Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał sie nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
ŚREDNIA OCENA: [43] | DODAJ OCENĘ |KOMENTARZE [53]
zamiast kotleta
• Rodzaj diety: wegańska
/proporcje na ok. 7 kotlecików/ kubek ciecierzycy (lub grochu, bobu bądź białej fasoli garbanzo) duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki (ja dałam ok. 1,5) posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka kolendry (można dać też trochę świeżej) 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki mąki sól pieprz olej do głębokiego smażenia
Cebulę i czosnek posiekać. Zmiksować podane składniki. Powinna wyjść gęsta pasta. Uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, leciutko je spłaszczyć, wrzucić do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażyć do zbrązowienia (według oryginalnego przepisu powinno to zająć 5-7 min., u mnie dosłownie po 2 minutach robią się ciemnobrązowe). I już! :) UWAGI OD ADMINA: Lolituma tego nie sprecyzowała, ale ciecierzyca powinna zostać wcześniej namoczona - np. przez noc lub we wrzątku przez 2 godziny. W oryginalnym przepisie użyta została ciecierzyca ugotowana, ale z doświadczeń użytkowników wynika, że o wiele lepiej jest użyć takiej tylko namoczonej.
Podawać ciepłe.
Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2008-08-17Źródło/autor przepisu: http://mideastfood.about.com/
very_significant_other