Tort marchewkowo - imbirowyCiasto:
· 400g marchewki
· 4 jajka
· 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
· 2 łyżki miodu
· 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
· skórka z 1/2 pomarańczy
· 3 cm startego imbiru
· 1 łyżka orzechów nerkowca, migdałów i rodzynek
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
· 400 g twarożku śmietankowego 4% tłuszczu
· sok z ½ pomarańczy
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
· 1 łyżeczka miodu
Polewa:
· 1 tabliczka gorzkiej czekolady
· sok z 1/4 pomarańczy
Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, imbir na małych oczkach. Dodaj posiekane orzechy i rodzynki, esencję waniliową, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka utrzyj z miodem. Ubij pianę z białek. Połącz wszystkie składniki, na końcu powoli dodając pianę. Okrągła formę 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min. Wyjmij i ostudź. Twarożek utrzyj z esencją waniliową, startą skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu. Czekoladę rozpuść z dodatkiem soku z pomarańczy w kąpieli wodnej (soku dodaj trochę i dopiero po rozpuszczeniu czekolady).Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek posmaruj kremem i przykryj drugim. Wierzch i boki tortu posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Udekoruj. Ja miałam tortownicę 24 cm i robiłam z podwójnej porcji. Twarożku dałam 450 g.
inka40