Szybka zupa pomidorowo-fasolowa.odt

(43 KB) Pobierz

Włoska zupa pomidorowo-fasolowa

Autor: thiessa @ 5:03pm, Piątek 25 Styczeń 2013.

Źródło: "Pasta & Italian" Fiona Biggs 


Przepis na tą zupę podawała na Galerii Potraw Frapuczino. Trudno mi wprost uwierzyć, że od tamtej pory minęło już osiem lat. Przez ten czas wielokrotnie gościła ona na naszym stole, najczęściej jako zupa awaryjna. Ugotowanie jej wymaga minimalnego zaopatrzenia szafek i lodówki. Przynajmniej w moim przypadku są to składniki, których nigdy u mnie nie brakuje. W tym przepisie można użyć dowolnej fasoli lub ciecierzycy, ja zwykle używam zapasów z zamrażalnika.

Składniki:

2 łyżki oliwy,
2 duże cebule, pokrojone w grube piórka,
3 ząbki czosnku, posiekane,
2 puszki pomidorów,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oregano,
800 ml bulionu warzywnego,
3 łyżki suchego, drobnego makaronu (np. muszelki),
1 puszka dowolnej fasoli,
sól, pieprz,
natka pietruszki lub kolendra,
parmezan.

Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor. Dodać czosnek, smażyć minutę. Wlać posiekane pomidory, dodać koncentrat pomidorowy oraz oregano, zalać bulionem. Gotować pół godziny na małym ogniu. Dodać makaron i gotować jeszcze 8-10 minut. W połowie gotowania makaronu dodać fasolę.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin