Kotlety mielone z dziczyzny 2.docx

(15 KB) Pobierz

Kotlety mielone z dziczyzny

Składniki:

·         50 dkg mieszanego, mielonego mięsa z dzika, jelenia, sarny

·         1 zmiksowane jajko

·         4 łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki drobno pokrojonej cebuli

·         1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa

·         1 zielona papryka, oczyszczona pokrojona w paseczki

·         3 łyżki białego octu winnego

·         1 łyżeczka cukru

·         1 łyżka sosu sojowego

·         sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać dokładnie mielone mięso, jajko, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i cebulę. Z masy formować małe, owalne kotlety. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony. W międzyczasie w małym rondlu wymieszać resztę mąki ziemniaczanej, ocet i 1,5 szklanki zalewy z ananasa. Dodać cukier, sos sojowy, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż sos zgęstnieje. Dodać kostkę ananasa, paseczki papryki i kotlety, powoli gotować aż papryka zmięknie. Podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin