Kotlety mielone z dziczyzny
Składniki:
· 50 dkg mieszanego, mielonego mięsa z dzika, jelenia, sarny
· 1 zmiksowane jajko
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
· 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
· 1 zielona papryka, oczyszczona pokrojona w paseczki
· 3 łyżki białego octu winnego
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżka sosu sojowego
· sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:W misce wymieszać dokładnie mielone mięso, jajko, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i cebulę. Z masy formować małe, owalne kotlety. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony. W międzyczasie w małym rondlu wymieszać resztę mąki ziemniaczanej, ocet i 1,5 szklanki zalewy z ananasa. Dodać cukier, sos sojowy, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż sos zgęstnieje. Dodać kostkę ananasa, paseczki papryki i kotlety, powoli gotować aż papryka zmięknie. Podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.
hazelleyes86