Zupa somalijska migdałowo-ziemniaczana.odt

(50 KB) Pobierz

Somalijska zupa ziemniaczano-migdałowa

Autor: thiessa @ 6:52am, środa 1 Luty 2012.

Źródło: "A vegan taste of East Africa"


Nie mam pojęcia, czy w Somalii faktycznie jada się taką zupę. Pozostaje wierzyć autorce książki, która skądś czerpała wiedze dotyczącą zwyczajów żywieniowych ludności Somalii, bo internet milczy na ten temat. Istnieje prawdopodobieństwo, że w rzeczywistości przepis na taką zupę jest nieco inny być może autorka przystosowała go dla wegan. Mnie osobiście taka wersja bardzo odpowiada. Po pierwsze, dlatego że uwielbiam wegetariańskie zupy i w dużej mierze takie właśnie gotuję. Po drugie, dlatego że jest to zupa wybitnie zimowa, chociaż pochodząca z gorącej Afryki i posiada tą zaletę, że można ja bardzo szybko przyrządzić, żeby się rozgrzać. Na następny dzień będzie nawet lepiej smakować.

Składniki:

550g ziemniaków (3 duże), pokrojone w kostkę,
50g blanszowanych, podprażonych i zmielonych migdałów.
1 cebula, posiekana,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
800 ml wywaru warzywnego, bądź więcej jeść ktoś nie lubi gęstych zup,
płatki prażonych migdałów do posypania.

W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę aż zmięknie. Dodać ziemniaki, wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 15 minut. Wymieszać z mielonymi migdałami i gotować do momentu, kiedy ziemniaki całkowicie zmiękną. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin