751201_cukiernik_program_P_2012-05-07.pdf

(1056 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
PROGRAM NAUCZANIA DLA ZAWODU
CUKIERNIK 751201
werjapredrecenją(werjaroboca)07052012
TYPZKOŁYZaadnicakołaZawodowa
1. TYP PROGRAMU:PRZEDMIOTOWY
2. RODZAJ PROGRAMU: LINIOWY
3. AUTORZY, RECENZENCI I KONSULTANCI PROGRAMU NAUCZANIA:
utoryMałgorataWłodarcyk
Recenenci
Konultanci
4. PODTWYPRWNEKZTŁCENIZWODOWEGO
Program nauczania dla zawodu CUKIERNIK opracowany jest zgodnie z poniżymiaktamiprawnymi
Utawądnia19ierpnia2011romianieutawyoytemieowiatyoraniektórychinnychutaw
Roporądeniemwprawieklayikacjiawodówkolnictwaawodowegodnia23grudnia2012r
Roporądeniemwprawiepodtawyprogramowejktałceniawawodachdnia7lutego2012r
Roporądeniemwprawieramowychplanównauczania z dnia 7 lutego 2012 r.
Roporądeniemwprawiedopucaniadoużytkuwkoleprogramówwychowaniapredkolnegoiprogramównaucaniaoradopuszczania
doużytkukolnegopodrcnikówdnia8cerwca2009r
Roporądeniemwprawiewarunkówipoobuocenianiaklayikowaniaipromowaniaucniówi łuchacyorapreprowadaniaprawdianówi
egaminówwkołachpublicnychdnia30kwietnia2007pónmianami
Roporądeniem w prawie aad udielania i organiacji pomocy pychologiczno-pedagogicznej w publicnych predkolach kołach i
placówkachdnia17litopada2010r
Roporądeniemwprawiebepieceotwaihigienywpublicnychiniepublicnychkołachi placówkachdnia31grudnia2002rpón
zmianami.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
1
837156590.047.png 837156590.049.png 837156590.050.png 837156590.051.png 837156590.001.png
 
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
5. CELE GŁÓWNEKZTŁCENIZWODOWEGO
Zadaniem opracowanego programu nauczania jetoiągniciecelówktałceniaawodowegotakichjakprygotowanieucącychidożyciaw
warunkachwpółcenegowiatawykonywaniapracyawodowejiaktywnegounkcjonowanianamieniającymirynkupracy
adaniakołyiinnychpodmiotówprowadącychktałcenieawodoweorapoóbichrealiacjiąuwarunkowanemianamiachodącymiw
otoczeniu gospodarczo-połecnymnaktórewpływająw cególnociideagopodarkiopartej nawiedyglobaliacjaproceówgopodarcychi
połecnychronącyudiałhandlumidynarodowegomobilnodgeograicnai zawodowa, nowe techniki i technologie, a takżewrotocekiwao
pracodawcóww akreiepoiomuwiedyiumiejtnocipracowników.
Wproceiektałceniaawodowegoważnejetintegrowanieikorelowaniektałceniaogólnegoi zawodowego, w tym doskonalenie kompetencji
klucowych nabytych w proceie ktałcenia ogólnego uwgldnieniem niżych etapów edukacyjnych Odpowiedni poiom wiedy ogólnej
powiąanejwiedąawodowąprycyniido podnieieniapoiomuumiejtnociawodowychabolwentówkółktałcącychwawodachatym
amymapewniimmożliwodprotaniawywaniommieniającegoirynkupracy
Wproceiektałceniaawodowegoąpodejmowanediałaniawpomagającerowójkażdegoucącegoi dostosowanie do jego potrzeb i
możliwociecególnymuwgldnieniemindywidualnychcieżekedukacjiikarierymożliwocipodnoeniapoiomuwyktałcenia i kwalifikacji
awodowychoraapobieganiapredwcenemukooceniunauki
Elatycnemureagowaniuytemuktałceniaawodowegonapotrebyrynkupracyjegootwartocinaucenieiprecałeżycieoramobilnoci
edukacyjnej i awodowejabolwentówmałużydwyodrbnieniekwaliikacjiwramachpocególnychawodówwpianychdoklayikacjiawodów
szkolnictwa zawodowego.
6. KORELACJA PROGRAMU NAUCZANIA DLA ZAWODU CUKIERNIK ZPODTWĄPROGRMOWĄKZTŁCENIOGÓLNEGO
Program nauczania dla zawodu cukiernik uwgldniaaktualnytanwiedyoawodieecególnymwróceniemuwaginanowetechnologiei
najnowsze koncepcje nauczania.
Programuwgldniatakżeapiyadaoogólnychkołyi umiejtnocidobywanychwtrakciektałceniawkoleponadgimnajalnejumiezczonych w
podtawachprogramowychktałceniaogólnegowtym
1) umiejtnodroumieniawykorytaniairelekyjnegopretworeniatektówprowadącadooiągniciawłanychcelówrowoju osobowego oraz
aktywnegoucetnictwawżyciupołeceotwa
2) umiejtnodwykorytanianardimatematykiwżyciucodiennymoraormułowaniaądówopartychnaroumowaniumatematycnym
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
2
837156590.002.png 837156590.003.png 837156590.004.png 837156590.005.png 837156590.006.png
 
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
3) umiejtnodwykorytaniawiedyocharakterenaukowymdoidentyikowaniai rowiąywaniaproblemówatakżeormułowaniawnioków
opartychnaoberwacjachempirycnychdotycącychpryrodylubpołeceotwa
4) umiejtnodkomunikowaniaiwjykuojcytymiwjykachobcych
5) umiejtnodprawnegopoługiwaniainowocenymitechnologiamiinormacyjnymii komunikacyjnymi;
6) umiejtnodwyukiwaniaelekcjonowaniaikrytycnejanaliyinormacji
7) umiejtnodroponawaniawłanychpotrebedukacyjnychorauceniai
8) umiejtnodpracyepołowej
W programie nauczania dla zawodu cukiernik uwgldnionopowiąaniaktałceniemogólnympolegającenawceniejymoiąganiueektów
ktałceniawakreiepredmiotówogólnoktałcącychtanowiącychpodbudowdlaktałceniawawodieDotycytopredewzystkim takich
predmiotówjakmatematykaatakżepodtawypredibiorcociiedukacjdlabepieceotwa
7. INFORMACJA O ZAWODZIE CUKIERNIK
Pracawawodiecukiernikapoleganietylkonawytwaraniuróżnegoaortymentuciatciatektortówideerówale równieżna tworzeniu dekoracji
wyrobówgotowychktóredotarcająwrażeomakowychiwiualnychkonumentowiCukiernikmuiumiedocenidjakodiprydatnodurowcóworaz
prowadiddokumentacjwiąanąroliceniemurowcówipółproduktówCukiernikprodukującwyrobycukiernicepoługujei specjalistycznymi
maynamiiurądeniamiktórewcaiektałceniamuiponadiumiedjeobługiwadDekoracjecukiernicetworoneągłównie rcnieiwymagają
dolnocimanualnychoraplatycnychKoniecnajetnajomodiumiejtnodpracyróżnymitworywamidekoracyjnymi. Ważnajetrównież
dbałodohigiennatanowikupracyoraumiejtnodjegoorganiacjigodniewymaganiamibepieceotwahigieny pracy i ergonomii. Celem
nadrdnymtychcynnocijetdotarceniewyrobuonajlepejjakociwytworonegogodnieaadamibepieceotwadrowotnegożywnoci
8. UZDNIENIEPOTRZEBYKZTŁCENIWZWODZIE CUKIERNIK
CukiernictwojetpecyicnymawodemktórywymagaodpowiedniegoprygotowaniadowykonywaniaadaoawodowychRynekpracypoukuje
ludiktórypoiadalibywłaciwekwaliikacjenabytewtokuktałceniaawodowegoCukiernictwooprócróżnorodnychmayni urądeo
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
3
837156590.007.png 837156590.008.png 837156590.009.png 837156590.010.png 837156590.011.png
 
