Sos z żółtym serem.rtf

(5 KB) Pobierz
Sos z ¿ó³tym serem

Sos z żółtym serem

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki beszamelu

(przygotowany ze śmietanką)

10 dag ostrego żółtego sera

żółtko

 

Najpierw przygotuj beszamel - 2 łki masła roztop, następnie dodaj mą i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj śmietankę (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gał muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Ser zetrzyj na tarce o małych otworach, wymieszaj z gorącym sosem i lekko przestudź. Żółtko rozbełtaj, dolej niewielką ilość gorącego beszamelu i dokładnie wymieszaj. Dopiero wtedy połącz z pozostałym sosem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin