Ciasto kawowe straciatella.docx

(33 KB) Pobierz

Ciasto kawowe straciatella

Żeby trochę odpocząć od rabarbarowych wypieków zrobiłam ciasto z masą kawową z kawałkami czekolady. Blaty czekoladowe nasączyłam dość obficie bo nie znoszę suchych biszkoptów. Masa kawowa wyszła mi przepyszna także całość komponowała się wspaniale. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Ciasto kawowe  straciatella  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

·         7 jaj

·         1 szklanka cukru (niepełna)

·         3/4 szklanki mąki

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         3 łyżki kakao 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o 20/30 cm  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na nasącz:

·         pół szklanki dowolnego alkoholu

·         pół szklanki mocnej kawy

·         pół szklanki wody

·         łyżka cukru

Wszystkie składniki wymieszać.

Składniki na masę:

·         330 ml śmietany 30%

·         100 g czekolady

·         4 łyżki cukru pudru

·         3 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody- ja pominęłam. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę.

Pierwszy blat nasączyć 1//3 płynu, wyłożyć 1/3 masy i przykryć kolejnym blatem. Tak samo postąpić z kolejnymi biszkoptami. Wierzch polać ulubiona polewą i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin