Harissa.odt

(16 KB) Pobierz

Harissa

Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)

trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Kuchnia marokańska





Składniki
115 g suszonych papryczek chili (tych średniej wielkości, z warzywniaka a nie ze sklepów z orientalnym jedzeniem), namoczonych na noc
8 ząbków czosnku
½ łyżki mielonych nasion kolendry
1 łyżka mielonego kminu
2 łyżki posiekanych listków mięty
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżki soli kamiennej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy extra virgin

Przygotowanie
Na małym ogniu gotować papryczki w niewielkiej ilości wody przez dwie minuty, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę do moczenia. Odcedzić. Wraz z pozostałymi składnikami zmiksować w blenderze na gładką pastę. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion. Przełożyć do wysterylizowanego słoiczka. Na wierzch nalać cienką warstewkę oliwy, aby zabezpieczyć harissę przed dostępem powietrza. Przechowywać w lodówce. Po każdym użyciu uzupełnić oliwę na wierzchu.

© Antony Worrall Thompson

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin