kombucha-informacje.pdf

(536 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Przechowywanie
Kombucza jest żywym napojem, mającym działanie zarówno
zdrowotne, jak i energetyczne dla organizmu. Fermentacja przebiega
szybciej w wyższych temperaturach i wolniej,: gdy napój zostanie przelany
do butelki i trzymany w lodówce. Gdy nie macie wystarczająco dużo
miejsca w olodówce, przechowujcie napój w garażu lub innym
chłodniejszym pomieszczeniu. Przechowywany napój może być bardziej
kwaśny i nieodpowiadający każdemu, ale wciąż zdrowy. Kwaśniejszy
napój jest często stosowany podczas diety odchudzającej. Przechowując
butelki przez dłuższy czas należy zwrócić uwagę na ich zamknięcie, gdyż
nagromadzony gaz może spowodować ich rozsadzenie. Kupna Kombucza
może mieć czasem kwaśniejszy smak, co jest pozytywnym sygnałem, że
napój nie był konserwowany i wciąż jest żywy. Możliwe, że próbując po
raz pierwszy kupnej kombuczy lub przefermentowanej, nie' każdemu
będzie odpowiadał jej charakterystyczny smak. Aby polepszyć jej walory
smakowe, można przeprowadzać fermentację z użyciem różnych herbat
lub ziół. W zależności od długości fermentacji płyn będzie przezroczysty
lub mętny, ale po krótkim czasie fragmenty grzyba opadną na dno. Taki
napój można przecedzić, co nie jest jednak konieczne. Około 10 - 20%
napoju należy zawsze zachować do rozpoczęcia nowego wywaru, a resztę
przelać do butelek, nie dopełniając, aby gazy fermentacyjne nie wysadziły
korka.
Dawkowanie
Kombucza jest wspaniałym produktem detoksykacyjnym i
oczyszczającym organizm i, jak z większością tego typu środkami (np.
post), może spowodować pewne nieprzyjemne reakcje, gdy stosuję się ją
w za dużych ilościach. Picie kombuczy należy rozpoczynać od niewielkich
dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Trzy łyżki stołowe
trzy razy dziennie na początek w zupełności wystarczą. Jeżeli cierpimy na
jakąś poważną chorobę lub znaczne osłabienie organizmu, można zacząć
od dawek jeszcze mniejszych, np. jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie.
Zaburzenia na początku stosowania kombuczy są dość częste i
mogą to być: bóle głowy, nudności, zmęczenie, zawroty głowy, lekka
biegunka lub zaparcie, wzdęcie. Reakcje te nie trwają nigdy dłużej niż
jeden dzień do tygodnia, a wypijanie dodatkowej ilości wody spowoduje
Allegro.pl - sprzedawca: daveros
Strona 1
 
zmniejszenie chwilowych efektów ubocznych. Osoby chore, po
zastosowaniu zbyt dużej dawki kombuczy, na początku zażywania mogą
zaobserwować pogorszenie stanu zdrowia i powinny w takim przypadku
skontaktować się z lekarzem prowadzącym.
Ogólną zasadą jest rozpoczynanie kuracji od bardzo małych dawek,
zwiększanie ich powoli i systematycznie lub przerwanie na jeden dzień w
przypadku małej tolerancji napoju. Pozytywne efekty obserwowane są
zazwyczaj najpierw w najbardziej osłabionych częściach organizmu,
potem w mniej i tak dalej.
Pastor Weidinger wypróbowywał napój z kombuczy przez prawie
50 lat, między innymi z takich krajów, jak Formoza i Tajwan. A oto cytat:
Wszystkie naturalne leki dają życie. Żywe organizmy podane naszemu
żywemu ciału są przez nieabsorbowane, przetwarzane i rozprowadzane
wraz z krwią. Dlatego dla mnie wypijanie czegoś jest nie tylko wlewaniem
w siebie płynu, ale czymś więcej. Z jednej strony wywar staje się częścią
mnie samego, z drugiej moje reakcje są zwykłe inne od oczekiwanych. Po
pierwsze Kombucza działa na nasz umysł i odczucia. Będziemy się czuli
szczęśliwi, zrelaksowani i zadowoleni, potem zareaguje świadomość -
proces wchłaniania. Koncentrowanie się przyjdzie nam bez problemu, a
także podejmowanie decyzji. Nasza pamięć się wyostrzy, Kombucza
zadziała na nasz umysł i inteligencję, aż w końcu zareaguje ciało.
Dlaczego więc nie nauczyć się pić kombuczy właściwie? Każdy musi
znaleźć swój własny sposób, tak jak każde ciało reaguje odmiennie na jej
działanie. Podstawy zostały stworzone przez naszego Stwórcę. Wszystko,
co robimy, różni się od tego, co robią inni ludzie, wiele może być podobne,
ale nie wszystko takie same. Fakt ten staje się bardzo ważny, gdy musimy
zdecydować, ile kombuczy mamy spożywać. Po skonsultowaniu się z
lekarzem możemy wypijać około 1/8 litra po głównym posiłku, a cała
reszta powinna być zorganizowana wokół tego rytmu ".
Efekty
Uważam, że nic nie powinno być spożywane przez dłuższy czas,
gdyż nasze ciało przyzwyczaja się do tego i produkt traci swoje
dobroczynne właściwości. Badania na zwierzętach dowiodły, że
podawanie im witamin od czasu do czasu jest bardziej skuteczne aniżeli
Allegro.pl - sprzedawca: daveros
Strona 2
 
podawanie ich ciągle. Jest to oczywiście również bardziej oszczędne.
Przez wiele lat wypróbowałem wiele ziół, w tym
oczywiście kombuczę, aby sprawdzić jej skutki uboczne. Po sześciu
tygodniach picia 2 litrów kombuczy dziennie nie zaobserwowałem
żadnych negatywnych efektów. W domach, gdzie pije się kombuczę
cały czas, stosuje się tradycyjnie jedno- lub dwutygodniowe przerwy.
Gdy przeżywają okresy stresu lub gdy panuje aktualnie jakiś wirus,
wracają oni do picia kombuczy.
Jak długo powinno się pić kombuczę?- Pastor Weidinger podaje,
że otrzymał raz taki oto list: „Dostałem od przyjaciela kombuczę i
rozpocząłem jej warzenie. Czy napój ten powinienem pić stale, czy też
stosować przerwy? Jak mam utrzymać kulturę przy życiu, gdy jej nie
używam?". Pastor odpowiedział: „Długość terapii zależy od motywów.
Jeżeli zależy mi na utrzymaniu zdrowia, wypijam 1/8 litra, czyli około
szklanki przez trzy tygodnie, najlepiej zaczynając przy pełni księżyca i
kończąc tydzień przed nową pełnią. Gdy zależy mi na konkretnej terapii
np.: kłopoty z trawieniem, wzmocnienie wątroby, reumatyzm, ogólne
wzmocnienie ciała, proponowałbym wypijanie 3/8 litra, czyli około
dwóch szklanek dziennie przez 3-6 miesięcy. Kurację można następnie
przerwać na miesiąc i powrócić do niej ponownie. Picie kombuczy
ciągle nie jest zalecane, gdyż należy dać ciału szansę na właściwe
spożytkowanie dostarczanego środka. Po przerwie jej efekty będą
silniejsze niż poprzednio ".
Nazywamy to teorią przerw, według której wielu ekspertów od
stosowania kombuczy zaleca zaprzestanie kuracji, aby wzmocnić
równowagę wewnętrzną organizmu.
Efekty uboczne
Kombucza warzona z czarną lub zieloną herbatą wzmocni ich
działanie. Nie powinno nas więc dziwić, że dzieci po wypiciu jej
wieczorem będą miały kłopoty z zasypianiem. Herbaty ziołowe należy
stosować rozsądnie, nie dodając ich zbyt wiele do wywaru, lecz
dobierając zgodnie z potrzebami naszego organizmu i stanami
chorobowymi.
Właściwości kombuczy zmieniają się w zależności od słodkości
wywaru. Jeżeli po określonym czasie będzie on nadal słodki, może to
być spowodowane przegrzaniem kultury w transporcie lub wręcz na
gazie. Słyszałem o kimś, kto podgrzewał kombuczę na gazie, aby
kontrolować jej temperaturę.
Allegro.pl - sprzedawca: daveros
Strona 3
 
