Falafel.odt

(22 KB) Pobierz

Falafel (felafel)


Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał sie nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.

ŚREDNIA OCENA:  [43] | DODAJ OCENĘ |KOMENTARZE [53] 

 

zamiast kotleta


 

        Rodzaj diety: wegańska

                      SKŁADNIKI:

/proporcje na ok. 7 kotlecików/ 
kubek ciecierzycy (lub grochu, bobu bądź białej fasoli garbanzo) 
duża cebula 
2 ząbki czosnku 
3 łyżeczki (ja dałam ok. 1,5) posiekanej natki pietruszki 
1 łyżeczka kolendry (można dać też trochę świeżej) 
1 łyżeczka kuminu 
2 łyżki mąki 
sól 
pieprz 
olej do głębokiego smażenia

        PRZYGOTOWANIE:  15-30 MIN.

Cebulę i czosnek posiekać. Zmiksować podane składniki. Powinna wyjść gęsta pasta. Uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, leciutko je spłaszczyć, wrzucić do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażyć do zbrązowienia (według oryginalnego przepisu powinno to zająć 5-7 min., u mnie dosłownie po 2 minutach robią się ciemnobrązowe). I już! :) 

UWAGI OD ADMINA: 

Lolituma tego nie sprecyzowała, ale ciecierzyca powinna zostać wcześniej namoczona - np. przez noc lub we wrzątku przez 2 godziny. W oryginalnym przepisie użyta została ciecierzyca ugotowana, ale z doświadczeń użytkowników wynika, że o wiele lepiej jest użyć takiej tylko namoczonej.

        WSKAZÓWKI I UWAGI:

Podawać ciepłe.



Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2008-08-17
Źródło/autor przepisu: http://mideastfood.about.com/

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin