opłukaną fasolę. Doprawić do smaku i podawać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin