Ryba w sosie słodko-kwaśnym.odt

(49 KB) Pobierz

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson

Postanowiłam zrobić trochę miejsca w zamrażarce a od jakiegoś czasu zalegały mi w nim ryby. Były to dorady w całości. Przepis zalecał, co prawda odcięcie im głów, ale ja postanowiłam się nie bawić, bo przecież w sumie same się łatwo oddzielają po upieczeniu od tułowia. Nie był to dobry pomysł, bo Syn, kiedy wszedł do kuchni i zerknął na patelnie powiedział: ale biedne. Z tego wniosek, lepiej nie widzieć dokładnie, co jemy. Lepiej, żeby to miało formę w miarę przetworzoną. Ale wracając do meritum. Ryba wyszła bardzo smaczna, tylko niestety trochę była oścista. Może nie tak strasznie jak karp, ale oprócz ości wzdłuż kręgosłupa miała je dodatkowo w innych miejscach.

Składniki:

1 duża, lub 2 małe ryby (u mnie dorady),
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
8 łyżek oleju,
1 łyżka czosnku, posiekanego,
1 łyżka imbiru, posiekanego,
2 łyżki tajskiej szalotki, lub czerwonej cebuli, posiekane,
225g pomidorków koktajlowych,
2 łyżki czerwonego winnego octu,
2 łyżki cukru,
2 łyżki keczupu,
1 łyżka sosu rybnego,
3 łyżki wody,
sól., mielony czarny pieprz,
do posypania cebulka dymka, lub kolendra.

Ryby umyć, oskrobać z ewentualnych łusek, odciąć im głowy i natrzeć skrobią kukurydzianą.
W woku lub większej patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim ogniu 6-7 minut każdą ze stron. Ryby odłożyć i odlać niemal cały olej, pozostawiając około 2 łyżek. Rozgrzać ponownie i wrzucić szalotkę, czosnek i imbir, smażyć 3-4 minuty. Dodać pomidorki i smażyć do momentu, kiedy zaczną pękać, wówczas dodać ocet, cukier, keczup i sos sojowy. Smażyć około 2 minut, wlać mieszaninę sporządzona z odrobiny wody i pozostałej łyżeczki skrobi kukurydzianej. Smażyć do momentu, kiedy lekko zgęstnieje. Gotowym sosem polać rybę. v

Zgłoś jeśli naruszono regulamin