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
stosowanych wprodukcjitotakżepracaremielnica. Potrzebny jest zatem pracownikktóryaangażowaniemiachowociąwykonywałbywoją
prac
Analiza internetowych ofert pracy, prowadzona w oparciu o portal pracuj.pl wykaałażenarynkupracypoukiwaniąwykwaliikowanicukiernicye
najomociątradycyjnychmetodprodukcjiwyrobówcukiernicychenajomociąnowocenychtrendów
9. POWIĄZNIZWODUCUKIERNIKZINNYMIZWODMI
Podiaławodównakwaliikacjecyniytemktałceniaelatycnymumożliwiającymucącemuiuupełnianiekwaliikacjitosownie do potrzeb
rynkupracywłanychpotrebiambicjiWpólnekwaliikacjemająawodyktałconenapoiomieaadnicejkołyawodoweji technikum, np.: dla
awoducukiernikwyodrbnionaotałakwaliikacjaT4któratanowipodbudowktałceniaw awodietechniktechnologiiżywnociTechnik
technologiiżywnocimakwaliikacjewłaciwedlaawoduktóreąnadbudowądokwaliikacjibaowejT16Innągrupąwpólnycheektów
dotycącychobaruawodowegoąeektytanowiącepodbudowktałceniawawodachokrelonekodemPK(Tb)
Kwalifikacja
Symbol
zawodu
awód
Elementy
wpólne
T.4.
Produkcjawyrobów
cukierniczych
Cukiernik
PKZ(T.b)
Technik technologii
żywnoci
T.16.
Organizacja i
nadzorowanie produkcji
wyrobówpożywcych
Technik technologii
żywnoci
OMZ
PKZ(T.b)
PKZ(T.i)
10. Podiał godinnapredmiotyuwgldnieniemramowegoplanunaucania
godnieRoporądeniemMENwprawieramowychplanównaucaniawaadnicejkoleawodowejminimalnywymiargodinnaktałcenie
awodowewynoi1600godincegonaktałcenieawodoweteoretycneotanieprenaconychminimum640godinanaktałcenie
zawodowe praktyczne 970 godzin.
Wpodtawieprogramowejktałceniawawodiecukiernikminimalnalicbagodinnaktałcenieawodoweotałaokrelonadlaeektów
ktałcenia i wynosi:
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
4
837156590.012.png 837156590.013.png 837156590.014.png 837156590.015.png 837156590.016.png 837156590.017.png 837156590.018.png 837156590.019.png 837156590.020.png 837156590.021.png 837156590.022.png 837156590.023.png 837156590.024.png 837156590.025.png 837156590.026.png 837156590.027.png 837156590.028.png
 
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
- naktałceniewramachkwaliikacjiT4prenacono– minimum 650 godzin.
- naktałceniewramacheektówwpólnychdlawytkichawodówiwpólnychdlaawodóww ramachobaruktałceniaprenacono–
minimum 350 godzin.
11. CELE ZCZEGÓŁOWE KZTŁCENIWZWODZIECUKIERNIK
bolwentkołyktałcącejwawodiecukiernikpowinienbydprygotowanydowykonywanianatpującychadaoawodowych
1) obługiwaniamayniurądeotoowanychwprodukcjiwyrobówcukiernicych
2) magazynowaniaurowcówcukiernicych;
3)porądaniapółproduktówcukiernicych
2)porądaniagotowych wyrobówcukiernicych
3)dekorowaniawyrobówcukiernicychiprygotowaniadoichdytrybucji
Dowykonywaniaadaoawodowychniebdnejetoiągnicieeektówktałceniaokrelonychwpodtawieprogramowejktałceniawawodie
cukiernik:
eektyktałceniawpólnedlawytkichawodów(BHPPDGJO)
eektyktałceniawpólnedlaawodówwramachturystyczno-gastronomicznego tanowiącepodbudowdoktałceniawawodiePK(T.b)
eektyktałceniawłaciwedlakwaliikacjiwyodrbnionejwawodieT4. Produkcjawyrobówcukiernicych
12. PLAN NAUCZANIA DLA ZAWODU CUKIERNIK
Tabela 3. Plan nauczania przedmiotowego
Klasa
Liczba godzinwcykluktałcenia
Lp.
Nazwa przedmiotu
I
II
III
tygodniowo
łącnie
Ktałcenieawodoweteoretycne
1.
Technika w produkcji cukierniczej
3
2
5
160
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
5
837156590.029.png 837156590.030.png 837156590.031.png 837156590.032.png 837156590.033.png 837156590.034.png 837156590.035.png 837156590.036.png 837156590.037.png 837156590.038.png 837156590.039.png 837156590.040.png 837156590.041.png 837156590.042.png 837156590.043.png 837156590.044.png 837156590.045.png 837156590.046.png 837156590.048.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin