Wykład 9 1
Woda kotłowa
1.Wstęp. Gramoatom, gramorównoważnik, roztwór normalny
Gramoatomem lub gramocząsteczką nazywana jest ilość (masa) substancji (pierwiastka albo związku chemicznego), wyrażona w gramach, a równa jej masie atomowej lub cząsteczkowej. Tak więc na przykład gramoatom wapnia wynosi 40 g, zaś gramocząsteczka siarczanu magnezu 120 g itp.
Gramorównoważnikiem nazywana jest taka ilość pierwiastka lub związku wyrażona w gramach, która może się połączyć z 1 g wodoru lub go zastąpić.
Dla pierwiastków i jonów (atomów lub grup atomów obdarzonych ładunkiem elektrycznym) gramorównoważnik oblicza się przez podzielenie masy atomowej lub cząsteczkowej przez wartościowość danego pierwiastka lub jonu.
Pojęcie gramorównoważnika stosowane jest również w odniesieniu do związków chemicznych. Dla soli gramorównoważnik oblicza się dzieląc masę cząsteczkową przez liczbę atomów metalu i jego wartościowość.
Oprócz gramorównoważników stosowane są również jednostki tysiąc razy mniejsze, czyli tak zwane miligramorównoważniki zwane również milivalami (mval); Ta ostatnia nazwa jest skrótem słowa milliequivalent, czyli milirównoważnik.
Roztwór normalny
Roztworem jednonormalnym (ln) nazywany jest taki roztwór, którego 1 litr zawiera 1 gramorównoważnik danej substancji. Dla sporządzenia takiego roztworu należy zatem rozpuścić 1 gramorównoważnik danej substancji w takiej ilości wody destylowanej, by otrzymać 1 litr roztworu. W technologii wody kotłowej stosuje się najczęściej roztwory o mniejszym stężeniu, na przykład roztwory jednodziesięcionormalne (l/lOn). Roztwory takie uzyskuje się z roztworów normalnych dodając do l objętości roztworu normalnego 9 objętości wody destylowanej.
Przydatność stosowania roztworów normalnych lub n/p normalnych, gdzie p może być dowolnie obierane, wyjaśni następujący przykład:
Roztwór wodorotlenku sodu NaOH (masa cząsteczkowa 40) można zneutralizować przez dolanie kwasu solnego HCI (masa cząsteczkowa 36,5), przy czym zachodzi reakcja:
NaOH + HCI -+ NaCI + H20
Reakcja będzie całkowita, to znaczy w produktach końcowych nie będzie ani NaOH, ani HCI, jeżeli do' każdych 40 g NaOH zostanie dodane 36,5 g HCI. Załóżmy teraz, ze wykonywana jest analiza próbki wody o objętości V = 100 cm3 (ml), stanowiącej nieznany roztwór NaOH, przy czym dla zneutralizowania wodorotlenku sodu zuzyto 2 cm3 l/lOn roztworu kwasu solnego HCI. Gdyby ilość zużytego l/l0n kwasu HCI wynosiła 100 cm3, wówczas badany roztwór byłby również roztworem l/l0n, ponieważ tylko w takim przypadku ilości substancji reagujących ze sobą będą pozostawać do siebie w takim samym stosunku jak ich gramorównoważniki, a w razie związków jednowartościowych jak ich masy cząsteczkowe. Ponieważ dla zneutralizowania NaOH użyto ilości kwasu HCI 50 razy mniejszej, zatem badany roztwór musi być roztworem o pięćdziesięciokrotnie mniejszym
stężeniu od roztworu l/l0n, czyli roztworem 1/500n. Zatem zawartość NaOH w badanej próbce odpowiada 40/500 = 0,08 g/l = 80 mg/I. Ogólnie zatem, jeżeli dla zneutralizowania próbki wody o objętości V zużyto v cm3 roztworu 1/p normalnego, to zawartość analizowanego składnika w badanej próbce odpowiada jego zawartości w roztworze v/p V normalnym, czyli zawartości v G/p V [g/l], gdzie G jest gramorównoważnikiem analizowanego składnika.
Dla uproszczenia obliczeń, do analiz stosuje się zwykle roztwory 1/10 normalne (p = 10) i próbki o objętości V = 100 cm3• W takim przypadku ilość cm3 zużytego kwasu (l/l0n), pomnożona przez gramorównoważnik analizowanego składnika, określa jego zawartość w próbce wyrażoną w mg/l
2.Woda kotłowa
1. woda surowa jest zanieczyszczona kwasami, solami, alkaliami, gazami, mułem, smarami itd. Oczyszczanie wody. Przygotowanie wody do pracy w kotle: twardość wody, badanie wody na chlorki . Jednostki twardości wody
2. powstawanie kamienia kotłowego: skład: CaSo4*2H2O, CaSO4, CaCO3, Mg(OH)2, MgCO3, CaSiO3, MgSiO3 oraz np. serpentyn, związki żelaza, glinu, związki organiczne i domieszki mechaniczne.
3. wpływ kamienia na pracę kotła i systemu parowego: przegrzewanie ścian kotła i osłabienie wytrzymałości mechanicznej, co może spowodować nawet eksplozję kotła, nie wykorzystanie ciepła gazów grzejnych- nadmierne zużycie paliwa, obniżenie temperatury podgrzanej wody, zmniejszona wymiana ciepła w wymiennikach ciepła, obniżona wydajność kotła
Duża zawartość węglanów prowadzi do powstawania mułu (szlamu) kotłowego
Oczyszczanie wody:
Filtracja
Destylacja
Odgazowanie
Urabianie wody kotłowej , chemikalia,
Dodawanie wody do obiegu
Chemiczne właściwości wody
1.Twardość wody jest miarą ilości soli wapnia i magnezu rozpuszczonych w wodzie. Wielkość ta wyrażana jest w miligramorównoważnikach (milivalach) na 1 litr lub w stopniach twardości.
Twardości wody równej 1 mval/l odpowiada zawartość substancji wyrażona w mg/l równa jej miligramorównoważnikowi. 1 mval/dm3 = 0,1 n roztworu w litrze wody
1 stopień twardości niemiecki (1on) odpowiada zawartości 10 mg tlenku wapnia (CaO) w 1 litrze wody lub 7,18 mg MgO 1on = 0,357 mval/dm3 lub 1 mval = 2.8on
1 stopień twardości francuski (1of) odpowiada zawartości 10 mg węglanu wapnia (CaO3) w 1 litrze wody
1 stopień twardości angielski (1oang) odpowiada zawartości 1 grana (0,065 g) węglanu wapnia (CaCO3)
w 1 galonie angielskim (4,54 l) wody.
1 stopień twardości amerykański (1oam) odpowiada zawartości 1 grana (0,065 g) węglanu wapnia (CaCO3)
w 1 galonie amerykańskim (3,785 l) wody.
Ponieważ 1 mol CaO jest równoważny 1 molowi MgCO3 lub innego składnika więc podstawiając ciężary cząsteczkowe otrzymuje się, że 56 g CaO odpowiada 40 gramów MgO, 84 g MgCO3, 100 g CaCO3 itd. W związku z tym 1 on odpowiadają zawartości 7,18 mg MgO, 15 mg MgCO3, 17,9 mg CaCO3
Jednostka twardości i jej
Stopnie twardości
mval/dm3
oznaczenie
niemiecki
francuski
angielski
1 mval/dm3
1,00
2,8
5,00
5,50
10 niemiecki
0,357
1,79
1,25
10 francuski
0,200
0,56
0,70
10 angielski
0,286
0,80
1,43
Twardość wody węglanowa - obecność w wodzie kwaśnych węglanów, węglanów obojętnych oraz wodorotlenków wapnia i magnezu
Twardość niewęglanowa - obecność siarczany , chlorki i krzemiany wapnia i magnezu
Twardość całkowitą wody stanowi suma twardości wapniowej i magnezowej
Ze względu na rozpuszczone w wodzie sole rozróżnia się twardość wapniową, która tworzą wszystkie rozpuszczone sole wapnia i twardość magnezową spowodowaną solami magnezu. Ponadto rozróżnia się:
twardość przemijającą - woda traci ją po zagotowaniu a następne rozpadzie kwaśnych węglanów wapnia i magnezu w wyniku zupełnego odgazowania wody podczas wrzenia
twardość trwałą - sole pozostałe w wodzie w stanie rozpuszczonym po zagotowaniu
twardość ogólną - suma wszystkich twardości
Twardość węglanowa
Twardość niewęglanowa
Ca(HCO3)2
CaSO4
CaCO3
CaCl2
Ca(OH)2
CaSiO3
Mg(HCO3)2
MgSO4
MgCO3
MgCl2
Mg(OH)2
MgSiO3
marcin0732