Tort marchewkowo-imbirowy.doc

(141 KB) Pobierz
Tort marchewkowo - imbirowy

 

Tort marchewkowo - imbirowy

Ciasto:

·         400g marchewki

·         4 jajka

·         4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

·         2  łyżki miodu

·         1,5 łyżeczki esencji waniliowej

·         skórka z 1/2 pomarańczy

·         3 cm startego imbiru

·         1 łyżka orzechów nerkowca, migdałów i rodzynek

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

·         400 g twarożku śmietankowego 4% tłuszczu

·         sok z ½ pomarańczy

·         skórka z 1/2 pomarańczy

·         1 łyżeczka esencji waniliowej

·         1 łyżeczka miodu

Polewa:

·         1 tabliczka gorzkiej czekolady

·         sok z 1/4 pomarańczy

Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, imbir na małych oczkach. Dodaj posiekane orzechy i rodzynki, esencję waniliową, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka utrzyj z miodem. Ubij pianę z białek. Połącz wszystkie składniki, na końcu powoli dodając pianę. Okrągła formę 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min. Wyjmij i ostudź.
Twarożek utrzyj  z  esencją waniliową, startą skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu. Czekoladę rozpuść z dodatkiem soku z pomarańczy w kąpieli wodnej (soku dodaj trochę i dopiero po rozpuszczeniu czekolady).
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek posmaruj kremem i przykryj drugim. Wierzch i boki tortu posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Udekoruj. Ja miałam tortownicę 24 cm i robiłam z podwójnej porcji. Twarożku dałam 450 g.

marchewkowo imbirowy 2

Zgłoś jeśli naruszono regulamin