PRZEZIĘBIENIE.docx

(22 KB) Pobierz


PRZEZIĘBIENIE 

Zostań w domu

Najprostszym i skutecznym sposobem na szybsze wyzdrowienie jest... ciepła kołdra. Jeśli źle się czujesz, kichasz, masz kaszel, czujesz charakterystyczne ?łamanie w kościach?, bóle mięśni, masz stan podgorączkowy - zostań w domu. To najlepiej mobilizuje siły obronne organizmu. Zapobiega tez rozprzestrzenianiu się zakażeń. Drobne, wirusowe infekcje zdarzają się każdemu. 


Recepta dla przeziębionych

Złapało Cię przeziębienie? Być może organizm daje sygnał, że potrzebuje generalnych porządków.
Gdy obniża się odporność organizmu, stajemy się bardziej podatni na chorobotwórcze bakterie, a wtedy przemarznięcie czy przemoknięcie potrafi zwalić nas z nóg. Przeziębienie może być też naturalną reakcją na nadmiar substancji toksycznych, które zgromadziły się np. wskutek silnego stresu lub przepracowania. Ciało potrzebuje wtedy generalnego sprzątania i wyrzuca "śmieci" przez pory skóry, zatoki, nerki i nos. A wszystkie objawy: katar, kaszel, osłabienie i pocenie się, to po prostu wysiłek 
oczyszczającego się organizmu. Lepiej nie popędzać go silnie działającymi lekami, ale pomóc mu i wypocząć. Wybierz sposoby, które najbardziej Ci odpowiadają.

- W początkowej fazie przeziębienia bardzo pomaga moczenie nóg przez 10 minut w ciepłej wodzie z dodatkiem gorczycy sarepskiej.
- Gdy czujesz pierwsze objawy, zastosuj akupresurę wtedy działa najlepiej. Masuj duże palce u stóp, krótko, ale mocno, i receptory płuc (całe duże poduszki, fot. 1). Możesz też uciskać receptory nerek (fot. 2), ale krótko, przez kilka sekund. W przypadku gorączki masuj środek dużego palucha na obu stopach.
- Pij zioła, które pomagają oczyścić organizm: rdest ptasi, kwiat bzu, lebiodkę pospolitą, kalinę, koniczynę łąkową, żurawinę błotną, malinę właściwą, dziką różę. Ciepłe napary słódź miodem i pij, ile potrzebujesz. Do herbatki ziołowej dodaj też 3 krople nalewki bursztynowej (do kupienia w aptece). A przed pójściem spać natrzyj nią stopy i kilka kropli wmasuj w kark.
- Jedz lekkostrawne posiłki, rzodkiew, buraki czerwone i wszelkie przetwory z czarnej porzeczki.
- Rób inhalacje, skuteczna jest zwłaszcza z ziemniaka: do garnka z wodą włóż obierki i gotuj je przez 10 minut, wdychając parę. Możesz też wykorzystać olejki aromaterapeutyczne: lawendowy, eukaliptusowy, miętowy, rozmarynowy lub sosnowy. Olejek tymiankowy jest niezastąpiony przy bólach gardła, a kąpiel z dodatkiem olejku majerankowego usunie dreszcze i łamanie w kościach oraz bóle głowy.
- Zastosuj silne bodźce cieplne: natryski zimne, naprzemienne (zimne i gorące). Mocz stopy w kąpieli naprzemiennej, a potem włóż ciepłe skarpety, poskacz trochę i wypij napotną herbatkę.
- Bardzo skuteczne są środki homeopatyczne: thymuline 9CH immunostymulant firmy Dolisos lub echinacea complexe firmy Lehning Nr 40.
- A co najważniejsze aby nie dopuścić do przeziębień, hartuj organizm stałą i systematyczną aktywnością fizyczną. I spaceruj bez względu na pogodę. Dotlenisz się i zwiększysz swoją odporność.

tekst: Grażyna Repetowska
http://gwiazdy.com.pl/component/content/article/6441-recepta-dla-przezibionych 


Co jeść ,aby się nie przeziębić

Polacy zdecydowanie nadużywają leków typu OTC (leki dostępne bez recepty), które mają leczyć lub zapobiegać przeziębieniu. Tymczasem odpowiednia dieta pozwoli Ci uchronić się przed katarem i gorączką trzeba tylko regularnie ją stosować. Sprawdź, co jeść, by wzmocnić swoją odporność.

Miód to naturalny lek, który pozwoli Ci zmniejszyć ból gardła. Jeśli czujesz, że zbliża się przeziębienie i męczy Cię kaszel, pij codziennie ciepłe mleko z miodem. Żeby wzmocnić jego właściwości, do kubka możesz wsypać rozgnieciony ząbek czosnku.

Sok z malin oczywiście najlepszy jest naturalny, jednak jeśli nie posiadasz takiego pod ręką, wystarczy sklepowy odpowiednik. Dodawaj sok do herbaty polepszysz tym samym smak napoju, ale również dostarczysz organizmowi niezbędnych witamin.

Olejki eteryczne idealne na katar. Zafunduj sobie krótką inhalację ze wrzątku wraz z kilkoma kroplami eterycznych olejków o ulubionym zapachu. Poprawia nie tylko drożność nosa, ale także odpręża w czasie przeziębienia.

Czosnek i cebula może nie pachną ładnie,ale jak działają. W październiku jednak nie warto zwracać uwagę na walory zapachowe tych warzyw, bowiem są one idealnym źródłem olejków o działaniu antybakteryjnym. Razem z partnerem zafundujcie sobie na kolację kanapki z serem, szynką i warzywami, a pod składniki włóżcie plasterki czosnku bądź cebuli. Przy dużej liczbie smaków będą one niemal niewyczuwalne. Cebulę możesz spożywać w podobny sposób, lub też dodając ją do sałatki. Pamiętaj jednak, że 
aby zachować właściwości warzyw, trzeba jeść je na surowo.

Owoce i warzywa sezonowe to cenne źródło witamin, przede wszystkim witaminy C. Jedz więc porzeczki, kapustę i wszelkie zielone warzywa. W owocach i warzywach czerwonych znajduje się również beta-karoten, przeciwutleniacz pomagający we wzmacnianiu odporności. Jedz również produkty bogate w selen: orzechy, kiełki pszenicy, pestki słonecznika.

Własnoręcznie wyciśnięty sok to prawdziwa bomba witaminowa. Zainwestuj w sokowirówkę, która będzie Ci długo służyć nie tylko jesienią, ale również latem, gdy będziesz chciała przyrządzać orzeźwiające napoje. Szklanka soku marchwiowego zawiera około 300kcal, ale jest nieporównywalnie lepsza, niż sklepowe odpowiedniki.

Zioła pij je, jak masz okazję. Sięgaj po melisę, która Cię wyciszy, czy też po rumianek, który ma właściwości odkażające. Dobrym źródłem witamin są napary z aronii, malin, dzikiej róży. Do herbatek możesz też dodać sok imbirowy, cynamon lub goździki.

źródło: Beata,jejzdrowie.pl
http://jejkuchnia.pl/co-jesc-aby-sie-nie-przeziebic 

Bez czarny - oczyszczająca siła

Swoją nazwę zawdzięcza barwie owoców, które zbieramy w sierpniu. Zazwyczaj nie musisz daleko chodzić, by znaleźć krzew bzu czarnego (Sambucus nigra ). Rosną w lesie i parku, nawet w centrum miasta. Zarazem pamiętaj, że zbiory dla zdrowia należy robić tylko w miejscach oddalonych od ulicy czy zakładów przemysłowych.
Owoce bzu, np. w formie herbatki, wspomagają odchudzanie i diety oczyszczające. Pomagają bowiem usunąć z organizmu szkodliwe substancje z przemiany materii, działają odtruwająco.
Sok z bzu czarnego nietrudno spotkać w polskiej spiżarni. Jest smaczny, a zarazem skuteczny w walce z wirusami i zwalczaniu przeziębieniowych dolegliwości. Jeśli chcesz przygotować go samodzielnie, dojrzałe, umyte i przebrane owoce ogrzewaj w garnku na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Kiedy popękają i puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i małymi porcjami wyciskaj w płóciennym woreczku. Gdy sok się odstoi, przecedź go delikatnie i dodaj cukru (4 szklanki na każdy kilogram owoców). Gotuj 
kilka minut i rozlej do butelek lub słoików.
Chociaż nie przepadamy za zapachem kwiatów bzu czarnego, nie zapominamy o cennych właściwościach. Zrobiony z nich odwar działa napotnie, obniżając gorączkę. Nadaje się też do płukania jamy ustnej oraz gardła, gdy toczy się w nich infekcja. Jeśli cierpisz z powodu zapalenia spojówek, dolegliwości złagodzą okłady. Wystarczy nasączyć w odwarze gazik i schłodzony do bezpiecznej temperatury położyć na powiekach.

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,9032158,Miejsce_7__Bez_czarny___oczyszczajaca_sila_,,ga,,4.html 


Mleko z miodem

Mleko z miodem i czosnkiem to sprawdzony sposób na przeziębienie.

Jak je przygotować?

Do gorącego mleka wrzuć odrobinę masła, łyżeczkę miodu i pokrojony ząbek czosnku. Jeśli chcesz, możesz odcedzić tak przygotowane mleko. Tak przygotowany napój łagodzi ból gardła, jest bogaty w witaminę A i D oraz wzmacnia odporność organizmu. 

Siła tkwi w ząbku

Jakie właściwości ma czosnek? Przeróżne i na pewno wszystkie wysoce skuteczne. Oto jak działa:

walczy z wirusami,
działa przeciwzakrzepowo,
pokonuje bakterie,
skutecznie rozprawia się z pasożytami,
działa przeciwgrzybicznie,
jest świetnym przeciwutleniaczem.
Na co dobry czosnek?
Warzywo to ma niezliczone zalety. Już Egipcjanie stosowali go w rozlicznych chorobach. Warto jednak pamiętać na co działa szczególnie i spożywać regularnie. Czosnek w kuchni
Masło czosnkowe:

2 ząbki czosnku,
4 łyżki masła,
sól,
pieprz,
szczypiorek.
Masło wyjąć z lodówki i poczekać aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Ugnieść widelcem. Ząbki czosnku obrać, wycisnąć przez praskę. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Masło zmieszać widelcem z czosnkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub jako dodatek do ziemniaczków pieczonych w mundurkach.
infekcje układu oddechowego,
ból gardła,
przeziębienie,
grypa,
infekcje ucha,
zmniejsza wydzielanie flegmy,
problemy związane z układem pokarmowym,
pleśniawka jamy ustnej,
pleśniawka pochwowa.
Ząbki czosnku świetnie działają też odkrztuśnie i zmniejszają przekrwienie. Stąd warto wprowadzić je do diety jeśli cierpimy na astmę, zapalenie oskrzeli czy koklusz. Zadziała łagodząco przy uporczywym katarze i zapaleniu śluzówki nosa. 

Moc cebuli

Miód i syrop cebulowy to specyfiki znane od dawna.

Jak je przygotować?

Do naczynia wrzuć pokrojone w plastry cebule. Jeśli chcesz przygotować syrop, układając je warstwowo posypuj poszczególne warstwy cukrem. Odstaw na kilka godzin. Syrop, który można potem zlać z naczynia, przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Miód cebulowy przygotowujemy w analogiczny sposób, wystarczy cukier zastąpić miodem - najlepiej naturalnym, lipowym. Zarówno do syropu jak i miodu można dodać odrobinę soku z cytryny - wzbogaci nie tylko smak, ale także właściwości zdrowotne. 

Maliny
47 kcal i 6,7 g błonnika w 100 g

Chociaż sezon malinowy jest bardzo krótki, te owoce towarzyszą nam przez cały rok. O ich walorach zdrowotnych chyba nie trzeba przekonywać: któż z nas nie leczył się skutecznie jesienią i zimą z pomocą malinowej herbatki? Kogo babciny sok nie ochronił choćby raz przed infekcją po przemarznięciu czy przewianiu? Mądrość ludowa została zresztą potwierdzona badaniami naukowymi: w malinach są zawarte salicylany, czyli działają, jak naturalna aspiryna. Pomagają się wypocić, więc obniżyć gorączkę i 
pozbyć z organizmu toksyn.
Sok malinowy jest bezcenny przez cały rok. Nie tylko wzmacnia odporność, ale działa też odmładzająco, zapobiega niedokrwistości, wspomaga układ kostny, nerwowy i krążenia. Wszystko dzięki zawartości witamin (C, E, z grupy B), a także minerałów: potasu, żelaza i magnezu.
Maliny polecane są ciężarnym i kobietom planującym ciążę ze względu na zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Uwaga! Ostrożność przy spożywaniu malin muszą zachować osoby z dną moczanową i niewydolnością nerek, ze względu na obfitość puryn w tych owocach. Najlepiej szczegółowo omówić dietę z lekarzem prowadzącym. 

Lipa

Nawet zwykła ziołowa herbatka potrafi wspomóc zwalczanie infekcji. Herbata z lipy doskonale wspomaga odporność organizmu, działa rozgrzewająco i napotnie. Napar i miód z lipy stanowią niezastąpiony duet, kiedy dopadnie nas przeziębienie. Mięta pieprzowa, ze względu na antyseptyczne działanie, może być stosowana np. do płukania gardła. Podrażnione śluzówki jamy ustnej i gardła pomoże ukoić napar z rumianku. 

Lipa na przeziębienie

Wykorzystaj lipę jako środek napotny i przeciwzapalny

W medycynie ludowej stosowano świeży sok z lipy, węgiel drzewny otrzymywany z drewna lipowego oraz kwiaty. Współcześnie wykorzystuje się kwiat lipy drobnolistnej i szerokolistnej (ale nie srebrnolistnej)do przygotowywania naparów o działaniu napotnym i przeciwzapalnym.

Jak przygotować lipę na napar: do zbierania wybieraj tylko kwiaty z drzew, które rosną z dala od ruchliwych dróg. Kwiatostan lipy jest bowiem trochę lepki i łatwo przyklejają się do niego wszelkie zanieczyszczenia. Zbiera się kwiaty rozkwitłe, ale nie przekwitłe, w czasie suchej pogody. Suszy się je w cieniu, w przewiewnym miejscu.

Herbatka napotna: po dwie łyżeczki suszonego kwiatu lipy i kwiatu czarnego bzu, łyżeczkę kory wierzby białej i rumianku zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem 5 min. Przecedź. Dodaj sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę miodu i nieco soku malinowego (według uznania).
Pij herbatkę 34 razy dziennie.

http://polki.pl/zdrowie-i-psychologia-grypa-i-przeziebienie_artykul,10024914.html 
Na słodko

Walka z przeziębieniem i grypą nie musi przebiegać jedynie pod znakiem czosnku i cebuli oraz innych ziół, o nieznośnym dla wielu osób zapachu i smaku. Sprzymierzeńcy w walce o szybszy powrót do zdrowia mogą być... słodcy. Sok z malin, naturalny miód, świeże i suszone owoce - to produkty, których podczas przeziębienia możemy spożywać więcej niż zwykle.Cynamon - rozgrzewa 

IMMUNOFORT

płyn doustny
Wskazania do stosowania
IMMUNOFORT jest stosowany pomocniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych, gardła, migdałków, jamy ustnej i zatok; w skłonnościach do częstych przeziębień zakażeń bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych; źle gojących się ranach.

Immunofort jest lekiem roślinnym, tradycyjnym i jego skuteczność opiera się wyłącznie na długim okresie stosowania i doświadczeniu.

Skład
100g leku zawiera:

Sok z ziela jeżówki purpurowej (Echinaceae purpureae herbae recentis succus) - 40,0g,
Sok z owoców aronii (Aroniae fructi succus) - 30,0g,
Sok z ziela pokrzywy (Urticae herbae recentis succus) - 10,0g,
Sok z korzenia łopianu (Bardanae radicis recentis succus) - 10,0g,
Ekstrakt z kwiatów rumianku (Chamomilae extractum fludium) - 10,0g.
Lek zawiera w dawce jednorazowej 1,0 mg kwasów polifenolowych w przeliczeniu na kwas kawowy.

Rodzaj i zawartość opakowania - Butelka, 125g. 

Jak stosować lek IMMUNOFORT?

Dawkowanie:
Dorośli i młodzież powyżej 12 roku życia: 3-5 ml leku do 4 razy dziennie, 30 min. przed jedzeniem, rozpuszczając lek w małej ilości wody. Rozpocząć terapię preparatem przy pierwszych objawach infekcji, kontynuując leczenie nie dłużej niż 10 dni.

Zanim zastosuje się lek IMMUNOFORT
Nie należy stosować leku w przypadku reakcji nadwrażliwości na którąkolwiek z substancji czynnych lub pomocniczych lub na rośliny z rodziny Złożonych (Compositae). Nie stosować w przypadku:

- postępujących chorób układowych (np. gruźlica, sarkoidoza, kolagenozy, stwardnienie rozsiane), zakażenia wirusem HIV oraz innych chorobach autoimmunologicznych i z autoagresji

- w onkologii u pacjentów leczonych cytostatykami
- u pacjentów po przeszczepach narządów
- w chorobach krwi, dotyczących układu białych krwinek (agranulocytoza, białaczka).
- w przypadku chorób alergicznych (np. pokrzywka, atopowe zapalenie skory, astma).

W przypadku wystąpienia gorączki, duszności, uporczywego kaszlu lub innych niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.

IMMUNOFORT zawiera alkohol etylowy (28-36% v/v). Dawka 3ml zawiera około 0,79-1,06% v/v etanolu, dawka 5ml zawiera około 1,32-1,78% v/v etanolu, co dopowiada średnio 6,5-8,8ml, 11-14,8ml wina lub 39,5-53ml, 66-89ml piwa. Preparat może powodować szkodliwe działanie u osób uzależnionych od alkoholu. Zawartość etanolu należy wziąć pod uwagę lecząc kobiety ciężarne, karmiące piersią oraz dzieci, a także osoby z grup wysokiego ryzyka, jak pacjenci z uszkodzeniami wątroby czy cierpiący na padaczkę.

Stosowanie leku IMMUNOFORT u dzieci:
Leku IMMUNOFORT nie należy stosować u dzieci poniżej 12 roku życia, ze względu na zawartość etanolu - 28-36% (v/v)

Ciąża i karmienie piersią:
Nie zaleca się stosowania leku IMMUNOFORT podczas ciąży i karmienia piersią.

Prowadzenie pojazdów i obsługa maszyn:
Ze względu na zawartość etanolu stosowanie produktu może wywierać wpływ na prowadzenie pojazdów i obsługę maszyn, z tego względu nie zaleca się prowadzenia pojazdów mechanicznych bezpośrednio po przyjęciu preparatu. Należy zachować co najmniej półgodzinną przerwę.

Stosowanie innych leków:
Nie stosować z lekami immunosupresyjnymi (np. cyklosporyna, metotreksat, glikokortykosteroidy). Może nastąpić potęgowanie działania przeciwzapalnego małych dawek kwasu acetylosalicylowego. W badaniach in vitro wykazano indukcję aktywności enzymu CYP3A4 przez składniki aktywne z ziela jeżówki purpurowej, czym tłumaczy się obserwowane zwiększenie klirensu osoczowego midazolamu, natomiast hamowanie aktywności enzymu CYP1A2 może prowadzić do zmniejszenia klirensu kofeiny i tolbutamidu i w znaczący 
sposób obniżenia klirensu midazolamu. Produkty lecznicze zawierające koszyczek rumianku mogą potencjalnie nasilać przeciwzakrzepowe działanie warfaryny. Preparaty z korzeniem łopianu mogą wpływać na terapię lekami przeciwcukrzycowymi. Ze względu na obecność w produkcie leczniczym soku z ziela pokrzywy oraz korzenia łopianu może dojść do nasilenia działania leków moczopędnych. 

W razie przyjęcia większej dawki niż zalecana
Przy znacznym przedawkowaniu leku mogą wystąpić objawy typowe dla zatrucia alkoholowego; biegunka, wymioty, zaburzenia koordynacji ruchowej, osłabienie mięśni, obniżenie ciśnienia tętniczego.

W przypadku pominięcia dawki leku IMMUNOFORT:
Nie należy stosować dawki podwójnej w celu uzupełnienia dawki pominiętej.

Możliwe działania niepożądane:
Jak każdy lek IMMUNOFORT może powodować działania niepożądane. Mogą wystąpić reakcje nadwrażliwości na jeżówkę, charakteryzujące się wysypką, pokrzywką, skurczem oskrzeli, astmą i reakcją anafilaktyczną. Jeżówka może wywołać reakcje alergiczne u osób z atopią. Stwierdzono także związek z chorobami autoimmunologicznymi. W wyniku długiego stosowania (powyżej 8. tygodni) może wystąpić leukopenia. W przypadku wystąpienia tych lub innych objawów niepożądanych należy zaprzestać stosowania i 
skonsultować się z lekarzem.

Przechowywanie leku IMMUNOFORT:
Nie przechowywać w temperaturze powyżej 25 oC. Przechowywać w zamkniętych opakowaniach w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. Dopuszczalne lekkie zmętnienie powstałe w czasie przechowywania.

Nie należy stosować leku po upływie terminu ważności zamieszczonego na opakowaniu.

http://lekinatury.pl/pl/leki/immunofort/ 


Echinacea Rathiopharm krople

Skład: 1 tabl. zawiera 8 mg suchego wyciągu z korzenia jeżówki wąskolistnej. 1 ml kropli zawiera 100,5 mg wyciągu z korzenia jeżówki wąskolistnej (zawartość alkoholu 23 vol.%).

Działanie: Lek pochodzenia roślinnego stymulujący układ odpornościowy organizmu. Zmniejsza podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Wpływa głównie na niespecyficzny (niezależny od antygenów i przeciwciał) system obronny organizmu.

Wskazania: Zapobiegawczo i pomocniczo w leczeniu ostrych i przewlekłych schorzeń bakteryjnych i wirusowych takich jak: infekcje kataralne, przeziębienia, stany grypowe, stany zapalne oskrzeli, gardła, jamy ustnej i dziąseł. Nawracające schorzenia górnych dróg oddechowych. Stany osłabienia i wyczerpania organizmu.

Sposób użycia: W schorzeniach ostrych - dorośli i młodzież 2 tabl. 3 razy na dobę lub 20 kropli 3 razy na dobę przez okres 10-14 dni. Zapobiegawczo, w schorzeniach przewlekłych - dorośli i młodzież 2 tabl. 3 razy na dobę co drugi dzień lub 20 kropli 3 razy na dobę co drugi dzień przez okres 20-28 dni. Dzieci powyżej 6 r.ż. połowę zalecanej dawki dla dorosłych. Kurację można powtórzyć po 2-3 tyg. przerwie. Tabletki ssać powoli, nie rozgryzać; krople przyjmować po jedzeniu z niewielką ilością 
płynu. 

Naturalne inhalacje

Olejki eteryczne i suszone zioła idealnie nadadzą się do przygotowania oczyszczającej górne drogi oddechowe parówki. Garść ziół (rumianek, kwiat lipy, mięta), zalej gorącą wodą. Poczekaj chwilę, tak żeby napar nabrał mocy, a opary nie poparzyły delikatnej śluzówki. Nachyl się nad naczyniem, możesz osłonić jego brzegi ręcznikiem tak, aby większa część pary docierała do twojej twarzy. Inhalację zakończ po ok. 10-15 wdechach.
Zamiast ziół, użyć można olejków eterycznych. Kupisz je w aptece lub sklepach zielarskich. Kilka kropli dodanych do gorącej wody wystarczy, aby oczyścić zatkane zatoki i udrożnić nos podczas przeziębienia.


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin