Woda
Wiązanie wodorowe
v Dłuższe i wielokrotnie słabsze niż wiązanie kowalencyjne –O-H
v Energia wiązania wodorowego ok 20 kJ/mol, większa niż Van der Waalsa ok 1kJ/mol mniejsza niż wiązania kowalencyjnego ok 460 kJ/mol (najsilniejsze oddziaływanie międzycząsteczkowe
v Energia zależy od kąta wiązania między dwoma wiązaniami np. O, z którymi jest uwspólniony atom wodoru. Energia jest większa, gdy leżą one w linii prostej- możliwość utrzymania cząsteczek w specyficznej orientacji przestrzennej.
v Pojedyncze wiązania wodorowe- labilne, gdy duże- mają znaczną energie- decydują o właściwościach ciekłej wody oraz struktur biologicznych.
v Dzięki wiązaniom wodorowym występuje na Ziemi w stanie ciekłym; gdyby nie występowały wiązania wodorowe woda wrzałaby w temperaturze – 800C, a lód topiłby się w temperaturze -1000C.
v Czysta woda; temperatura topnienia, temperatura wrzenia, krzepnięcie- wzrost o 1/11 objętości, gęstości max w 40C ( gęstość lodu 0,924g/cm3)
Konsekwencje: niezamarzanie zbiorników wodnych, przetrwanie zimy.
Wody pitne i mineralne
Naturalna woda mineralna woda pochodząca z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzuje się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.
Naturalna woda źródlana pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych, wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nie różniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonych w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.
Woda stołowa woda otrzymana po dodaniu do wody źródlanej naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne jak; Na+, Ca2+, Mg2+, Cl-, SO42-, HCO3-
Podział w zależności od zawartości składników mineralnych;
o Bardzo niskozmineralizowana- ogólna zawartość soli mineralnych ≤50mg/dm3
o Niskozmineralizowana- ogólna zawartość soli mineralnych ≤500 mg/dm3
o Średnio zmineralizowana- ogólna zawartość soli mineralnych ≤1500mg/dm3
o Wysoko zmineralizowana- ogólna zawartość składników mineralnych >1500 mg/dm3
Woda w przyrodzie
§ Najczystsza- deszczówka lub ze stopionego śniegu (z dala od miast i po dużych opadach)
§ Powierzchniowe- zawierają sole mineralne powodujące twardość wody
Twardość wody- jest pojęciem umownym, określającym zawartość w wodzie kationów dwuwartościowych.
Twardość ogólna jest to całkowita zawartość jonów Ca2+, Mg2+ i innych kationów dwuwartościowych np. Fe2+, Mn2+, Ba2+, Sr2+. Ze względu na duże stężenie jonów Ca2+, Mg2+ i małe innych jonów metali dwuwartościowych, twardość wody powodowana jest praktycznie przez wapń i magnez.
Twardość wody
Ó Przemijająca (przejściowa, nietrwała, węglanowa) odpowiada zawartości węglanów i wodorowęglanów wapnia i magnezu, powstałych wskutek wietrzenia skał wapiennych.
Ó Niewęglanowa jest to różnica pomiędzy twardością ogólną, a węglanową. Określa ona zawartość jonów dwuwartościowych odpowiadających anionom: chlorkom, siarczanom, azotanom itd.
Ó w Polsce- podaje się zawartość CaCO3 (mg/L)
Ó skala niemiecka- przeliczenie CaCO3 -10mg CaCO3 w 1L= 10 dH
W praktyce – 4 stopniowa skala odniesiona do niemieckiej: (1mmol/L= 5,60dH)
Ocena twardości wody
Stężenie mmol/L
Stopień twardości w skali niemieckiej
1
miękka
<1,25
<7
2
Średnia
1,25-2,5
7-14
3
twarda
2,5-3,75
14-21
4
Bardzo twarda
>3,75
>21
Wg rozporządzenia MZ- dopuszczalna zawartość CaCO3 w wodzie do spożycia przez ludzi 60-500 mg w 1L.
Metody usuwania twardości wody;
1. Destylacja- pozbawia wodę wszystkich soli, małe zastosowanie w przemyśle- koszty
2. Metody termiczne ->400C termiczny rozkład wodorowęglanów wapnia i magnezu
Ca(HCO3)2àCaCO3ò+CO2ñ+ H2O
2Mg(HCO3)2à Mg2CO3(0H)2ò+ 3 CO2ñ+ H2O
âH20
2Mg(OH)2+ CO2ñ
Metoda termiczna- nie można całkowicie usunąć twardości węglanowej- pozostaje zawsze resztkowa twardość- niewielka zależna od temperatury rozpuszczalności węglanów wapnia i magnezu oraz wodorotlenku magnezu.
3. Metody chemiczne:
Dekarbonizacja wapnem:
Ca(HCO3)2+Ca(OH)2à2Ca CO3+2H2O
Mg(HCO3)2+ Ca (OH)2à2 CaCO3ò+Mg(OH)2ò+ 2H2O
MgSO4+Ca(OH)2àMg(OH)2ò+CaSO4
Zmiękczanie:
CaSO4+Na2CO3àCaCO3ò+Na2SO4
Ca(HCO3)2+Na2CO3àCaCO3ò+2NaHCO3
MgSO4+Na2CO3àMgCO3...
KasiekJay