Herbata (zielona, czarna, ziołowa itd.) jest integralną częścią
napoju z kombuczy, co nie każdy dokładnie rozumie. Z mojego
doświadczenia wiem, że negatywne efekty były zależne nie od samej
kultury grzyba, ale od dodatków oraz procesu fermentacji. Zioła, herbata
zielona i czarna ulegają przemianom w procesie fermentacji; Ich
właściwości zostają wzmocnione i ulegają one łatwiejszemu
wchłanianiu w organizmie. Błędem jest wierzyć, że zioła mogą nam
tylko pomóc; stosowane niewłaściwie mogą powodować bardzo
negatywne skutki. Ilość cukru, czas fermentacji* średnia temperatura
fermentacji, czas i temperatura przechowywania po fermentacji w
lodówce - wszystkie te czynniki mają swój wpływ na jakość napoju.
Setki ludzi kontaktowało się ze mną w sprawie warzenia
kombuczy i tylko kilkoro z nich zaobserwowało negatywne efekty.
Oto przykłady:
Zaparcia. Przy użyciu czarnej herbaty czas fermentacji był zbyt krótki i
napój wciąż miał słodki smak. Czarna herbata może powodować
zaparcia, dlatego polecam stosowanie mieszanki z malinowych liści,
kwiatu czarnego bzu lub rdestu ptasiego. Nadciśnienie. W tym
przypadku zastosowano zieloną herbatę. Zasugerowałem używanie
mieszanki z głogu i innych ziół, co odniosło pożądany skutek.
Candida Albicatts. W tych przypadkach Kombucza została spożyta za
szybko i w zbyt dużych dawkach.
Pieczenie w okolicy serca i żołądka. Wszystkie te osoby piły kombuczę
na pusty żołądek. Z pH od 3 do 3,5 Kombucza może powodować
pieczenie w okolicy serca. Jeżeli spostrzeżesz taką reakcję u siebie,
staraj się zawsze zjeść coś przed wypiciem kombuczy.
Menopauza. Niektóre kobiety zaczęły miesiączkować regularnie po
wypiciu kombuczy. Moją jedyną radą było, aby uważały, by nie zajść w
ciążę. Oczywiście część z nich była bardzo zadowolona, że przestała już
miesiączkować i nie miały ochoty do tego powracać. W
tym wypadku pozostaje wybór: albo cieszyć się swoją
młodością, albo przestać pić kombuczę.
Menstruacje. Część kobiet zaobserwowała u siebie silniejsze i
dłuższe menstruacje. W tych przypadkach kobiety powinny
Allegro.pl - sprzedawca: daveros
Strona 4
 
zaprzestać picia kombuczy na tydzień' przed spodziewaną
menstruacją. Należy też rozważyć produkcję napoju z innych
ziół niż herbata.
Krwawienie z nosa. Należy zaprzestać picia kombuczy na jakiś
czas lub zmniejszyć dawkę. Niektórzy wierzą, że Kombucza
rozrzedza krew. Osoby stosujące leki działające w podobny
sposób powinny skontaktować się ze swoim lekarzem.
Większość osób nie ma żadnych negatywnych reakcji
związanych z piciem kombuczy. Niemniej jednak takie wypadki
mogą mieć miejsce niezależnie od powodu.
Grzyb kombuczy - biologiczna fabryka
W dzisiejszych czasach stosujemy duże ilości środków
konserwujących, gotujemy w mikrofalówkach i używamy innych
Allegro.pl - sprzedawca: daveros
Strona 5
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin