Duszone mięso jelenia lub sarny
Składniki:
· 1 kg mięsa bez kości pokrojonego w grubą kostkę
· ½ szklanki posiekanej cebuli
· 3 posiekane ząbki czosnku
· 4 obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory
· 2 puszki białej fasoli konserwowanej
· 1 łyżka ostrej papryki
· 1 łyżka brązowego cukru
· ziele angielskie, jagody jałowca, liść laurowy do smaku
· sól czosnkowa, pieprz
· 3 łyżki smalcu lub oleju
Sposób przyrządzenia:W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, dodać mięso, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem fasoli, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu 2 godziny. Podczas duszenia podlewać wodą. Kilka minut przed końcem duszenia dodać opłukaną fasolę. Doprawić do smaku i podawać.
hazelleyes86