Jabłecznik z pianką.doc

(76 KB) Pobierz
Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką

Składniki na spód:

·         3 szklanki mąki pszennej

·         220 g masła

·         1 łyżka smalcu

·         5 łyżek cukru pudru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         5 żółtek

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.

Ponadto:

·         1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki

·         5 białek

·         3/4 - 1 szklanki cukru

·         kilka łyżek bułki tartej

Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.

Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin