Makowy biszkopt.rtf

(6 KB) Pobierz
Makowy biszkopt

Makowy biszkopt

 

Składniki na 10 porcji:

szklanka maku

5 dag tartej bułki

20 dag cukru

6 jaj

10 dag rodzynek

aromat migdałowy

2 tabliczki czekolady deserowej

opakowanie czekoladowych listków

uszcz

bułka tarta

 

Mak opłucz, zalej wrzą wodą, ugotuj na małym ogniu (15 minut), osącz i dwukrotnie przepuść przez maszynkę. Rodzynki sparz wrzątkiem.

 

Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem do białci i wsyp do nich buł tartą, dodaj zmielony mak, rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego, a powstałą masę dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj pianę do masy i delikatnie wymieszaj ją ł.

 

Dno formy natłuść i wysyp buł tartą, a boki wyłóż pergaminem do pieczenia.  Nałone do niej ciasto wywnaj i upiecz (40-50 minut) w temperaturze 180°C.

 

Czekolady połam na kawałki i stop na parze. Oblane nią ciasto udekoruj czekoladowymi listkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin