OKONOMIYAKI
(smażone-co-kto-lubi)
Składniki do przygotowania małej porcji na 3 (albo 2 głodne) osoby: - 200g mąki pszennej- 200-300ml wody--- puszka tuńczyka w sosie własnym (zamiast tuńczyka można użyć posiekanego cienko mięsa wieprzowego - ok.200g lub kalmarów - ok.200g)--- kukurydza (tylko w wariancie z tuńczykiem) - 1 puszka, czyli ok.130g- 100g sera żółtego (zalecany do użycia tylko w wariancie z wieprzowiną)- duża łyżka posiekanej cebuli- 1/4 główki kapusty (w warunkach polskich powinna to być kapusta pekińska albo młoda, byle nie za twarda)- 1 jajko- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy [?], olej sałatkowy do smażenia- opcjonalnie: por, kalmar (zamiast innego mięsa) i praktycznie cokolwiek innego - nazwa okonomiyaki to nic innego jak smażone-co-kto-lubi)- do posypania: aonori (lub zwykłe wodorosty nori [?]), katsuobushi (suszone wiórki ryby katsuo - trudno dostępne)- do umoczenia tuż przed spożyciem: majonez, łagodny sos Worcester.
Sposób przygotowania:Kapustę szatkujemy drobno, myjemy, otrząsamy na sitku.Z produktów w puszkach odcedzamy płyny, kroimy mięso, jeśli nie jest pokrojone (i jeśli wogóle używamy mięsa).W miseczce mieszamy mąkę, wodę i jajko.Mieszamy razem kapustę z produktami w puszkach.Dodajemy przyprawy do smaku.Smażymy na patelni na oleju 3-4 minuty, odwracamy na drugą stronę i perforujemy (np. widelcem) wypieczoną górną część; za pomocą pędzelka można posmarować ją delikatnie sosem Worcester, aby smak dotarł do środka.Wykładamy na duży talerz, jak pizzę. Kroimy na mniejsze części. Posypujemy aonori i katsuobushi. Majonez oraz keczup połączony w proporcji 2:1 z sosem Worcester umieszczamy osobno na talerzykach, z których okonomiyaki jest spożywane.Smacznego!"
vERSION 2.0
maciucha06