OKONOMIYAKI.docx

(270 KB) Pobierz

OKONOMIYAKI

(smażone-co-kto-lubi)

 

Składniki do przygotowania małej porcji na 3 (albo 2 głodne) osoby: 
- 200g mąki pszennej
- 200-300ml wody
--- puszka tuńczyka w sosie własnym (zamiast tuńczyka można użyć posiekanego cienko mięsa wieprzowego - ok.200g lub kalmarów - ok.200g)
--- kukurydza (tylko w wariancie z tuńczykiem) - 1 puszka, czyli ok.130g
- 100g sera żółtego (zalecany do użycia tylko w wariancie z wieprzowiną)
- duża łyżka posiekanej cebuli
- 1/4 główki kapusty (w warunkach polskich powinna to być kapusta pekińska albo młoda, byle nie za twarda)
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy [?], olej sałatkowy do smażenia
- opcjonalnie: por, kalmar (zamiast innego mięsa) i praktycznie cokolwiek innego - nazwa okonomiyaki to nic innego jak smażone-co-kto-lubi)
- do posypania: aonori (lub zwykłe wodorosty nori [?]), katsuobushi (suszone wiórki ryby katsuo - trudno dostępne)
- do umoczenia tuż przed spożyciem: majonez, łagodny sos Worcester.

 

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy drobno, myjemy, otrząsamy na sitku.
Z produktów w puszkach odcedzamy płyny, kroimy mięso, jeśli nie jest pokrojone (i jeśli wogóle używamy mięsa).
W miseczce mieszamy mąkę, wodę i jajko.
Mieszamy razem kapustę z produktami w puszkach.
Dodajemy przyprawy do smaku.
Smażymy na patelni na oleju 3-4 minuty, odwracamy na drugą stronę i perforujemy (np. widelcem) wypieczoną górną część; za pomocą pędzelka można posmarować ją delikatnie sosem Worcester, aby smak dotarł do środka.
Wykładamy na duży talerz, jak pizzę. Kroimy na mniejsze części. Posypujemy aonori i katsuobushi. Majonez oraz keczup połączony w proporcji 2:1 z sosem Worcester umieszczamy osobno na talerzykach, z których okonomiyaki jest spożywane.
Smacznego!"

 

vERSION 2.0

okonomiyaki1qx9.jpg

 

fd_gptMIImage0120080125124320.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin