CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI
§ 25 dkg mąki,
§ 25 dkg masta,
§ 125 ml zimnej wody (można dodać do wody łyżeczkę octu),
§ 60 dkg śliwek węgierek,
§ żółtko,
§ szczypta soli.
Lukier:
§ 10 dkg cukru
§ łyżka gorącej wody,
§ soku z cytryny
© Z przesianej mąki, wody z octem i szczypty soli wyrobić gładkie ciasto.
© Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
© Wyjąć, rozwałkować na kwadrat o powierzchni 20 na 20 cm.
© Pokroić masło na kawałki, ułożyć na środku ciasta, zawinąć brzegi do środka jak kopertę.
© Włożyć do lodówki na 15 minut.
© Znowu rozwałkować, ale tym razem na prostokąt o powierzchni 20 na 60 cm, złożyć potrójnie i znowu rozwałkować na prostokąt.
© Odłożyć do lodówki na 15 minut.
© Powtórzyć tę czynność jeszcze trzy razy.
© Umyte śliwki osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 cm.
© Wylepić nim okrągłą formę lub prostokątną blachę. Kupione gotowe ciasto należy rozmrozić i postępować dalej tak samo.
© Żółtko ubić z łyżką wody i posmarować nim ciasto.
© Ułożyć na nim połówki śliwek skórka do dołu. Piec 15-20 min w temperaturze 220-240 0C,
© Utrzeć cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny na rzadki lukier. Polać nim ciasto.
© Ostudzić. Z gotowego ciasta francuskiego można również upiec tarte.
bakawojtek