proces pielęg-marskość wątroby.odt

(19 KB) Pobierz

 

PROBLEM PIELĘGNACYJNY

CEL OPIEKI

REALIZACJA

Wzdęcia powodujące dyskomfort samopoczucia w zakresie wydalania gazów

- brak lub ograniczenie trudności w wydalaniu gazów

·         Wykluczenie potraw wzdymającyh i napojów gazowanych

·         Wykonanie okrężnego masażu powłok brzusznych

·         Ułożenie chorego w odpowiedniej pozycji np. bocznej

·         Założenie rurki doodbytniczej, czopka glicerynowego lub wykonanie enemy

Nudności

- brak lub ograniczenie przykrych odczuć i przeżyć

·         Ustalenie przyczyn nudności i dokonanie oceny objawów

·         Podawanie płynów obojętnych w małych ilościach i często

·         Nawilżanie jamy ustnej odpowiednimi preparatami

·         Dbanie o estetykę i formę podawanych posiłków

·         Eliminowanie z jadłospisu potraw o przykrym dla chorego zapachu

·         Zapewnienie ciszy

·         Zalecenie spokojnego leżenia w łóżku w dogodnej dla chorego pozycji

·         Zapewnienie świeżego powietrza

Wymioty

- zapobieganie utracie elektrolitów

- nawodnienie chorego

·         Obserwacja koloru, rodzaju wymiocin (dławiące, z wysiłkiem, gwałtowne, z oporem, bez oporów), czasu wystąpienia  (na czczo, po posiłku, niezależnie), częstości wystąpień (jednorazowo, kilkakrotnie)

·         Stosowanie leków przeciwwymiotnych na zlecenie lekarza

·         Bilans wodny, zapewnienie pacjentowi odpowiedniej ilości płynów oraz sprawdzenie poziomu elektrolitów

·         Ochraniać pacjenta przed zachłyśnięciem (pozycja półwysoka lub boczna)

·         Nawadnianie dożylne

·         Higiena jamy ustnej

·         Zabezpieczenie pacjenta w środki higieniczne (płaty ligniny, miska nerkowata

·         Ewentualnie zmiana bielizny pościelowej i osobistej

Odbijanie powodujące nieprzyjemny smak i zapach w jamie ustnej oraz dyskomfort pacjenta

- brak lub ograniczenie nieprzyjemnego smaku i zapachu w jamie ustnej

- ograniczenie dyskomfortu

·         Zalecenie pacjentowi aby pokarm przyjmował powoli i spokojnie

·         Zalecenie pacjentowi aby dokładnie przeżuwał pokarmy

·         Podanie preparatów usprawniających proces trawienia

 

Biegunka prowadząca do obniżonego samopoczucia pacjenta i dyskomfortu w zakresie higieny

- brak lub ograniczenie dolegliwości

- utrzymanie prawidłowej higieny

- rozpoznawanie zaburzeń w oddawaniu stolca

- zapobieganie powikłaniom

- stworzenie optymalnych warunków do utrzymania higieny

·         Ustalenie częstości wypróżnień, barwy i konsystencji stolca

·         Prowadzenie gospodarki wodno – elektrolitowej (uzupełnianie płynów)

·         Sprawdzenie leków aktualnie przyjmowanych przez pacjenta, ze szczególnym zwróceniem uwagi na środki przeczyszczające

·         Zapewnienie poczucia bezpieczeństwa i intymności podczas oddawania stolca i czynności higienicznych (w miarę możliwości umieszczenie chorego na innej sali lub izolowanie go parawanem)

·         Zapewnienie czystości ciała, bielizny osobistej i pościelowej, u chorych leżących, z ograniczoną zdolnością do samoopieki, należy stosować profilaktykę przeciwodleżynową

·         Stosowne leczenie farmakologiczne zleca lekarz

Obniżone łaknienie i pragnienie

- zapobieganie odwodnieniu i spadku pokrycia kalorycznego

·         Prowadzenie bilansu wodnego

·         Zachęcanie do picia płynów, które pacjent lubi

·         Planowanie posiłków w zależności od fazy choroby

 

Pacjent nie posiada wiedzy na temat diety, którą musi stosować

- przekazanie pacjentowi informacji na temat diety

- wzbudzenie chęci stosowania się do diety

·         Produkty bogate w białko i węglowodany z ograniczeniem tłuszczu i błonnika

·         Białko podaje się w ilości od 1,5 do 2 g na l kg masy ciała na dobę

·         Tłuszcze podaje się w ilościach od 0,5 do l g na l kg masy ciała na dobę

·         Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość witamin, składników mine­ralnych

·         Z diety należy wyłączyć pokarmy ciężkostrawne i wzdymające oraz ostre przyprawy i używki

·         Należy jadać częściej – około 5 posiłków dziennie

·         Najlepsze metody przygotowywania posiłków to: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie

·         CAŁKOWITY ZAKAZ SPOŻYWANIA ALKOHOLU!

Niedostateczna edukacja pacjenta na temat choroby

- polepszenie wiedzy pacjenta na temat choroby

- zachowanie spokoju

·         Wyjaśnienie istoty choroby

·         Wyjaśnienie metod leczenia

·         Dostarczenie materiałów edukacyjnych (ulotki, gazety, poradniki)

·         Umożliwienie kontaktu z pacjentami chorującymi na tą samą chorobę

·         Obserwacja chorego

Lęk przed hospitalizacją

- pacjent bez obawy podejmuje leczenie

·         Uspokojenie w Izbie Przyjęć i dyskretna obserwacja mająca na celu poznanie chorego

·         Wyjaśnienie i udzielanie odpowiedzi na pytania i wątpliwości chorego

·         Zapoznanie z personelem sprawującym opiekę na oddziale, pacjentami, topografią i regulaminem oddziału, rozkładem zajęć, kartą praw pacjenta

·         Poinformowanie o możliwości i zasadach kontaktu z rodziną (odwiedziny, telefony)

·         Przyjazny, spokojny ton głosu i postawa wzbudzająca zaufanie

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin