CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI.doc

(24 KB) Pobierz
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

§         25 dkg mąki,

§         25 dkg masta,

§         125 ml zimnej wody (można dodać do wody łyżeczkę octu),

§         60 dkg śliwek węgierek,

§         żółtko,

§         szczypta soli.

Lukier:

§         10 dkg cukru

§         łyżka gorącej wody,

§         soku z cytryny

©   Z przesianej mąki, wody z octem i szczypty soli wyrobić gładkie ciasto.

©   Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 mi­nut.

©   Wyjąć, rozwałkować na kwadrat o powierzchni 20 na 20 cm.

©   Pokroić masło na kawałki, ułożyć na środku cia­sta, zawinąć brzegi do środka jak kopertę.

©   Włożyć do lodów­ki na 15 minut.

©   Znowu rozwał­kować, ale tym razem na prostokąt o powierzchni 20 na 60 cm, złożyć potrójnie i znowu rozwałkować na prostokąt.

©   Odłożyć do lodówki na 15 mi­nut.

©   Powtórzyć tę czynność jeszcze trzy razy.

©   Umyte śliwki osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 cm.

©    Wylepić nim okrągłą formę lub prostokątną blachę. Kupione gotowe ciasto należy rozmrozić i postępować dalej tak samo.

©    Żółtko ubić z łyżką wody i po­smarować nim ciasto.

©    Ułożyć na nim połówki śliwek skórka do dołu. Piec 15-20 min w temperaturze 220-240 0C,

©    Utrzeć cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny na rzadki lukier. Polać nim ciasto.

©    Ostudzić. Z gotowego ciasta francuskiego można również upiec tarte.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin