751201_cukiernik_program_P_2012-05-07.pdf
(
1056 KB
)
Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
PROGRAM NAUCZANIA DLA ZAWODU
CUKIERNIK 751201
werjapredrecenją(werjaroboca)07052012
TYPZKOŁYZaadnicakołaZawodowa
1.
TYP PROGRAMU:PRZEDMIOTOWY
2.
RODZAJ PROGRAMU: LINIOWY
3.
AUTORZY, RECENZENCI I KONSULTANCI PROGRAMU NAUCZANIA:
utoryMałgorataWłodarcyk
Recenenci
Konultanci
4.
PODTWYPRWNEKZTŁCENIZWODOWEGO
Program nauczania dla zawodu CUKIERNIK opracowany jest zgodnie z poniżymiaktamiprawnymi
Utawądnia19ierpnia2011romianieutawyoytemieowiatyoraniektórychinnychutaw
Roporądeniemwprawieklayikacjiawodówkolnictwaawodowegodnia23grudnia2012r
Roporądeniemwprawiepodtawyprogramowejktałceniawawodachdnia7lutego2012r
Roporądeniemwprawieramowychplanównauczania z dnia 7 lutego 2012 r.
Roporądeniemwprawiedopucaniadoużytkuwkoleprogramówwychowaniapredkolnegoiprogramównaucaniaoradopuszczania
doużytkukolnegopodrcnikówdnia8cerwca2009r
Roporądeniemwprawiewarunkówipoobuocenianiaklayikowaniaipromowaniaucniówi łuchacyorapreprowadaniaprawdianówi
egaminówwkołachpublicnychdnia30kwietnia2007pónmianami
Roporądeniem w prawie aad udielania i organiacji pomocy pychologiczno-pedagogicznej w publicnych predkolach kołach i
placówkachdnia17litopada2010r
Roporądeniemwprawiebepieceotwaihigienywpublicnychiniepublicnychkołachi placówkachdnia31grudnia2002rpón
zmianami.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
1
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
5.
CELE GŁÓWNEKZTŁCENIZWODOWEGO
Zadaniem opracowanego programu nauczania jetoiągniciecelówktałceniaawodowegotakichjakprygotowanieucącychidożyciaw
warunkachwpółcenegowiatawykonywaniapracyawodowejiaktywnegounkcjonowanianamieniającymirynkupracy
adaniakołyiinnychpodmiotówprowadącychktałcenieawodoweorapoóbichrealiacjiąuwarunkowanemianamiachodącymiw
otoczeniu gospodarczo-połecnymnaktórewpływająw cególnociideagopodarkiopartej nawiedyglobaliacjaproceówgopodarcychi
połecnychronącyudiałhandlumidynarodowegomobilnodgeograicnai zawodowa, nowe techniki i technologie, a takżewrotocekiwao
pracodawcóww akreiepoiomuwiedyiumiejtnocipracowników.
Wproceiektałceniaawodowegoważnejetintegrowanieikorelowaniektałceniaogólnegoi zawodowego, w tym doskonalenie kompetencji
klucowych nabytych w proceie ktałcenia ogólnego uwgldnieniem niżych etapów edukacyjnych Odpowiedni poiom wiedy ogólnej
powiąanejwiedąawodowąprycyniido podnieieniapoiomuumiejtnociawodowychabolwentówkółktałcącychwawodachatym
amymapewniimmożliwodprotaniawywaniommieniającegoirynkupracy
Wproceiektałceniaawodowegoąpodejmowanediałaniawpomagającerowójkażdegoucącegoi dostosowanie do jego potrzeb i
możliwociecególnymuwgldnieniemindywidualnychcieżekedukacjiikarierymożliwocipodnoeniapoiomuwyktałcenia i kwalifikacji
awodowychoraapobieganiapredwcenemukooceniunauki
Elatycnemureagowaniuytemuktałceniaawodowegonapotrebyrynkupracyjegootwartocinaucenieiprecałeżycieoramobilnoci
edukacyjnej i awodowejabolwentówmałużydwyodrbnieniekwaliikacjiwramachpocególnychawodówwpianychdoklayikacjiawodów
szkolnictwa zawodowego.
6.
KORELACJA PROGRAMU NAUCZANIA DLA ZAWODU CUKIERNIK ZPODTWĄPROGRMOWĄKZTŁCENIOGÓLNEGO
Program nauczania dla zawodu cukiernik uwgldniaaktualnytanwiedyoawodieecególnymwróceniemuwaginanowetechnologiei
najnowsze koncepcje nauczania.
Programuwgldniatakżeapiyadaoogólnychkołyi umiejtnocidobywanychwtrakciektałceniawkoleponadgimnajalnejumiezczonych w
podtawachprogramowychktałceniaogólnegowtym
1)
umiejtnodroumieniawykorytaniairelekyjnegopretworeniatektówprowadącadooiągniciawłanychcelówrowoju osobowego oraz
aktywnegoucetnictwawżyciupołeceotwa
2)
umiejtnodwykorytanianardimatematykiwżyciucodiennymoraormułowaniaądówopartychnaroumowaniumatematycnym
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
2
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
3)
umiejtnodwykorytaniawiedyocharakterenaukowymdoidentyikowaniai rowiąywaniaproblemówatakżeormułowaniawnioków
opartychnaoberwacjachempirycnychdotycącychpryrodylubpołeceotwa
4)
umiejtnodkomunikowaniaiwjykuojcytymiwjykachobcych
5)
umiejtnodprawnegopoługiwaniainowocenymitechnologiamiinormacyjnymii komunikacyjnymi;
6)
umiejtnodwyukiwaniaelekcjonowaniaikrytycnejanaliyinormacji
7)
umiejtnodroponawaniawłanychpotrebedukacyjnychorauceniai
8)
umiejtnodpracyepołowej
W programie nauczania dla zawodu cukiernik uwgldnionopowiąaniaktałceniemogólnympolegającenawceniejymoiąganiueektów
ktałceniawakreiepredmiotówogólnoktałcącychtanowiącychpodbudowdlaktałceniawawodieDotycytopredewzystkim takich
predmiotówjakmatematykaatakżepodtawypredibiorcociiedukacjdlabepieceotwa
7.
INFORMACJA O ZAWODZIE CUKIERNIK
Pracawawodiecukiernikapoleganietylkonawytwaraniuróżnegoaortymentuciatciatektortówideerówale równieżna tworzeniu dekoracji
wyrobówgotowychktóredotarcająwrażeomakowychiwiualnychkonumentowiCukiernikmuiumiedocenidjakodiprydatnodurowcóworaz
prowadiddokumentacjwiąanąroliceniemurowcówipółproduktówCukiernikprodukującwyrobycukiernicepoługujei specjalistycznymi
maynamiiurądeniamiktórewcaiektałceniamuiponadiumiedjeobługiwadDekoracjecukiernicetworoneągłównie rcnieiwymagają
dolnocimanualnychoraplatycnychKoniecnajetnajomodiumiejtnodpracyróżnymitworywamidekoracyjnymi. Ważnajetrównież
dbałodohigiennatanowikupracyoraumiejtnodjegoorganiacjigodniewymaganiamibepieceotwahigieny pracy i ergonomii. Celem
nadrdnymtychcynnocijetdotarceniewyrobuonajlepejjakociwytworonegogodnieaadamibepieceotwadrowotnegożywnoci
8.
UZDNIENIEPOTRZEBYKZTŁCENIWZWODZIE CUKIERNIK
CukiernictwojetpecyicnymawodemktórywymagaodpowiedniegoprygotowaniadowykonywaniaadaoawodowychRynekpracypoukuje
ludiktórypoiadalibywłaciwekwaliikacjenabytewtokuktałceniaawodowegoCukiernictwooprócróżnorodnychmayni urądeo
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
3
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
stosowanych wprodukcjitotakżepracaremielnica. Potrzebny jest zatem pracownikktóryaangażowaniemiachowociąwykonywałbywoją
prac
Analiza internetowych ofert pracy, prowadzona w oparciu o portal
pracuj.pl
wykaałażenarynkupracypoukiwaniąwykwaliikowanicukiernicye
najomociątradycyjnychmetodprodukcjiwyrobówcukiernicychenajomociąnowocenychtrendów
9.
POWIĄZNIZWODUCUKIERNIKZINNYMIZWODMI
Podiaławodównakwaliikacjecyniytemktałceniaelatycnymumożliwiającymucącemuiuupełnianiekwaliikacjitosownie do potrzeb
rynkupracywłanychpotrebiambicjiWpólnekwaliikacjemająawodyktałconenapoiomieaadnicejkołyawodoweji technikum, np.: dla
awoducukiernikwyodrbnionaotałakwaliikacjaT4któratanowipodbudowktałceniaw awodietechniktechnologiiżywnociTechnik
technologiiżywnocimakwaliikacjewłaciwedlaawoduktóreąnadbudowądokwaliikacjibaowejT16Innągrupąwpólnycheektów
dotycącychobaruawodowegoąeektytanowiącepodbudowktałceniawawodachokrelonekodemPK(Tb)
Kwalifikacja
Symbol
zawodu
awód
Elementy
wpólne
T.4.
Produkcjawyrobów
cukierniczych
Cukiernik
PKZ(T.b)
Technik technologii
żywnoci
T.16.
Organizacja i
nadzorowanie produkcji
wyrobówpożywcych
Technik technologii
żywnoci
OMZ
PKZ(T.b)
PKZ(T.i)
10.
Podiał godinnapredmiotyuwgldnieniemramowegoplanunaucania
godnieRoporądeniemMENwprawieramowychplanównaucaniawaadnicejkoleawodowejminimalnywymiargodinnaktałcenie
awodowewynoi1600godincegonaktałcenieawodoweteoretycneotanieprenaconychminimum640godinanaktałcenie
zawodowe praktyczne 970 godzin.
Wpodtawieprogramowejktałceniawawodiecukiernikminimalnalicbagodinnaktałcenieawodoweotałaokrelonadlaeektów
ktałcenia i wynosi:
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
4
Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego
-
naktałceniewramachkwaliikacjiT4prenacono– minimum 650 godzin.
-
naktałceniewramacheektówwpólnychdlawytkichawodówiwpólnychdlaawodóww ramachobaruktałceniaprenacono–
minimum 350 godzin.
11.
CELE ZCZEGÓŁOWE KZTŁCENIWZWODZIECUKIERNIK
bolwentkołyktałcącejwawodiecukiernikpowinienbydprygotowanydowykonywanianatpującychadaoawodowych
1) obługiwaniamayniurądeotoowanychwprodukcjiwyrobówcukiernicych
2) magazynowaniaurowcówcukiernicych;
3)porądaniapółproduktówcukiernicych
2)porądaniagotowych wyrobówcukiernicych
3)dekorowaniawyrobówcukiernicychiprygotowaniadoichdytrybucji
Dowykonywaniaadaoawodowychniebdnejetoiągnicieeektówktałceniaokrelonychwpodtawieprogramowejktałceniawawodie
cukiernik:
eektyktałceniawpólnedlawytkichawodów(BHPPDGJO)
eektyktałceniawpólnedlaawodówwramachturystyczno-gastronomicznego tanowiącepodbudowdoktałceniawawodiePK(T.b)
eektyktałceniawłaciwedlakwaliikacjiwyodrbnionejwawodieT4. Produkcjawyrobówcukiernicych
12.
PLAN NAUCZANIA DLA ZAWODU CUKIERNIK
Tabela 3. Plan nauczania przedmiotowego
Klasa
Liczba godzinwcykluktałcenia
Lp.
Nazwa przedmiotu
I
II
III
tygodniowo
łącnie
Ktałcenieawodoweteoretycne
1.
Technika w produkcji cukierniczej
3
2
5
160
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
5
Plik z chomika:
ADRIANUSS
Inne pliki z tego folderu:
TB_311204_podb_M-T_B18_program_P_2012-05-30_JK.pdf
(2905 KB)
program_721306_P_ZSZ.pdf
(1546 KB)
TM_OOS_311504_program_P_2012-05-24_JK.pdf
(2513 KB)
TM_SL_311504_program_P_2012-05-24_JK.pdf
(3738 KB)
TB_311204_podb_B-Z_B16_program_P_2012-05-30_JK.pdf
(2875 KB)
Inne foldery tego chomika:
OB ZADANIA
Systemy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin