babka z białek.rtf

(1 KB) Pobierz

BABKA Z BIAŁEK

 

składniki:

- 400g (ok 3 szklanki) mąki tortowej [u mnie zwykła pszenna, typ 480]

- 7-8 białek

- 240 g (1 szklanka) cukru

- 250 g stopionego masła

- 3/4 szklanki ciepłego mleka

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- otarta skórka z cytryny

- sok z 1 cytryny

 

Białka ubić na sztywną pianę (dodając szczyptę soli, aby ubiły się szybciej). Delikatnie wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty. Wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok. Dobrze połączyć składniki. Przelać do foremki z kominem, albo do dwóch małych keksówek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok 45 minut.

Posypać cukrem pudrem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin